2025-05-07 0 浏览
雞,私房菜,私房菜雞🐔,來到Sabor private Kitchen先知,原來雞可以甘多玩法😂今晚真系大開眼界🤭Sabor 係西班牙🇪🇸私房菜,第一次來已經覺得環境好浪漫好有格調,呢度食野真系滿滿的感受及體驗,服務超級好,每道菜都present 得淋漓盡致,服務生用心的介紹及形容,令人未食都已經好期待菜式的味道👅首先講求衛生,儀式感滿滿,泡一泡壓縮的毛巾抹抹手。跟住介紹番隻燒雞比我們,呢個係人人都點既sabor chicken box,隻雞用既係杏花雞,因為面頭倒了威士忌🥃,玩埋著火超靚,呢個藍火真系靚到吾打卡吾得,呢隻雞就係我們今晚的主角,等陣果幾味就靠佢喇。跟住我們先吃小吃——chicken liver pate, 係秘製多士條點呢個香到好出面的雞肝,都係第一次甘樣食法😋跟住就係食墨魚🦑——grilled cutterfish with alloi 呢個口味吾係非一般食法,要快點嘗試同呢個creamy新鮮機打泡沫🫧蒜醬一起食,因為好快會收縮,真系估佢吾到墨魚都可以甘樣食啊😂接下來主角杏花雞出場,一雞兩味:第一味,用松果木煙薰製成,呢隻雞外脆內嫩,由上肢食到下肢,對我而言,一定要配
首先講求衛生,儀式感滿滿,泡一泡壓縮的毛巾抹抹手。
接下來主角杏花雞出場,一雞兩味:
第一味,用松果木煙薰製成,呢隻雞外脆內嫩,由上肢食到下肢,對我而言,一定要配酒,更加惹味🤭
第二味就係拆骨的雞肉煲仔飯,有服務,幫我裝埋,係香港食服務已經好少有,呢個體驗好正😊
最後食返個好似cream brûlée 既甜品🍮——catalonia cream with handmade vallia ice cream ,口感超級creamy, 食埋甜品真係滿足曬😋❤️
2025-04-22
2025-04-09 170 浏览
✨ 近期詢問度極高,有號稱衝擊中環4大米芝蓮名雞美譽的Sabor Spanish Touch Private Kitchen,如果你係愛吃雞肉既朋友一定唔可以錯過! 總廚師承西班牙米芝蓮 Jose Vicente Mascaros,善用食材,將食物優化,神還原味道。餐廳仲免開瓶費,適合Wine tasting 聚會,係追求質素朋友必選餐廳。🥪 Chicken Liver Pate 用冰鎮石盤承載著美食嘅溫度哲學,波特酒雞肝醬質地豐腴,波特酒的甜澀巧妙地融入雞肝中。輕抹一層肝醬在自家焗製的香脆水晶包上,舌尖感受濃郁的雞肝慕斯醬,齒甲留香,令人印象難忘。🐙 Grilled Cuttlefish with aloli軟腍的墨魚粒燒得恰度好處,配上金蒜蓉奶油醬汁,蒜味的微辛勾出檸檬皮屑的一道清新,不禁讓人吃了一口又一口。🍗 Sabor Chicken Box Sabor 杏花雞匣是店中的招牌菜式,選用肇慶市封開縣杏花雞,廣東三大名雞之首,雞肉有清、鮮、甜、爽、骨香之感!大廚會貼心的先各客人細心講解食法,再淋上威士忌點火,焰燒杏花雞,香氣瞬間爆發。烤杏花雞肉用上松果木煙燻製成,去皮拆骨,雞肉每一

🥪 Chicken Liver Pate

🍗 Sabor Chicken Box
Sabor 杏花雞匣是店中的招牌菜式,選用肇慶市封開縣杏花雞,廣東三大名雞之首,雞肉有清、鮮、甜、爽、骨香之感!大廚會貼心的先各客人細心講解食法,再淋上威士忌點火,焰燒杏花雞,香氣瞬間爆發。烤杏花雞肉用上松果木煙燻製成,去皮拆骨,雞肉每一口都滑又嫩,配上青檸鹽及喜馬拉雅山礦物鹽,提升雞肉原味道。

