餐厅: 飲茶 (南豐大廈)
资讯:

2024-09-28 444 浏览
记得系上一间公司走嘅时候,同事带我黎食过呢间餐厅,今次黎到发现佢装修唔同咗,由以前嘅暗黄浪漫风变成摩登明亮风。睇完餐牌,join咗佢地个会籍,都几多优惠。唔中意join会籍嘅,都有2人餐4人餐、仲有d限时优惠,例如5:30后乳鸽$48只,啤酒汽水橙汁买一送一等等,都几抵玩。鸡丝粉皮晶凝通透,非常滑溜,加上浓郁嘅麻酱,钟意食花生酱或者麻酱味嘅朋友仔可以一战。佢哋餐牌里面有好多点心,虽然有好多款式都好有特色,但系始终钟意简单经典嘅蟹籽鲜虾烧卖,可惜呢度嘅烧卖真系无令我失望,肉质好弹牙,里面好多猪肉汁,仲有爽弹虾肉。另外,师傅炖汤“五指毛桃红萝卜鸡脚汤”都好有惊喜,鸡脚炖完之后一咬就轻易离骨,汤品内的汤料亦很多,饮得出无味精味,好似妈妈煲嘅住家汤咁,好滋补,几适合最近秋凉嘅天气。蜜饯黑椒牛仔骨就非常下饭,甜甜地嘅黑椒汁,加埋柔嫩牛仔骨,仲有爽脆嘅三色椒,成个口感同埋味道都调配得唔错,三色椒令到牛仔骨嘅浓腻感减低,食多几嚿牛仔骨都唔会觉得好腻。最后甜品就食咗伯爵茶奶冻,淡淡的伯爵茶香气,加上滑溜嘅奶冻质感,很不错,而且唔会好甜。