2012-02-20
第一次系老板请食晚饭,虽然唔系window seat,但依然可以见到清亮的港岛夜景,而且身处28楼,“易发”嘛,传统中国幸运数字,配上“天外天”名,亦不输蚀百多层高既中菜豪庭。头盘:鲍汁猪手+麻油黑木耳+海蜇头+蜜糖脆鳝猪手扣得极之入味,虽然无完全去骨,但腍软滑溜,皮下无甚油脂连著适量猪手瘦肉,所以入口好有层次,而且感觉啖啖骨胶原,相当不俗;木耳同海蜇头都相当爽口,最值得激赏既系海蜇头厚切片上,口感甚佳!脆鳝无沾粉去炸, 名符其实,不过略嫌甜了一些,伴碟的炸珍珠菜也挺脆,虽然没甚么味道。汤羹:猪杂菜老火汤普通的老火汤,几甘甜,无甚特别。主菜:1)麦皮黄金虾这道菜获得了在座客人的一致好评,在健康饮食既理念下,蛋黄既比例少左,但依然金香,香脆可口既cereal均匀地黏在每粒虾球上,好吃!2)当红炸子鸡在禽流感肆虐其间,无新鲜鸡,引致呢味菜无鸡味甜味,但师傅既功夫依然可以食到,表皮香脆,可惜鸡肉唔滑无汁,麻麻地。3)鲍鱼仔香蒜洋葱鸡球煲落枱刹那香气十足,鲍鱼仔也爽口,但可能被强烈既葱蒜味掩盖了海鲜既甜美,依然,鸡球欠缺鲜味,有点失色。4)清炒星斑球唔特别,而且入口仍可感受到一层薄薄既芡,令石
头盘:鲍汁猪手+麻油黑木耳+海蜇头+蜜糖脆鳝
名符其实,不过略嫌甜了一些,伴碟的炸珍珠菜也挺脆,虽然没甚么味道。 汤羹:猪杂菜老火汤
普通的老火汤,几甘甜,无甚特别。
主菜:
1)麦皮黄金虾
这道菜获得了在座客人的一致好评,在健康饮食既理念下,蛋黄既比例少左,但依然金香,香脆可口既cereal均匀地黏在每粒虾球上,好吃! 2)当红炸子鸡
在禽流感肆虐其间,无新鲜鸡,引致呢味菜无鸡味甜味,但师傅既功夫依然可以食到,表皮香脆,可惜鸡肉唔滑无汁,麻麻地。 3)鲍鱼仔香蒜洋葱鸡球煲
落枱刹那香气十足,鲍鱼仔也爽口,但可能被强烈既葱蒜味掩盖了海鲜既甜美,依然,鸡球欠缺鲜味,有点失色。 4)清炒星斑球
唔特别,而且入口仍可感受到一层薄薄既芡,令石斑鱼应有既鲜味同口感顿打折扣,不过伴菜既西兰花炒得唔错! 5)红酒醋咕噜肉
我特别推介此菜,虽然可能某些食客唔钟意它无用到原件鲜美既猪肉,而系用免治猪肉,但它胜在创新得来又健康,里面酿左一块菠萝,伴碟用红酒醋浸渍既爽口梨片,清爽解油腻,外围系用一片ham包住(如果无听错),面头洒上一些柚子粒同青提子干,食落完全无传统咕噜肉既肥腻感觉,当然,它既表皮不是炸的,所以口感方面略嫌松散了一些,因为呢道菜本身就类似法国菜里的Andouille,用不同材料拼凑而成既猪肉卷。很有趣既菜! 6)金银蒜炒豆苗和瑶柱炒饭
金银,在中菜里系常用既讲法;“金”为炸至金黄色,“银”为原材料既白色即系有炸蒜同白蒜茸。豆苗当造,好嫩好鲜味;炒饭就普通左D。
7)特色甜品:桂花炖津梨+五粮液巧克力雪糕+抹茶牛奶雪糕
得意既系成只津梨去芯,好浓郁既桂花香,所以显得人造香精较多,失之自然;雪糕几特别,酒味竟然真系好重,不过就苦左D,喜爱巧克力雪糕既女士可能食它会皱晒眉头;抹茶雪糕几香,但仍有雪霜,失之软滑。总体来讲,甜品都几可爱~