2021-07-29
今日经朋友介绍去左位于中环既Cuisine Culture,餐厅身处嘅大厦比较旧,而且Cuisine Culture 位于角落位,用「隐世」二字形容就最适合不过。餐厅俾我一种身处法国小酒馆既感觉,装潢简约,到处贴满法国国旗,为餐厅营造出轻松悠闲嘅氛围🇫🇷- 龙虾汤味道非常浓郁,每一啖都充满龙虾原味道,质感滑稠,另外每人仲送上一片蒜蓉包。- 法式焗蜗牛🐌餐厅贴心地提供钳同小叉。蜗牛肉质带有嚼劲,配搭法式蒜香奶油酱提升整体风味,而且香气四溢,每一只蜗牛下面仲有薯蓉,质感香滑,而且带有牛油香味。- 黑松露野菌意粉餐厅一啲都唔吝啬,黑松露酱落得超多,令每一啖意粉都沾上黑松露酱,加上野菌嘅独特香味,味道超级浓郁。- 法式地道鸭腿配鸭油煎薯仔外皮酥脆,完美地锁住肉香同水份,所以肉质比我想像中嫩滑得多。薯仔散发阵阵鸭油既香味,外脆内软👍🏻- 酥皮苹果批配云呢拿雪糕苹果批非常精致,卖相有少少似薄饼,批边香脆厚身,入面整齐咁放上苹果片,非常精致。苹果非常香甜湿润,整体完全唔油腻😍上至龙虾汤下至主菜甜品都有惊喜,尤其系法式鸭腿同酥皮苹果批😋。系轻松休闲嘅环境之下,我同朋友更加自在,可以畅所欲言,朋友果然无
- 龙虾汤
- 法式焗蜗牛🐌
- 黑松露野菌意粉
- 法式地道鸭腿配鸭油煎薯仔
- 酥皮苹果批配云呢拿雪糕
上至龙虾汤下至主菜甜品都有惊喜,尤其系法式鸭腿同酥皮苹果批😋。系轻松休闲嘅环境之下,我同朋友更加自在,可以畅所欲言,朋友果然无介绍错!