🍚 Chicken-skin Oil Rice
是全亞洲獨有的雞皮油香飯! 先將杏花雞淋上秘製威士忌酒再點火,令酒香滲入雞皮,焗至金黃香脆彼後再用瓦煲將雞油精華炊成泰香米飯。開蓋灑上自家調製醬汁,雞皮的香脆加上油飯的香氣,層次分明,充滿驚喜。

🍮 Catalonia cream
西班牙加泰羅尼亞焦糖布丁+自家製蜜瓜雪糕
「焦奶油」是一種加泰羅尼亞和西班牙甜點,由蛋奶凍和一層焦糖組成。有點像法式焦糖布丁,口感呈柔滑流心狀,幼滑香甜。

🍽 餐廳:Sabor Spanish Touch Private Kitchen
🌐地址: 上環永樂街1-3號世瑛大廈6樓601室

上環永樂街呢幢舊式商廈真係估佢唔到!推開6樓道木門,成間「Sabor Spanish Touch Private Kitchen」似足去咗西班牙阿媽個廚房咁~ 暖笠笠嘅燈光、牆上掛住啲手繪瓷磚,仲有個開放式廚房傳嚟「滋滋聲」煎緊火腿嘅油香,未坐低已經想嗌杯Sangria先! ✨**環境:勁Chill私人空間** 全場得五張枱,夠晒私密!我同班Friend包咗半場慶祝生日,最正係個弧形玻璃窗位,望住上環啲老街景食dinner 😇菜單主打西班牙風味,當然少唔到Tapas小食啦,仲有佢哋嘅特色飯同Grill菜式,每一款都好有心思。以下就簡單分享一下我哋點嘅幾款菜式:**高濃度雞肝醬水晶包🥟** 首先送上濃郁雞肝醬,配自家製嘅水晶包,一口咬落又香又滑,雞肝味道濃郁但唔會太膩,又冇腥味, ,質感滑溜又煙韌,水晶包嘅脆口感覺同雞肝醬係天作之合!😋✨真係一啖一個停唔到口!👍**Sabor Chicken Box 杏花雞匣🍗** 主角登場!道菜真係超有創意!用松果木煙燻製嘅烤杏花雞,雞肉拆骨後每啖都超嫩滑多汁,外皮炸得金黃酥脆,重點係入面仲有杏花香氣,口感層次豐富,好有特色層次感即刻提升!雞嘅

✨**環境:勁Chill私人空間**

**高濃度雞肝醬水晶包🥟**
真係一啖一個停唔到口!👍

**Sabor Chicken Box 杏花雞匣🍗**
主角登場!道菜真係超有創意!用松果木煙燻製嘅烤杏花雞,雞肉拆骨後每啖都超嫩滑多汁,外皮炸得金黃酥脆,重點係入面仲有杏花香氣,口感層次豐富,好有特色層次感即刻提升!雞嘅原味完全被帶出,真係一試難忘!🔥🐔
~💕

**Chicken Skin Oil Rice 雞皮油香飯🍚**
呢個完全係今晚嘅主角!雞皮煎到香脆,油香滲入飯入面,每一啖都充滿靈魂🔥。飯粒粒分明又濕潤,真係食到人想抱住碗飯唔放手,必試!💯

總廚Jose Vicente Mascaros師承西班牙米芝蓮,真係將雞嘅味道玩到出神入化,完全值得「中環四雞之首」呢個稱號!🥇

**Grilled Cuttlefish with Alloil 蒜泡墨魚粒🐙**
墨魚切到細粒,但保留咗原汁原味嘅鮮味,配埋蒜香嘅醬汁,好惹味,食得出廚師真係落咗心機去處理食材✨。

佢哋嘅象都係自己研發有少少嘅wasabi味,但又唔會太辣突出到食墨魚粒嘅層次

佢哋真係一間值得再訪嘅私房菜餐廳,無論係食物、環境定服務都好有水準,仲要免開瓶費,真係大大加分!下次有朋友搞派對或者慶祝活動,呢度一定係首選!🎉😌

📍餐廳資料:
**Sabor Spanish Touch Private Kitchen**
香港上環永樂街1-3號世瑛大廈6樓601室

2025-02-03
2025-01-07 2652 浏览
Stepping into the world of SABOR, one is immediately greeted by an inviting array of culinary delights. The SABOR Signature Chicken Box stands out as a true gem that promises a symphony of flavors and textures. It provides tailor made food service, which is amazing!!Chicken Liver PateThe Chicken Liver Pate is a perfect start to the meal, setting the stage for what's to come. The pate is rich and creamy, with a depth of flavor that is both luxurious and comforting. It is evident that the liver ha

Chicken Liver Pate
The Chicken Liver Pate is a perfect start to the meal, setting the stage for what's to come. The pate is rich and creamy, with a depth of flavor that is both luxurious and comforting. It is evident that the liver has been carefully selected and prepared, ensuring a smooth texture that melts in the mouth.

