2023-04-29
事隔两年再访湾仔星街法国菜Maison ES,季节限定嘅中法fusion菜相当有惊喜!完美糅合中法特色,从温和法式料理跟浓烈香料中取得平衡,特别欣赏软弹星斑配厚滑薯蓉+腊肠!夜晚设五道菜$1280/八道菜$1880嘅set menu,包含唔少中法fusion菜式,不过我钟意嘅星斑都系要单嗌餐厅门面尤如唯美花店,步入餐厅却别有洞天,装潢雅致配以复古家具,灯光柔和,气氛较为casual,唔会太拘谨~ 更设有半露天座位。自家制面包超好食!外皮厚身香脆,软熟富弹性,够晒热辣辣,咀嚼间咸香味慢慢渗岀。蘸软滑嘅XO酱牛油,淀粉控表示幸福感满满,同上次一样咁好食▪️Sweet Garlic Razor Clams $298以中式蒜蓉粉丝蒸海鲜为灵感嘅前菜,卖相相当精致!当鲜甜软弹嘅蛏子 遇上鱼子酱同三文鱼籽,鲜味尤其突岀。加上豉油泡沫、葱油、蒜香,又带几分家常嘅熟悉感。▪️Crispy Langoustine Wonton $288集蟹粉小笼包及炸云吞于一身嘅菜式!云吞用上西式酥皮,外层酥脆唔油腻,包满软弹虾肉。软绵沾酱混入左大闸蟹膏,蘸埋啫喱状嘅镇江醋,真系有几分食紧蟹粉小笼包嘅感觉~▪️Crispy
▪️Crispy Grouper $460
全晚最钟意嘅一道!配搭够晒新鲜!厚肉嘅星斑浮游于薯仔慕丝之中,底部埋藏左腊肠同烟熏八爪鱼,仲有块经烘烤嘅鱼皮。星斑滑嫩富弹性,慕丝厚滑,鱼皮香脆,口感极之丰富。配上腊肉,风味更为独特,比想像中搭得多。唯一要挑剔嘅系薯仔慕丝忌廉味较重,较易腻,建议开心share
▪️Chu Hou Beef Filo Pastry & Steak $520
牛扒配gravy就食得多,配中式柱侯汁都系第一次,入口毫无违和感。A3和牛西冷口感软弹,富肉汁肉味。柱侯牛肉酥以西式嘅酥皮包住软腍入味嘅牛肉,虽然肉味就无旁边嘅和牛咁岀,但重口味人士又几钟意~ 略嫌酥皮香脆但欠缺层次。
▪️Cherry Chocolate Pebble
香浓朱古力mousse包住软滑嘅栗子蓉,有普洱蛋糕同雪糕作点缀,可惜茶味偏淡。不过酒鬼家姐就几钟意超浓酒味嘅cherry~