2011-03-09
星期五开OT,同同事一齐去食呢间野装修系居酒屋格局,都几细间同埋可能因为系星期五晚 (我9点几先上去食)所以都几嘈下 (不过嘈又反而倾啲公司野)我地点左以下嘅野:- 意大利鲜芝士配三文鱼蕃茄 ($78.00)- 三文鱼软芝士反卷 ($70.00)- 明太子饭团 及 烧三文鱼饭团 ($60.00)- 三文鱼牛油果卷 ($65.00)- 海虾天妇罗 ($68.00)- 前菜2份 (呢份我地无ORDER...相信系店舖 "硬食" 收费项目) ($30.00)另送,雪糕一球前菜 - 都几好味,裹面有 带子边、海草、甜芋片 同埋螺肉三文鱼软芝士反卷 - 三文鱼同蕃茄都好新鲜,只系意大利芝士我略嫌味太淡...搞到要分开食先食到个味明太子饭团 - 没什么特别,只系一嚿热嘅饭,包住一粒热左嘅明太子三文鱼牛油果卷 - 呢个我觉得系最好食,牛油果同三文鱼个味夹得好好,加上少少三文鱼子,食落都几有层次感海虾天妇罗 - 个脆桨同只虾分离...搞到一系食到个桨面一系就只食到只虾...都几失败雪糕应该系牛X公司或者系雀X公司出品,只有豆腐味或士多啤梨味选择呢间野招呼真系麻麻啦首先,啲侍应可能系因为太后生,所以真系
所以都几嘈下 (不过嘈又反而倾啲公司野)
我地点左以下嘅野:
- 意大利鲜芝士配三文鱼蕃茄 ($78.00)
- 三文鱼软芝士反卷 ($70.00)
- 明太子饭团 及 烧三文鱼饭团 ($60.00)
- 三文鱼牛油果卷 ($65.00)
- 海虾天妇罗 ($68.00)
另送,雪糕一球
前菜 - 都几好味,裹面有 带子边、海草、甜芋片 同埋螺肉
呢间野招呼真系麻麻啦
首先,啲侍应可能系因为太后生,所以真系感觉到无乜礼貌,同埋唔多肯做野
而且,尾后仲有一个小插曲,就系侍应A走埋黎话上埋个雪糕俾我地 (当时无话俾我地知有得拣味道)
咁...就上左两个士多啤梨味雪糕上黎啦~ 我同事因为对士多啤梨味敏感,
所以就问佢可唔可以换其他口味雪糕,个侍应B即刻黑面无乜礼貌咁问 "你地叫雪糕时无拣味架咩?"
我同同事到𠮶时先知有味道拣 (侍应A只系走埋黎同我地讲有雪糕送,问我地上得未)
咁我同事就问佢有乜野味拣 (侍应B无乜礼貌咁答左豆腐味或士多啤梨味)
我同事就想换豆腐味,点知侍应B继续以黑面及更无礼貌迟疑左几秒讲左句 "豆腐味卖晒,无得换"
咁...我地就由佢啦,我见到侍应A又行埋黎,跟住我同侍应A讲 "可唔可以帮我同事换做豆腐味?"
侍应A都系问点解我地当时初唔拣定,我唯有同侍应A讲 "你地当初无话有乜野味道俾我地拣" (佢好似唔记得左系佢问我地上得甜品未)
跟住佢地死死地气去帮我地换 (当然...我系听到侍应A & B 喺我地背后讲乜啦)
总评:
食物质素 - 我觉得新葡岗嘅大盛比佢好
价钱 - 中环食野系咁贵架啦...如果想食平靓正,应该去其他地方
招呼 - 作为客户,我觉得如果我自己打醒十二分精神的话...招呼可能都还是一般般