Oven Baked Chicken
The Oven Baked Chicken is a testament to the chef's skill in balancing simplicity with flavor. The chicken is tender and juicy, with a skin that is perfectly crisp. The oven-baking process has imparted a subtle smokiness to the meat, enhancing its natural flavors.

Sabor Traditional Rice in Pot Served with Crispy Chicken Skin
The Sabor Traditional Rice is a culinary masterpiece that brings a touch of authenticity to the meal. Cooked in a pot, the rice is infused with the aromatic flavors of the chicken, creating a dish that is both flavorful and hearty. The addition of crispy chicken skin on top is a stroke of genius, providing an extra layer of texture and richness.

The Stir-fried Cuttlefish with Green Allioli is a dish that brings a refreshing twist to the meal. The cuttlefish is cooked to perfection, maintaining its tender texture while absorbing the vibrant flavors of the stir-fry sauce.
2025-01-06
午餐
  • Oven Baked Chicken
【Sabor 🔥充滿驚喜的西班牙私房菜】最近成日食雞胸,朋友立刻帶我食全香港最好食的雞胸!唔止雞胸得,其他菜式都充滿驚喜! 🔥Chicken Liver Pate高濃度雞肝醬配水晶包水晶包自家焗製,好新鮮,夠脆!雞肝醬肝味好香濃,配上蔥、洋蔥、莓醬,酸甜感覺與雞肝好夾,非常之開胃的頭盤。.🔥Sabor Chicken Box杏花雞匣杏花雞來自肇慶市封開縣,又名米仔雞,被列入廣東三大名雞之一,久仰大名。主角出場,全雞上枱,店員禮貌地係我哋面前點火,好有儀式感!再將雞帶返入廚房斬件,切好嘅雞放入木盒內,再度登場時有好香嘅松果煙薰味,雞髀雞肉列陣放好,先嚐雞胸,滑度超出想像,再食件雞髀又再食返雞胸!過程得意好玩又有進食嘅享受!雞味香濃入味,完全唔需要點醬汁,雞嘅軟滑程度,我認同朋友所講「全香港最好食的雞胸肉」.🔥Chicken Skin Oil Rice 雞皮油香飯煲仔上,店員會打開煲蓋,噴上秘製醬汁,我聞到少少威士忌嘅味,嘻嘻😁,再輕輕將飯撈炒,雞皮先焗脆再和雞絲一同加入,簡單得嚟又惹味,無諗過兩個人最後食晒成煲飯!.🔥Grilled Cuttlefish with Alloil蒜泡墨魚粒
【Sabor 🔥充滿驚喜的西班牙私房菜】

🔥Chicken Liver Pate高濃度雞肝醬配水晶包
水晶包自家焗製,好新鮮,夠脆!

🔥Sabor Chicken Box杏花雞匣

過程得意好玩又有進食嘅享受!

🔥Chicken Skin Oil Rice 雞皮油香飯

墨魚粒切丁先炒香,再配上新鮮機打泡沫蒜醬,蒜醬由店員在枱上新鮮噴出,翠綠泡泡好有軟雪糕感覺,軟滑度媲美軟雪糕,少少天然蒜辣,與墨魚粒好夾。

🔥Catalonia Cream with Handmade Melon Ice-cream 西班牙加泰羅尼亞焦糖布丁手做蜜瓜雪糕
甜品就係著名壽司甜品「卡達拉娜」的原型。
外型上與法式焦糖燉蛋非常之相似,嚴格來講Catalonia cream較為軟身帶點點橘子味,奶味比較濃。今次再配上由廚師手製蜜瓜雪糕,兩款甜品又讓我突然開胃起來。

原來總廚師承西班牙米芝蓮Jose Vincent Mascaros,難怪食物質奇高,隱世水準小店。

餐廳店員好Nice,原來免開瓶費,可惜今晚朋友唔飲酒,下次識得帶酒嚟飲了!

