2020-10-15 409 浏览
呢间有良心嘅日式拉面沾面店好出名,个店名来自日文汉字「一生悬命」(用心/尽力嘅意思),所以店名意思就系用心做好拉面沾面~拉面同沾面汤汁都各有3款,沾面仲有提供冻面同热面可以拣。今次同两个朋友一齐食,就试咗2款沾面同1款拉面比较一下😛 沾面用嘅面条比拉面嘅粗身,两者都可以自选软硬度。•每碗面嘅基本配料有2片叉烧、半只半熟蛋、几片竹荀。叉烧系长条形,面头有轻轻火炙/烤过,带出嘅油脂味几香,但整体肉质都偏瘦,所以食落有少少柴。半熟蛋嘅蛋味好香,而且酱油味入晒味😋,但个人觉得只蛋有少少太熟,唔够流心。🥢浓香樱虾油拉面 $83汤底表面同样铺满樱花虾,闻落好香,食落樱花虾味尚算浓,拉面汤比沾面汁多咗好多葱同洋葱,所以饮落比较清新,无咁易觉得腻。整体黎讲,幼面同拉面汤比较夹。😋•沾面汁比其他店算细碗,上枱嘅时候亦都唔算好热,食冻面嘅话,加埋舖头冷气都几大,个汤食到一半就冻晒喇😖虽然冻面热汁系比较传统嘅配搭,但下次再食呢间嘅话,我应该会拣返热面😬沾面汁嘅质地唔算浓稠,同时唔会太浓味,所以将面条沾汁嘅时候唔系好沾到,做唔到挂汤嘅效果😬配料方面,拉面同沾面嘅配料无大分别,只系沾面多咗一块青柠。🥢鱼介豚骨沾

每碗面嘅基本配料有2片叉烧、半只半熟蛋、几片竹荀。
🥢浓香樱虾油拉面 $83
浓香樱虾油拉面

配料方面,拉面同沾面嘅配料无大分别,只系沾面多咗一块青柠。
🥢鱼介豚骨沾面(冻面) $78
鱼介味好鲜甜,食落比樱虾沾面fresh d🤤
鱼介豚骨沾面

🥢浓香樱虾沾面(冻面) $83
沾面汁面头放满咗樱花虾,闻落几香。沾面汁明显比拉面汤更浓稠同浓味,不过唔会死咸,只系食到后尾有点腻。而两款樱花虾味嘅面比较起来,个人比较喜欢拉面~
浓香樱虾沾面
浓香樱虾沾面