2017-05-28 9139 浏览
Welcome lunch多数都拣饮茶,人多容易book位,今次拣咗潮江春。其实大家都觉得佢整体水准不如怡翠轩,无奈佢有招牌卤水鹅片同黄金煎伊面,真系不食不食还需食吖~不得不说,个人很喜欢它的开胃菜,微酸爽口~依旧还是以点心为主。萝卜丝酥饼本人不太热衷萝卜制品,但lee款萝卜丝酥饼真系俾到我眼前一亮嘅感觉。外酥内软,内馅有点香甜。值得encore~沙律明虾角香口嘢总系容易引起食欲。角仔造型,炸至金黄香脆,边位折角位置可能略厚,𠮶个位置嘅口感略硬咗d,馅料份量适中,虾肉爽口。好百年卤水鹅片可能食得多,对鹅片有d味觉疲劳了,🙈唔知点解今次觉得鹅片肉质有d「鞋」。反而,觉得垫喺下面嘅豆腐好好味,吸收咗d卤水汁,但豆腐依然好滑。翡翠蟹肉饺翠绿嘅饺皮经一定调味,不错,可惜依然存在一夹就烂嘅情况,如果可以再改进就好啦~ 内馅有蟹肉、猪肉等,不错,有蟹肉的鲜,有猪肉的爽口。鲜虾腐皮卷同属炸物,也是金黄香脆,不过馅料略少,主要食腐皮为主,略感失望。潮州黄金煎伊面唯一不变的是对煎伊面嘅期待。煎到一面香脆的伊面,蘸上所配的白砂糖、醋,冇得弹~ 水晶虾饺皇虾饺皮相对于蟹肉饺嘅皮,冇咁容易烂,内馅不过不失。(

不得不说,个人很喜欢它的开胃菜,微酸爽口~

开胃菜

依旧还是以点心为主。

沙律明虾角

鲜虾腐皮卷

鲜虾腐皮卷

水晶虾饺皇

水晶虾饺皇
虾饺皮相对于蟹肉饺嘅皮,冇咁容易烂,内馅不过不失。

(小心)奶皇流沙包

(小心)奶皇流沙包
全日最错嘅决定系拣咗lee款包。一d都唔流沙!!但有奶皇香,其实就系多年前嘅奶皇包咁啰。真系好唔抵食,同宝湖嘅真正平靓正流沙包冇得比~

XO酱炒肠粉
后加嘅XO酱炒肠粉也不错,相对于XO炒萝卜糕,我更喜欢炒肠粉,更入味,洒上白芝麻,很香~

饭后消滞茶

接近埋单,会送上消滞茶,热辣辣~ 味带甘涩,唔系我杯茶,不太懂得欣赏🙈

纵观全个厅,几乎只有两三个侍应serve客,人手真系好紧张😓,所以,d服务水准都算系咁啦~
2017-05-23
  • 沙律明虾角