當晚另一驚喜係見到明星客人,一家幾口坐我們附近,低調的我都不敢打擾,不過佢哋都點咗我讚好食的Chicken Box呢!

📍訂位是重要事

2024-12-12
庆祝纪念
纪念日
  • 高濃度雞肝醬
  • Chicken  box
這間西班牙私房菜原來搬到新店,是個想着也有趣想到訪的餐廳。我終於到了這個防空洞穴。餐廳他們說:門口拿起是古董電話,這趟穿越洞穴旅程就已經開始了晚餐的部份!感受西班牙菜真的很好玩!他們說之後再來可以試試免費開瓶費,特別適合慶祝生日,包場。試了他們的品嚐菜單! 餐廳他們介紹餐單很認真仔細!他們介紹肇慶市的杏花雞。美味可口很鮮很爽。以下幾道菜,令我特別深刻印象。蒜片蝦加麵包:是個很新穎的配搭。上面的蝦油很鮮味有辣椒調味,但不是很辣的。那些油可以點麵包來吃。我吃到回味無窮。雞皮油香飯:平時我不慣吃雞油和雞皮的。但也難以抗拒這道菜。把剛才搬上桌的雞,演出了點火魔術,淋上威士忌,表演令人驚喜!威士忌味道慢慢滲入雞皮裡,飯吃上口時帶點香脆,不會很油膩的感覺!烤杏花雞肉:用松木煙燻,餐廳細心到連皮都拆骨,雞肉滑嫩,外觀看到了已經讓我很想吃。我把全隻都吃掉了。

• Garlic Shrimp
跟這位好閨密🐢真是前世註定今生相見,她細心記得今天是我們的相識紀念日,所以介紹我去食西班牙菜,還搵了間十五年歷史的Sabor Private Kitchen😍佢話餐廳搬遷現址後仿如置身防空洞穴進餐,新風格但依舊好味道就試試先😋餐廳特色在於防空洞佈置的沉浸式體驗,她說人生必須來一次啊。因為由門口拿起1899年電話門鈴☎️,就作為時空轉移開始,踏入門關後就像穿梭過去與將來,令人聯想到要珍惜現在💖當準備好感受四次元空間裡的西班牙味蕾記憶,閨密已經預先揀齊招牌菜,先嚟Chicken liver pâté ,水晶脆包上滿載濃郁雞肝,完全融化既感覺很Creamy💖接著Pardon pepper 的青椒竟然完全唔辣,我唔受得辣都完全無事,正🫑至於Grilled cuttlefish with allioli espuma,侍應還用醬料畫了兩朶花花放在我們碟上呢💮而Garlic shrimp絕對係蝦迷至愛,彈牙到一食入魂的 🦐我既主菜Roasted apricot flower chicken 係非常特別,先用烈酒點燃整隻雞身,侍應介紹是選用肇慶市封開縣杏花雞,屬廣東三大名雞之首🐓吃起來有清甜骨香之感,

我既主菜Roasted apricot flower chicken 係非常特別,先用烈酒點燃整隻雞身,侍應介紹是選用肇慶市封開縣杏花雞,屬廣東三大名雞之首🐓吃起來有清甜骨香之感,隨著揮發出的酒蘸,再放松果木上均勻煙燻雞肉,很入味呢😋

