2022-01-06
圣诞节食咗好多西餐尝试啲特别嘅味道🎄特登黎到呢间Bookmark左好耐嘅中东菜🧿 店铺唔算大 少嘈坐得有点迫😅 但系味道嘅配搭同埋Seasoning 好有中东特色🧡 其他地方好少食到 唯一美中不足系Portion 比较小 男士未必够饱呢💰⭐️ Eggplant Carpaccio 🍆茄子切到薄片再加上辣酱同芝麻酱🌶 味道好Exotic 好有风味但欠点辣 开心果碎嘅点缀增加了层次🥜⭐️ Cumin Roasted Chicken Skewers 🍗炭烧的鸡肉很有街头风味🔥 虽然孜然味很香但系调味很温和 🤣 Hummus 有种独特的口感⭐️ Honey Baked Feta 🧀全晚亮点最好食不夸张✨ 原本以为原块Feta Cheese 会好騒好漏 😅但系奶香好浓郁🍼 加上薰衣草蜜糖💜 甜甜蜜蜜的感觉已经仲系好回味💖⭐️ Cuttlefish Mujaddara 🥘呢道比较普通🌝 墨鱼鲜味比洋葱盖过🦑 饭粒的糊仔口感有点难消化⭐️ Baked Honey Cake 🎂果仁同蜜糖的配搭好Warm 好Earthy🍯 淋上杏仁奶系温和的甜🍼 有点中东嬷嬷Homemade蛋糕的感觉👵🏻 但比起过分甜的中东甜品
⭐️ Eggplant Carpaccio 🍆
⭐️ Honey Baked Feta 🧀
⭐️ Cuttlefish Mujaddara 🥘
⭐️ Baked Honey Cake 🎂
果仁同蜜糖的配搭好Warm 好Earthy🍯 淋上杏仁奶系温和的甜🍼 有点中东嬷嬷Homemade蛋糕的感觉👵🏻 但比起过分甜的中东甜品入口更好👍🏻
⭐️ Set Yoghurt 🍨
比起一般乳酪更杰身 似系奶酪既口感🍭 同样用咗花朵嘅元素 🌼今次加上橙花 带点Citrus清香
⭐️ Red Sea 🍷
红酒同Scotch做基底 配搭上Rosemary🍾配合中东既一种神秘气息