2021-12-06 1748 浏览
香港几乎没有了冬天趁著这几天比较冻 (其实都系2x度...夜晚才稍为凉一点)的日子揾个excuse 食个shabu shabu 暖暖身上一次无聊游荡于上环西营盘时发现咗呢间不起眼的日本餐厅简单的门口布局更令人怀念日本的小店可惜一直未有冲劲走过来一试直至最近朋友提起上环有一间shabu shabu很不错传来的一张相片唤起了心中对它的印象决定真的要来一趟吧!!! openrice 有得订位, 都真系几方便选了个星期天, 趁住朋友生日过来一试shabu shabu set 有4款: standard 和牛, premium 和牛, 黑豚 同埋有齐猪牛鸡的 omakase set ( haha 几时开始 omakase 都系指定set, 唔系chef recommendation?)贪心既我哋拣左standard set 同omakase set成枱都系肉   真系超级打卡-able而且质数好唔错CP 值算得上高乌冬以及其他配菜都好新鲜酱料的调味配搭都看得出当中的认真我哋仲加左枝柚子酒果味浓,入口容易,绝对适合女孩子呢唯一美中不足系service 可以再好DD (例如间中自动自觉为铜锅加水会比
香港几乎没有了冬天

上一次无聊游荡于上环西营盘时发现咗呢间不起眼的日本餐厅
简单的门口布局更令人怀念日本的小店
可惜一直未有冲劲走过来一试
直至最近朋友提起上环有一间shabu shabu很不错
传来的一张相片唤起了心中对它的印象
决定真的要来一趟吧!!!

openrice 有得订位, 都真系几方便
选了个星期天, 趁住朋友生日过来一试
成枱都系肉
  真系超级打卡-able

而且质数好唔错
CP 值算得上高

乌冬以及其他配菜都好新鲜
酱料的调味配搭都看得出当中的认真
我哋仲加左枝柚子酒
果味浓,入口容易,绝对适合女孩子呢
唯一美中不足系service 可以再好DD (例如间中自动自觉为铜锅加水会比较好呢
同埋甜品系有点失望...可以再加小小心思令成个dining experience 更高分!

不过staff 系贴心既, 我哋想影生日相但系甜品无得写字

佢送咗个happy birthday 牌同埋一枝靓手月candle 比我地拎住影相
 haha 虽然有d gag, 不过我哋都行开memory 即兴路线 ~~ 无所谓啦!
2021-12-05