之前去大阪无食到 见到中环呢间难得唔系好多人排队 就去朝下圣😆呢间鲷鱼拉面专门店 标榜采用新鲜既日本真鲷鱼🐟 拉面款式唔多 只有三款 分别系:鲷清汤、鲷白汤、鲷沾面🥢 🍴鲷清汤拉面 ($138)鲷清汤由慢火烤制既真鲷鱼骨熬成 汤底清澈鲜甜 毫无腥味👍🏻拉面配有一块叉烧同埋鲷鱼肉碎叉烧薄薄一片 肉质嫩滑 微微烧过既鲷鱼肉碎亦都几香 可惜份量略嫌有点少 女仔都未必够饱😂旬既造型系店名嘅圆形同三角形 辨识度高📸炸鲷鱼皮好香脆 皮下仲有留有少少胶质如果想增加鲷清汤既鲜味 可以尝试加入牡蛎油🦪🍴鲷白汤拉面 ($138)鲷白汤采用天然真鲷加上数种贝类 熬制8小时以上而成 当日被安排坐喺吧枱位置 见到师傅会喺上菜前用高速搅拌令汤底起泡😳 汤底的确几顺滑 而且同鲷清汤唔同 鲷白汤汤底呈奶白色 十分creamy浓稠😌不过可能因为汤底太浓 我饮哂d汤之后都几口渴😂如果觉得太浓 可以加入碗边既柚子酱 中和浓度 我觉得加左柚子酱之后 汤底的确无咁腻同埋更有层次感😌

🍴鲷清汤拉面 ($138)
鲷清汤由慢火烤制既真鲷鱼骨熬成 汤底清澈鲜甜 毫无腥味👍🏻
拉面配有一块叉烧同埋鲷鱼肉碎
旬既造型系店名嘅圆形同三角形 辨识度高📸
炸鲷鱼皮好香脆 皮下仲有留有少少胶质
如果想增加鲷清汤既鲜味 可以尝试加入牡蛎油🦪

鲷清汤拉面

🍴鲷白汤拉面 ($138)
鲷白汤采用天然真鲷加上数种贝类 熬制8小时以上而成
不过可能因为汤底太浓 我饮哂d汤之后都几口渴😂