2019-12-29 878 浏览
呢排忙到成日都系下午茶时段先有时间食晏,所以就可以用平价发掘吓午市同晚市都比较贵嘅餐厅。今日就嚟试一试呢间打住米芝莲一星旗号嘅莆田!下午茶咁多样嘢食,先至收$49一位,十分吸引。2样点心就拣咗杞子白米糕同埋酥脆莆田扁肉,由于未试过扁肉,所以出于好奇就叫咗佢。主食就叫咗相当有名嘅兴化炒米粉!最后仲有一份跟餐甜品,但无写明系边款,所以都有啲期待!等待期间就食住呢个前菜先!酸酸咸咸辣辣咁嘅味,又几滋味。不过如果系想穷食嘅朋友就可能要留意吓啦,因为呢小碟都会收返10蚊嫁。但我就唔介意嘅,难得嚟到,不妨一试!食到7788嘅时候就上咗点心同埋甜点啦!无谂到上菜都用咁精致嘅碟仔同埋木具,眼前一亮!个白米糕就正常发挥,我本身都钟意食呢啲糕点,觉得米味都几出!同埋都有饱腹感嘅。个扁肉我就带住好奇心咁试,一试觉得其实姐系细粒版嘅锅贴,但就真系好小型嘅版本🤣。反而个莲子雪耳汤食落都滋润嘅,但系就完全食唔出味,有啲失望。主菜就系兴化炒米粉!莆田嘅米粉真系好出色。首先,个米粉嘅口感系完全唔同平时食𠮶啲,一送上嚟已经见到好似啲好细密嘅网咁,食落略略烟韧,落味啱啱好,唔会太咸亦都唔会太淡!而且可以见到虽然系下午茶s
。今日就嚟试一试呢间打住米芝莲一星旗号嘅莆田!

下午茶咁多样嘢食,先至收$49一位,十分吸引。

前菜  -  凉拌木耳

杞子白米糕 / 酥炸莆田扁肉  /  莲子雪耳汤(跟餐甜品)

兴化炒米粉

主菜就系兴化炒米粉!莆田嘅米粉真系好出色。首先,个米粉嘅口感系完全唔同平时食𠮶啲,一送上嚟已经见到好似啲好细密嘅网咁,食落略略烟韧,落味啱啱好,唔会太咸亦都唔会太淡!而且可以见到虽然系下午茶size, 但系都系落足料㖞
。呢个满分!

食食吓觉得啲嘢食咁出色,唔点返杯嘢饮好似挣咁啲嘢咁,见menu上面咁落力介绍呢杯红毛榴梿汁,就试一试佢。
红毛榴梿汁

结果饮后感就系完全唔值$36咁贵,首先个size同menu上面嘅size都差咁多先,第二就系完全唔觉得来莆田必点,只系好普通水准嘅一杯嘢饮,唔系难饮,但吹大咗!

其实啲嘢食嘅原味已经好够,所以我就无落到辣妈酱入啲嘢食度。但见个外表咁吸引,都有试咗一小啖
, 佢唔会太辣,有适当调味!下次再食会试吓落入主食度
辣妈酱

总结嚟讲,想拣有质素又饱肚嘅下午茶食嘅话,莆田就最好不过。但唯一缺点系4点至到5点半会闩一闩,但我3:45先到都仲比我入座,嘢食都好快嚟齐嘅。如果想呢段时间食嘅朋友又想坐耐啲嘅话要留意返啦。
2019-12-16
$104.5 (下午茶)
前菜  -  凉拌木耳
兴化炒米粉