2015-11-19
我自己好怕排队揾食,感觉好嘥时间咁,有时会觉得有啲店排晒长龙,可能确实喺有质素,亦有可能喺啲人贪新鲜,更有可能喺传媒吹虚造成。小弟自问食嘢志在见识,无话要追求最好,所以,今晚同面包班同学仔I兄一心嚟到登龙街食拉面,见号称最佳福冈拉面店嘅「金田家」,店内人气不俗,却又唔使点等位,就试试依间九州拉面店 。餐厅唔算好大,呈长形,开放式厨房设晌入面,厨房边就喺「吧位」,坐晌吧位可以探头睇到师傅做面。而一室深褐色实木枱櫈,装潢简洁,不过,其实好多拉面店格局都喺咁上下。枱上都有一大壶冰水,喺店方建议俾客人饮用解腻,如果有啲玄米茶提供,唔知会唔会感觉仲好呢?过胶餐牌,底面两页纸睇晒,拉面、小食、饮品,图文并茂有咩拣。点餐纸上如选择题,拣拉面款式外,仲可以拣面嘅硬度、要唔要葱、其他追加……等等,喜欢点剔就点剔。而拉面共有6款,定价于$78-$108,追加配料多达8种,小食则只有3款,明显都喺拉面以外再赚多点「外快」。 松竹梅白壁藏Mio清酒 $55之前晌I兄屋企食佢嘅私房菜已经试过依款酒,佢话卖$55抵饮,所以点一支回味吓,再者,佢对酒又算颇有研究嘅。依支「澪」有气清酒上次饮过,真喺几得意,首先宝
之前晌I兄屋企食佢嘅私房菜已经试过依款酒,佢话卖$55抵饮,所以点一支回味吓,再者,佢对酒又算颇有研究嘅。依支「澪」有气清酒上次饮过,真喺几得意,首先宝蓝色酒樽非常型格,修长外型显得有点高贵 。咪睇佢斟出嚟好似白酒咁,其实喺日本清酒,仲加入气泡,入口冰凉爽快,甜酸味细致,又带点果香,酒精度得5%,绝对好易上口唔怕饮醉 。 伊藤园绿茶 $15
始终饮酒依家嘢唔喺小弟强项,陪朋友浅酌少少,我还是饮绿茶啱口味啲,尤其食拉面,一向啲汤底都好浓郁,有啲茶中和吓,感觉有啲去腻嘅作用。 虽然,无论拉面、小食,我哋各有各点,不过,嚟到都会喺分甘同味,咁就可以样样试到。 我哋拣咗入餐厅最尾嘅二人枱,较少受骚扰。墙上有张店家嘅小温提,喺有关替玉嘅用意、面条嘅硬度及叉烧嘅厚度小解读。 此外,枱上有自家制辛辣高菜、酸姜丝及即磨芝麻,前两者夹少少浅尝,啲高菜都几辣吓。而即磨芝麻就有晌碗鸡白汤豚骨拉面度加少少,可提升点芝麻香,然则碗黑松露拉面本身已好幽香,就唔使多此一举。 鸡白汤豚骨拉面 $83
喺一款以鸡汤为主,再混入豚骨汤为副作汤底嘅拉面,所以,无斋豚骨汤咁浓腻,但味道仍然咁鲜香。拉面基本已包紫菜、芽菜、黑木耳及葱花,加上5小片黑豚做嘅腩肉叉烧,因为切成薄片,唔会觉得好腻,却又有点油香,口感有啲咬口。老友选普通硬度面条,口感还可以,我哋觉得配硬面应该效果合我哋口味多啲。
今次遇到嘅「限定」喺以浓重嘅豚骨汤为汤底,配上肩肉叉烧及黑松露酱嘅黑松露拉面。据店员介绍,佢哋啲豚骨汤底每锅都用上过百斤豚骨、鸡骨熬煮十几个钟,而松露酱嚟自意大利货色,所以,两者混和真喺浓郁幽香到不太了 。而3大片同样以黑豚做嘅肩肉叉烧,有入口即溶嘅感觉,不过,老友嫌佢太薄,无乜口感,食落好似得阵风,哈哈!面条选硬身,果然效果正好,烟韧而滑溜,又挂汁 。
一客有两件,炸得金黄,一啖咬落去好松脆。男爵薯喺日本一种几出名嘅薯种,不过,依款薯饼有一半名不副实,皆因一件喺薯饼,另一款喺紫薯饼,一咸一甜。无论男爵薯,抑或紫薯,薯味都够浓,质感够粉,紫薯内更加入少少栗子碎,而且,炸功都唔错,入口油感唔重 。 对食拉面,小弟唔算有咩独特嘅见解,不过,今晚所食到嘅两碗拉面,都觉得不俗,既唔使花太多时间等位,服务又到位。登龙街渐渐变成一条拉面街,要继续立足,不甘示弱,真喺要不断努力。