而閨密的主菜要了Red Prawn black ink paella🦐,紅蝦頭內的羔多到似醬油咁,配埋黑墨魚汁既鮮香🦑,將味道提升出層次🖤

最後Dessert platter既Catalonia Cream則看似燉蛋,但食落口感稀薄,大家一定要試試💖

在Sabor氣氛內跟好友相聚,就如12門徒最後的晚餐,珍惜當下親友相處時光,令人回味無窮既一晚,相當推薦來慶祝大日子既你哋💯💯💯
  • Chicken liver pâté
  • Garlic Shrimp
2025-05-21 0 浏览
要介紹呢間擁有15年歷史嘅西班牙防空洞穴餐廳 },餐廳門口附近有個復古電話,上面寫住《please phone to enter》😍,而門口就隱藏係森林系既牆身,好特別⭐️Chicken Liver Pate用上波特酒高濃度雞肝醬,雞肝味濃郁, 配上香脆自家焗製水晶包,齒甲留香,讓人一試難忘!Pardon pepper 🫑: :青椒表皮幾香脆,再加上芝士帶有少少咸香!Grilled cuttlefish with allioli espuma:墨魚切到細細粒,口感軟腍,再配埋蒜香及自家研發嘅wasabi味奶油醬汁,感覺清新 , 不禁讓人吃了一口又一口,食得滋味!Garlic shrimp🦐蝦好大隻 而且爽彈,再配上濃濃蒜香味及微微的辣 ,真的不錯!Roasted apricot flower chicken到主角《烤杏花雞肉》出場, 用上米芝蓮4雞、廣東三大名雞之首👍肇慶市封開縣杏花雞!店員會係鷄上面淋上威士忌🥃再點火,藍色火焰🔥燒住杏花雞,再加上松果木煙燻製成,真係好香!而雞肉去皮拆骨,肉質嫩滑,外脆內嫩,每口都是滑滑雞原味😋真係超好食Crispy chicken skin ric

Garlic shrimp🦐

Crispy chicken skin rice
用上瓦煲將雞油的精華黎煮飯。再加上自家調製醬汁同飯一齊撈炒,雞皮焗至金黃香脆、非常有口感,估唔到簡單得黎咁好食❤️

Dessert platter
Catalonia cream: 西班牙加泰羅尼亞焦糖布丁,
頂層係脆脆焦糖,而下面係由蛋奶凍🍮有啲以cream brulee,口感幼滑香甜。
Churro: 係西班牙傳統甜品Churro ,炸得香脆,吃完真的大滿足!
2025-05-07 0 浏览
西班牙私房菜每晚只招待14位客人Free corkage 免開瓶費適合慶祝/情侶約會/閨蜜相聚🥂店員花好多心機時間去介紹食物味道幾有新鮮感~​✨Chicken Liver Pate雞肝醬分為三層一啖食晒三層配麵包,風味最平衡雞肝味道較濃厚,未必人人鍾意但我就幾享受🤤​✨Grilled Cuttlefish with Alloil墨魚粒爽滑彈牙,冇韌嘅感覺醬汁係主角🥹有少少似芥末,帶點微微辣蒜味香濃,兼軟滑奶香嘅感覺味道層次豐富,好食!​✨Oven Baked Chicken肉眼睇擔心雞胸好鞋但食落又唔覺乾柴雞髀同雞翼位更加係非常嫩滑~肉質入哂味,滿滿煙燻同酒香氣唔會有額外嘅蘸醬貼近番食材嘅原汁原味✨Chicken Skin Oil Rice以為雞皮一定係香濃路線但整體味道係偏淡雅米飯粒粒分明,較乾身雞皮碎碎口感似薯片又似飯素咁可以撈飯食​✨Catalonia Cream有一層焦糖脆脆喺表面令人聯想起焦糖燉蛋而口感大不同裏面係流心狀態口感幼滑,味道偏甜

西班牙私房菜
每晚只招待14位客人
Free corkage 免開瓶費
適合慶祝/情侶約會/閨蜜相聚🥂
店員花好多心機時間去介紹食物
味道幾有新鮮感~

✨Chicken Liver Pate
雞肝醬分為三層
一啖食晒三層配麵包,風味最平衡
雞肝味道較濃厚,未必人人鍾意
但我就幾享受🤤

墨魚粒爽滑彈牙,冇韌嘅感覺
醬汁係主角🥹
有少少似芥末,帶點微微辣
蒜味香濃,兼軟滑奶香嘅感覺
味道層次豐富,好食!

✨Oven Baked Chicken
肉眼睇擔心雞胸好鞋
但食落又唔覺乾柴
雞髀同雞翼位更加係非常嫩滑~
肉質入哂味,滿滿煙燻同酒香氣
唔會有額外嘅蘸醬
貼近番食材嘅原汁原味

