2019-05-11
前几日听朋友讲湾仔有间好好食既中东菜餐厅,见今日有时间就去试试。一早已经听朋友讲佢无得book位又好爆,所以我地六点半已经去食,好彩坐到门口位!(再迟已经要等45分钟)不过好既系依间餐厅会留你电话训落waiting list,如果错过第一轮佢有位会跟waiting list打俾你叫你番黎食。我同朋友两个人去食,个侍应就建议我地叫4-6个菜share我地首先叫左个Hummus, 其实就系鹰咀豆蓉,佢里面仲加左羊肉粒同烤鹰咀豆。啲豆蓉好软滑,羊肉啲味好融入到啲豆蓉里面,好正,好好味!第二样系Burnt eggplant, 朋友好中意矮瓜所以佢好钟意😂我自己就觉得加左乳酪,酸酸地而且啲矮瓜都唔会太腍,口感几好而且好开胃。另外仲叫左个Grilled octopus, 八爪鱼唔硬而且有口感,配埋哈里萨辣酱同薯仔饼食几夹,不过相对于上面个两个佢唔太特别。主菜叫左个Iberico pork skewer, 配埋salsa同柠檬汁食啲猪肉唔会好油同腻,而且伊比利亚猪肉本身就好香好好食,烧过好惹味!不过头尾个两旧有啲焦,有少少苦味,中间个两旧就好好食!另一个叫左Manti dumpling, 其实系牛肉
我同朋友两个人去食,个侍应就建议我地叫4-6个菜share
Hummus
Burnt eggplant
Grilled octopus
Iberico pork skewer
另一个叫左Manti dumpling, 其实系牛肉水饺配辣乳酪牛油酱,皮有啲厚,overall都唔差,不过唔特别。
Manti dumpling
最后仲有个cauliflower, 依个反而无谂过咁好食,配乳酪同龙蒿食。烤过既椰菜花好香好惹味,龙蒿有啲似笋,酸酸地配埋乳酪食好好食!
Cauliflower
其实每一碟𩠌都唔大碟,所以可以叫多几碟食都唔会太饱,而且都唔算太贵,同埋无加一架!
成间餐厅个环境都几好,而且坐出边都唔会觉得好热有风吹过。侍应啲态度都几好,而且会介绍啲𩠌菜俾你知。期待下次再食!