2015-04-07 1490 浏览
是夜与友人一行7人到美丽华新开的鼎泰丰用膳每人都捧住饱到撑嘅肚腩返归(原本想到新港中心的那间,上OPENRICE一睇先知原来装修紧,不过呢间新店都相当唔错,环境靓、服务同食物质素都一流)因为到达时只系6点几7点,时间尚早,唔洗等位就可入座迅速点完菜后等左5分钟就已经陆续上菜,效率唔错。先系冷盘的《辣味小黄瓜》(HKD$38),叫得辣味当然以辣为先,但辣得嚟系带有香味,而并非街外令人灼喉的刺激感,食落好醒神开胃!小黄瓜的大小适中,份量方面,虽然对于我地一围7人嚟讲系少左啲,但考虑埋价钱,其实都算物超所值嘅之后又上埋另一冷盘《原味水晶肉》(HKD$58)。水晶肉系冻左嘅猪肉,而透明嘅位置,(据友人所说)其实系骨胶原而非肥膏,而且呢味𩠌肉香甜嫩,肥而不腻,食多几旧都唔觉有罪恶感同时仲有味《红油白肉粉皮》(HKD$58),红油顾名思义即系辣椒油,同《辣味小黄瓜》一样都系用辣得嚟有辣椒香味嘅辣椒油,粉皮比较烟韧,厚薄适中,唔会一夹即散,可以足够沾满红油再进食非常满意!冷盘最后一道系《酒糟鸭舌》(HKD$58),鸭舌肥美又爽滑,夹杂住淡淡嘅酒香为头盘转一转清淡口味,清一清我地个口腔,迎接跟住落嚟嘅
是夜与友人一行7人到美丽华新开的鼎泰丰用膳
每人都捧住饱到撑嘅肚腩返归
)因为到达时只系6点几7点,时间尚早,唔洗等位就可入座

辣味小黄瓜
原味水晶肉
非常满意!
红油白肉粉皮
为头盘转一转清淡口味,清一清我地个口腔,迎接跟住落嚟嘅主菜
酒糟鸭舌
食过几款冷食前菜之后,终于有热食主菜出场嘞
首先当然系鼎泰丰远近驰名嘅《特色小笼包》(HKD$58),我地另外仲有点到鸡肉同埋蟹粉味,下面再讲。所谓《特色小笼包》其实就即系原味嘅小笼包,原汁原味,趁热食就最滋味
不过进食时记得要小心辣咀呢!肉汁锁住喺小笼包入面,同时都充盈了肉质嘅鲜美
特色小笼包
除左原味之外,我地仲点埋《鸡肉小笼包》(HKD$68)同《蟹粉小笼包》(HKD$90)。呢两款小笼包都都好得意,会另外有块加咗色素嘅公仔喺笼入面以作识别,鸡肉嘅就系一个鸡仔图案,而蟹粉嘅就系一只蟹嘅图案
味道方面,鸡肉比较觧味,而蟹粉就比较浓味,影响到小笼包嘅肉汁都有唔同味道,前者比较重肉味,唔似原味以上汤味为主,而后者虽然都食得出上汤味好浓,但就带有一种混杂的粉状浊浊嘅口感,可能因为有蟹粉嘅关系啦。
鸡肉小笼包
三种味道嘅小笼包相比之下,笔者觉得原味系最好食,虽然价钱方面以蟹粉味最贵又最多人赞好,但口味呢家嘢,各花入各眼,可能大家都会有唔同嘅取向都唔出奇
蟹粉小笼包
之后就上咗道清清地嘅《蒜茸炒通菜》(HKD$57),味道不过不失,虽然只系一味普通小炒,但绝对不见一点马虎,油份比例控制得几好,不带一点油腻感,菜亦冇炒至过老嘅问题
通常最简单的小菜就最显师傅功架嘞
蒜茸炒通菜
跟手上埋个《台式酸辣汤》(HKD$48),刺激一下味蕾
呢款酸辣汤酸辣度属于中辣以上,所以唔食得辣嘅人要慎点喇!材料同味道方面都颇满意,唯一不足系笔者觉得太过稀嘞,如果杰身少少就会更好味
台式酸辣汤
最后就上埋两款正食——面食同炒饭,为呢餐盛宴划上完美句号
首先上一个《炸酱拌面》(HKD$38),炸酱味道非常浓烈亦偏甜,配料亦相当之多,食哂啲面之后仲有剩唔少炸酱料呢!而且一查之下先知道原来鼎泰丰嘅《炸酱拌面》系有段故嘅
话说旧时,呢味《炸酱拌面》系老板嘅Lunch,只系将一啲用剩嘅𩠌头𩠌尾炒一炒加酱捞面,某一次比客人见到就问佢系咩嚟,见老板食得咁滋味都想点一份,之后竟然大受好评,于是鼎泰丰从此就多咗呢味《炸酱拌面》嘞
(故事孰真孰假可能要问老板真人先知,反正我就几钟意呢种味道
炸酱拌面
另外仲有个《肉丝虾肉蛋炒饭》(HKD$68),肉丝同虾肉份量中等,炒饭都颇令人满意,起码系粉粉分明,肉丝同虾肉亦炒得几到位,尤为欣赏虾肉嘅处理,炒得带有海觧嘅鲜甜
完全食唔到任何雪藏味
肉丝虾肉蛋炒饭
最后附上一张满桌佳肴嘅相以总结今餐,今次到鼎泰丰美丽华新店用膳的确非常满意,味道上乘之余,连员工服务都系好高质,非常有礼又醒目,不时经过就会自动自觉加水同收碟,唔洗我地出声
当然要挑剔嘅点都一定有,我只举一项啦(因为其他都系Minor嘢,可以接受到),就系价钱的确偏贵咗,有时同份量系唔合比例(例水晶肉、蟹粉小笼包等),如果今餐唔系咁多朋友一齐嚟食,估计找数就起码每人$200 UP嘞
一桌盛宴
2015-04-02