2024-01-21
今日去左铜锣湾古琴雅苑食饭,真系一个令人愉快嘅体验。餐厅环境雅致,气氛舒适,真系好适合同朋友或者家人聚餐。我哋首先叫咗半只北京片皮鸭,真系一绝!鸭皮金黄酥脆,入口即化,而鸭肉嘅鲜嫩滋味亦令人回味无穷。佢嘅配料同埋鸭酱都好正,可以自己包饼同食,真系一个满足嘅享受。之后,我哋试咗一龙上海小笼包。蒸笼一开,香气四溢,笼包嘅外皮白滑薄透,包里面装满了鲜嫩多汁嘅肉汁。每一口都好滋味,真系令人惊艳。对于爱食小笼包嘅我黎讲,呢度嘅小笼包绝对系一个必试嘅菜式。除咗呢两样招牌菜,我哋亦点咗鸡丝粉皮同埋水晶肴肉。鸡丝粉皮嘅汤汁鲜美,粉皮爽滑,加上嫩滑嘅鸡丝,味道鲜美。水晶肴肉系一个清淡而有嚼劲嘅菜式,肉质鲜嫩,配合著清爽嘅蔬菜,口感丰富。最后,为咗助消化同收尾,我哋冲咗壶玫瑰荔枝茶。呢杯茶香气扑鼻,滋味清新,非常适合饭后享用。玫瑰同荔枝嘅结合,更加增添咗茶嘅风味,令人心旷神怡。