✨Chicken Skin Oil Rice
以為雞皮一定係香濃路線
但整體味道係偏淡雅
米飯粒粒分明,較乾身
雞皮碎碎口感似薯片

而口感大不同
裏面係流心狀態
口感幼滑,味道偏甜
2025-05-04 0 浏览
因為環境超浪漫又剛好免開瓶費,特地訂了位與喜歡飲酒的朋友一起慶祝生日。點了晚市套餐,有4個菜,首先是法國細蔥砵酒紅洋蔥雞肝醬配麵包條,濃郁雞肝味道,就連麵包也是自家焗製的,令人迴味無窮。燒蒜香墨魚顆伴生洋蔥用氣槍打成的醬料,泡沫輕盈的微辣感與嫩林八爪魚顆超配。再來是松果煙燻燒春雞,超香煙松果燻味滲入雞肉中,先食雞胸,再食雞腿雞翅,嫩滑如,入口即化。最後是手撒雞炒飯,有炸雞皮雞肉而成的複合性雞油炒飯,令層次感更突出。食完成個套餐後,覺得食材出產地講究,融合多種國家的烹調技巧,食物烹調得非常用心及好食,廚師每道食物都會向你講解食材成份,還好細心的提供了澆水式濕紙巾,服務態度是100分,是一間適合約會的好地方。

2025-04-15
🌟【Sabor 私房西班牙菜之旅】🌟最近超夯的「Sabor Spanish Touch Private Kitchen」,絕對是雞肉愛好者的天堂!總廚將來自西班牙的米芝蓮技巧帶到中環,創作出大受好評的招牌菜,絕對不能錯過!🍗✨🌟 環境 & 氛圍:這個隱藏在上環的西班牙私房菜餐廳擁有溫暖的燈光和充滿藝術感的手繪瓷磚,讓你感受到似足在西班牙家庭廚房的氣氛。全場只有五張枱,私密又舒適,特別適合生日聚會或親友小聚。尤其是靠窗的位子,可以一邊享受美食,一邊欣賞上環的老街景色。😇🥪 雞肝醬水晶包波特酒雞肝醬配上自家製水晶包,濃郁香滑的肝醬不僅讓舌尖享受華麗滋味,還與水晶包的酥脆相得益彰,讓人一試難忘。每一口都帶來滿滿的幸福感!😋🐙 蒜泡墨魚粒這道墨魚粒切得細緻,搭配蒜香奶油醬,蒜味微辛更展現出檸檬的清新,一口接一口讓人停不下來。鮮嫩的墨魚粒與蒜泡綿密的口感絕配,讓人感受到廚師的用心。✨🍗 杏花雞匣主菜登場!選用廣東名雞吸取松果木的香氣,外皮酥脆,內里嫩滑多汁。雞肉本身的鮮美和杏花的香氣交融,只需簡單的青檸鹽和喜馬拉雅鹽就已經十分出色,是我吃過最好吃的雞胸肉之一,值得一試再試!🔥🍚 雞皮油香飯這可是
🌟【Sabor 私房西班牙菜之旅】🌟
🍚 雞皮油香飯這可是全晚的驚喜!脆口的雞皮加上米飯的油香,每一口都充滿靈魂的味道,簡單卻令人著迷。威士忌的微香加上秘製醬汁,讓這道雞皮油香飯成為晚餐的完美終章。💯
在這裡,你不僅品嚐美食,還是一場西班牙飲食文化的深刻體驗!#Sabor #西班牙私房菜 #雞肉愛好者的天堂 #從此愛上雞 #美食之旅
✨ 餐廳環境浪漫又有格調,好有氣氛~✨ 好適合情侶約會,慶祝紀念日首選❣️✨ 記得要提早book位,有包場服務~✨ 仲有free corkage免開瓶費🍾————————————————————🌟 Sabor Signature Chicken Box 廣東三大名雞之首- 封開杏花雞👇🏻👇🏻👇🏻💛 Chicken Liver Pate( 高濃度雞肝醬配水晶包 )💛 Oven Baked Chicken( 烤杏花雞肉 )💛 Chicken-skin Oil Rice( 雞皮油香飯 )---先講講呢道開胃嘅前菜香蒽洋蔥醬 X 