2013-09-11
本人真系好少写食评, 其实多年前亦曾经有Open Rice户口写过, 但亦已忘记了户口资料, 不过今次真的忍不住要重新开户写出食后的感受!朋友抱病不愿远走, 就临急临忙找一间在鲤景湾附近的好评食店, 一行7人的我们, 下午4时才订当晚的位, 也害怕订不到, 即管一试!我: 「请问 book 今晚7点7位仲有冇位?」老板: 「最快都要8点㖞!」我: 「咁你帮我留8点呀, 7位。」老板: 「你系咪真系黎架?」(当时心里已寒一寒! 我心谂: 我唔系想黎做咩打黎订位呢?! 谂住Open Rice有很多笑脸都试下啦)我: 「系! 如我唔黎, 我之前打黎 cancel 啦!」老板仍要续说: 「记得唔黎打黎 cancel 㖞! 我们晚晚都好爆架!」真系咁劲?! 我们8点前已到达亦可立即安排到座位, 一打开主餐牌, 就俾人飞扑过黎叫我们唔洗睇𠮶个主餐牌啦, 原来所有精巧的菜式已在那三张的特别餐牌上, 不过选择的菜式唔多, 但其实大部分人都会选择套餐, 人数多d就选择多d, 二至六人套餐有平有贵, 二人平的二百几, 贵的三百几, 有的都是一般家常便饭菜式, 例如:「餐肉炒蛋」、「豉汁凉瓜」、「回锅肉」
我: 「请问 book 今晚7点7位仲有冇位?」
老板: 「最快都要8点㖞!」
我: 「咁你帮我留8点呀, 7位。」
我: 「系! 如我唔黎, 我之前打黎 cancel 啦!」
真系咁劲?! 我们8点前已到达亦可立即安排到座位, 一打开主餐牌, 就俾人飞扑过黎叫我们唔洗睇𠮶个主餐牌啦, 原来所有精巧的菜式已在那三张的特别餐牌上, 不过选择的菜式唔多, 但其实大部分人都会选择套餐, 人数多d就选择多d, 二至六人套餐有平有贵, 二人平的二百几, 贵的三百几, 有的都是一般家常便饭菜式, 例如:「餐肉炒蛋」、「豉汁凉瓜」、「回锅肉」等, 我们选择了贵的二人餐及平的四人餐, 有以下的评价:
响螺汤(贵餐): 够浓味, 有老火汤 Feel
例汤 (平餐): 一般, 尚算比茶餐厅例汤好
xxx虾(唔记得名): 味道较特别, 都好大只, 新鲜
红烧肋骨: 果然系招牌菜, 肉够 ‘林’但有咬口, 算是最好味的一碟𩠌
粟米石斑: d粟米汁 ‘杰挞挞’, d 鱼块过 ‘林’
其他有叫的: 都系一般家庭菜式, 味道亦偏向淡
只有值得一赞的是那些甜品真的很精致很吸引, 共埋六人餐可选十个超迷你甜品, 真好! 甜品不会过甜, 最适合那位抱病的朋友!
整体来讲, 𩠌的份量较细碟, 有男士的可能唔够食! 同埋呢个价钱就不太值啰! 不过坐的位置尚算寛阔, 朋友吹水都可以, 但不停的会有人黎收嘢, 如想给人有在家食饭的感觉又怎会咁骚扰呢?