2024-09-18
🥰 早前乱打乱撞, 初尝 Sabor Spanish Touch Private Kitchen 午餐嘅 “杏花鸡”, 一战难忘, 随即订枱晚餐.📞 电话讯息联络, 晚餐两个选择, 一, 预订指定菜式, 到时再加西班牙小食, 二, 俾$700 预算厨师砌菜单, 对新客嚟讲, 有点混乱, 不知所措. 其实餐牌仲有两款晚餐, 大同小异! “电话人” 冇提, 我就无谓问, 但系扣咗分.🥢 餐厅最后建议 西班牙炒饭, 乳猪, 墨鱼, 蒜片虾, 火腿, 甜品, $760+10%, 另外茶位 $30.🏘️ 讲讲环境: 餐厅位于上环旧商业大厦六楼, 望著走廊唔开胃, 门口狭窄, 门框里面再有只门. 入门口即见半开放式厨房, 长方形楼面, 设大约十个座位, 睇落少少逼夹, 两只大窗望楼景.🥰 Iberian Ham, 36 months, $180. 油脂丰富甘香, 黐晒口, 神级了. 🦑 Grilled Cuttlefish with Allioli, $280. 墨鱼本身冇味, 唔韧, 口感普通, 衬托主角 - 绿色嘅大蒜蛋黄酱, 蒜香确实吸引, 完全屈机, 值得一试, 但唔抵食.🦐 Garlic
Iberian Ham
Garlic Shrimp
Suckling Pig
📖 翻查资料: 波士顿龙虾唔系龙虾. 波士顿龙虾又名 “美州鳌龙虾”, 系一种鳌虾, 跟大陆盛行嘅小龙虾同一个种类, 有蟹钳嘅, 其实唔算系龙虾.
📖 翻查资料: 波士顿龙虾唔系来自波士顿. 波士顿龙虾生长于北大西洋寒冷海域, 包括加拿大和美国缅因州, 而波士顿系龙虾集散地, 产品贴咗 “源自波士顿” 嘅标签!
Lobster Seafood Paella