香濃雞肝醬配上水晶包,口感味道層次豐富---跟住一定要講講呢餐嘅主角點華麗登場餐廳昏暗嘅燈光令主廚點火環節更突出一上枱就聞到松果木煙燻嘅香氣影完相之後主廚會切件再上菜佢建議先食雞胸,肉質好嫩滑再食雞翼雞髀,真係大滿足---再講下呢個雞皮油香飯配自家調醬汁就咁睇好似煲仔飯,食落先知佢嘅威力雞皮好香脆,撈埋油香豐富嘅米飯好夾————————————————————🌟 Stylish Grilled Cuttlefish with Aloli( 蒜泡墨魚粒 )---除左雞料理
✨ 餐廳環境浪漫又有格調,好有氣氛~
✨ 好適合情侶約會,慶祝紀念日首選❣️
✨ 記得要提早book位,有包場服務~
✨ 仲有free corkage免開瓶費🍾
🌟 Sabor Signature Chicken Box
廣東三大名雞之首- 封開杏花雞
👇🏻👇🏻👇🏻
💛 Chicken Liver Pate
( 高濃度雞肝醬配水晶包 )
💛 Oven Baked Chicken
( 烤杏花雞肉 )
💛 Chicken-skin Oil Rice
( 雞皮油香飯 )
先講講呢道開胃嘅前菜
香蒽洋蔥醬 X 香濃雞肝醬
配上水晶包,口感味道層次豐富
跟住一定要講講呢餐嘅主角點華麗登場
餐廳昏暗嘅燈光令主廚點火環節更突出
一上枱就聞到松果木煙燻嘅香氣
影完相之後主廚會切件再上菜
佢建議先食雞胸,肉質好嫩滑
再食雞翼雞髀,真係大滿足
再講下呢個雞皮油香飯配自家調醬汁
就咁睇好似煲仔飯,食落先知佢嘅威力
雞皮好香脆,撈埋油香豐富嘅米飯好夾
————————————————————
( 蒜泡墨魚粒 )
---
除左雞料理出色之外,呢道菜都幾特別
蒜泡打得好輕盈,蒜味好香濃
配彈牙嘅墨魚粒,食落香口
🌟 Catalonia Cream with
Handmade Vanilla Ice-cream
( 加泰羅尼亞焦糖布丁手做雲呢拿雪糕 )
---
最後到甜品,睇落好似creme brulee
食落口感更creamy,配雪糕好match
2025-04-14
用餐优惠
試食活動
一入門就感覺呢度好有格調,私密又舒服。今次試咗佢哋嘅招牌杏花雞套餐,真係每一道都好驚艷💥先講個Chicken Liver Pate,高濃度雞肝醬一入口,那濃郁到爆嘅雞肝味就散發開嚟,配上佢哋自家焗製嘅水晶包,脆卜卜嘅口感夾埋綿密雞肝醬,真係正Oven Baked Chicken上嚟已經香到我流曬口水🤤 用松果木煙燻製嘅杏花雞肉,去皮拆骨,食落每啖都滑潺潺,原汁原味✨再蘸上少少青檸鹽同喜馬拉雅山礦物鹽重點要講下呢個Chicken-skin Oil Rice,全亞洲獨有真係唔講得笑!將杏花雞淋上威士忌再點火,個過程已經好震撼。雞皮焗到金黃香脆,再用佢嘅精華炊成泰香米飯,打開蓋嗰陣,香氣撲鼻而來,再灑上自家調製醬汁仲有Grilled cuttlefish with aloli 完全顛覆我對墨魚料理的想像!一上桌就能聞到蒜香,每日新鮮的墨魚被切成粒粒狀,經過簡單炙烤,口感彈牙鮮嫩最讓我驚喜的是搭配的醬汁!店家在醬料中加入了CO2,這奇妙的做法讓醬質變得超級細滑,口感像在吃軟綿綿的雪榚。裡面混合了蕃茜、蒜頭和蛋黃,多種味道交織,既帶有香草的清新,又有蒜香和蛋黃的濃郁,和墨魚搭配得天衣無縫呢間餐廳

