2022-06-05
端午节连续有三日假期,又唔去得外地旅行,咁啱朋友去深水埗影怀旧相片,我一于去趁下热闹,影完相,再去食怀旧车仔面,我哋去咗基隆街聚来车仔面,朋友话餐厅食材绝不添加味精,卫生又健康。车仔面和𩠌份量足,整齐地排放在面上,厨师好有心思!值得一赞!朋友拣自选车仔面,有鱼腐、猪皮、猪大肠、龙虾丸、幼面,配沙嗲汁、秘制辣汁小辣。猪皮爽口入味,猪大肠清洗干净冇异味,而且非常入味,幼面弹牙,挂上汤底好好味,老板话汤底系用猪骨和鸡熬制,当中绝无添加味精,食得健康,再加上沙嗲汁和特制辣汁,辣辣哋好惹味!我也拣自选车仔面,鸡中翼、猪皮、猪大肠,幼面,沙嗲汁、秘制辣汁小辣。鸡中翼肉质嫩滑入味。幼面夹埋汤底食,既爽口又香甜,因为冇味精,食完都唔会好口渴!冻鸳鸯冻华田,味道方面都够浓,不会太甜!招牌鲜煎饺子,韭菜饺拼芝士粟米饺,饺子即叫即煎,趁热食非常香脆,尤其系芝士粟米饺系最适合煎黎食, 饺子内嘅芝士呈半溶状态,真系芝味十足超好味!
冻鸳鸯冻华田,味道方面都够浓,不会太甜!