2018-03-03 741 浏览
朋友食左几次哩间小菜话好好食,适逢香港最冻时期,就提议黎云兴隆食暖笠笠煲仔饭!讲真,听几个朋友都话几好食,系有些少期望‥‥‥果日约左六点,餐厅仲未有客,我地就一坐低order左两个煲仔饭先!听讲要等成半粒钟嘛分别叫左腊肠鸡同田鸡煲仔饭腊肠鸡煲仔饭睇图都见到其实几足料,鸡件都算多。鸡件肉质硬实,唔会软淋淋,鸡本身ip过,唔会话净食鸡系无味。腊肠有惊喜通常系出面食既腊肠都系比较肥同无香味,但哩到既腊肠除左系厚切、有口感之外,仲要系瘦既腊肠,食落有腊肠既香味又唔会过咸。连平时净系系屋企先会食荣x特瘦腊肠既我都食左一旧,值得一赞煲仔饭熟既程度啱啱好,饭粒干身唔会硬,粒粒分明,唔会似粥。食到最尾仲有饭焦饭焦金黄,完全无黑左既焦,时间把握得恰到好处至于田鸡煲饭仔,田鸡肉就唔多,食落其实无咩特别,胜在够健康,想食煲仔饭又怕太油,拣田鸡就啱晒啦!哩两个饭相比,个人认为腊肠鸡略胜一筹虽然田鸡饭较清淡、脂肪含量低,但味道黎讲,腊肠鸡更惹味,食完一啖会继续想食!唔讲配菜,单纯就饭而言,系几高质既!除左煲仔饭,我地仲叫左干煸四季豆、金银蛋白菜、杂菜煲、水煮牛同冇影到既炸鸡软骨!干煸四季豆,系我地每次食小菜必叫

分别叫左腊肠鸡同田鸡煲仔饭
腊肠鸡煲仔饭睇图都见到其实几足料,鸡件都算多。
腊肠有惊喜

煲仔饭熟既程度啱啱好,饭粒干身唔会硬,粒粒分明,唔会似粥。
食到最尾仲有饭焦
饭焦金黄,完全无黑左既焦,时间把握得恰到好处

哩两个饭相比,个人认为腊肠鸡略胜一筹

唔讲配菜,单纯就饭而言,系几高质既!

干煸四季豆,系我地每次食小菜必叫既食式,有肉碎炒,几好味,朋友个个都like
我自己就觉得太油了~

金银蛋白菜,有咸蛋皮蛋煮白菜,系少数系街食到唔太油既菜,有啲餐厅就算系上汤,面头果层油都吓死人,哩个菜唔油之余仲有啲清甜,唔错

杂菜煲,好足料。汤底唔油,菜既款式都多,有白菜仔、西兰花、芥兰、菜心、菇,仲有粉丝,汤同菜加埋粉丝一齐食,好甜好正嫁!

水煮牛,其实几大盆,七个人食极都好似仲有好多咁!可能因为辣啦~但可以肯定既系牛真系唔少,仲有菇、芽菜同薯粉,几过瘾同抵食。

炸鸡软骨,普通,唔意食炸野就唔评价啦!

整体黎讲,食物份量足,味道唔差但未至于太惊喜(可能太大期望啦

煲仔饭可以一试既

因为一大班朋友gathering,每道𩠌既价钱就无去留意,但都系食小菜既规律,多人食就会平!
我地一行七人,仲有饮啤酒,晚餐平均每人$80到,姑勿论食物质素,哩个价钱可以试到唔同既菜式,性价比算不错了
2018-01-20