呢間餐廳嘅總廚師承西班牙米芝蓮名廚Jose Vicente Mascaros,真係好有料到!將食材嘅原味發揮到淋漓盡致,味道直逼米芝蓮3星水準,完全可以衝擊中環四大米芝蓮名雞!而且每晚只招待14位客人,呢種對質素嘅追求真係好難得👍

免開瓶費,適合一班鍾意wine tasting嘅朋友一齊聚會。下次生日或者有特別節日
中菜私房菜就食過,西班牙私房菜真係第一次試!估唔到香港都有隱世西班牙私房菜 🇪🇸 餐廳隱身於商廈,推開木門後,暖黃燈光加上開放式廚房,彷彿置身西班牙家庭廚房🍽️主廚師承西班牙米芝蓮名廚 Jose Vicente Mascaros,將傳統與創意巧妙結合👨🏽‍🍳 佢地服務貼心,更提供免開瓶費,好適合慶生或小聚,加分!-Chicken Liver Pate 高濃度雞肝醬配水晶包🐥自家焗製的水晶包,搭配濃郁甘香的雞肝醬,以莓醬與洋蔥絲點綴,入口滑順無腥味,係我食過覺得最好食嘅雞肝醬!!!-Grilled Cuttlefish with Alloil 蒜泡墨魚粒🦑綠色嘅cream好得意🤣係即場由店員唧落去。估唔到翠綠色的,係蒜香泡沫醬!質感如軟雪糕,蒜味濃而不嗆,微微辛香襯托墨魚鮮甜彈牙。對於一個鍾意食蒜既人黎講,依一個創意滿分而且好好食!-Sabor Chicken Box 杏花雞匣🎁⭐️重頭戲⭐️選用廣東三大名雞之一的肇慶杏花雞,以松果木煙燻後拆骨,雞胸肉竟然好嫩滑!而雞腿多汁啲皮好好食🥹上桌時仲有點火環節,視覺100分~-Chicken Skin Oil Rice 雞皮油香飯🍲有半隻雞都拎嚟做咗

-Sabor Chicken Box 杏花雞匣🎁

-Chicken Skin Oil Rice 雞皮油香飯🍲
有半隻雞都拎嚟做咗呢一個飯~仲要用上瓦煲!雞皮先焗至酥脆,淋上威士忌點燃後拌入飯中,油香滲透每粒米,飯粒分明~好快俾我食晒😂

-Catalonia Cream with Handmade Ice-cream 加泰羅尼亞焦糖布丁配手做雪糕🍦
原來西班牙版的焦糖燉蛋係比較流質😯第一次試。質地綿密,帶淡淡肉桂香,而焦糖脆片大大塊。搭配手製雪糕,整體甜而不漏。
2025-04-02 198 浏览
一向都鍾意比較安靜嘅餐廳,就係俾佢塊紅色Curtain吸引咗,上環呢間Sabor環境私密度高,總廚師承西班牙米芝蓮 Jose Vicente Mascaros將食材神還原食物原味,令味道提升到🎖️🎖️🎖️層次,好適合慶祝任何特別的時刻。 餐廳每晚淨係會做一輪客人,預備食材同製作食材都會特別用心。有啤酒紅白酒,日本酒,重點係free corkage,隔籬枱已經帶咗支西班牙酒嚟嘆。餐廳重新演繹中式肇慶雞Sabor Chicken Box將杏花雞做出三食Chicken Liver PateOven Baked ChickenChicken-skin Oil RiceChicken Liver Pate頭盤,高濃度雞肝醬真係無得輸,濃郁的雞肝味就咁食都想當零食,呢個味道應該適合全香港人,新鮮嘅雞肝醬配波特酒洋蔥真係好味,就咁食口感夠Rich,點埋上去自家焗製Crystal 🍞 😚Stylish Grilled Cuttlefish with AlloliCuttlefish 我最愛,相當爽口,食落口已經覺得佢哋好用心煮嘢,每粒入晒味彈牙爽口 。食落口就已經覺得佢哋好用心煮嘢。Served with

餐廳重新演繹中式肇慶雞Sabor Chicken Box
將杏花雞做出三食
Chicken-skin Oil Rice

Chicken Liver Pate

Cuttlefish 我最愛,相當爽口,食落口已經覺得佢哋好用心煮嘢,每粒入晒味彈牙爽口 。食落口就已經覺得佢哋好用心煮嘢。Served with 似軟雪糕口感又似Wasabi味既自家製醬料。 好夾好創新好入味😚我會話係近年食過最好食嘅cuttlefish

威士忌松木煙燻雞
肇慶市封開縣杏花雞,廣東三大名雞之首👍先火焰whiskey 酒滲入每吋雞皮入面! 煮法用松果木煙燻製成去皮拆骨,充滿淡淡木香,配以青檸鹽及喜馬拉雅山礦物鹽,提升雞原味層次。先食雞胸再食雞翼同雞槌,最後先食雞髀。驚喜之處冇諗過雞胸都可以咁滑🤣

Chicken-skin Oil Rice
呢款真係有驚喜店主自創亞洲獨有,張雞皮焗至金脆,再以瓦煲將雞油泰香米炊成米飯,再灑上自家調製醬汁攪勻就食得啦。 脆卜卜雞皮同滑雞,醬油鮮味同香口飯焦相互融合,令人食指大動