2023-01-29
苏豪区经历疫情,开咗好多小店,今日就试下呢间新嘅串烧bar。餐厅做紧好多优惠,我哋今日叫咗一个happy hour串烧套餐,6串串烧送两杯饮品,我同朋友分别叫做whisky soda同埋红酒。如果星期二嚟仲有串烧free flow。Whisky soda,味道好balance嘅high ball。红酒Bodegas Bianchi Oasis Sur Carbernet Sauvignon 2019,口感好full好rich。我哋首先叫咗柑醋蕃茄,味道清新,清甜爽口嘅蕃茄加上少少柑醋同葱调味,好开胃。牛肉他他,有啲似牛肉刺身,肉味浓郁而且好咬口,配合调味感觉非常新鲜。鸡皮串烧,脆得嚟烧至有啲焦香,而且唔会太油。鸡脾肉,鸡皮烧到少少脆,啖啖肉好好肉地。鸡肝,加上酱汁,既有肝香味又唔会太腻。自家制免治鸡肉软骨,加咗软骨,鸡肉串好有咬口,鸡肉味道浓沃。鸡软骨,鸡皮又脆,软骨又好好嚼,加入盐调味,分外滋味。鸡肾,好少食日式串烧嘅煮法,弹牙又新鲜。荔枝猪肉卷,香甜嘅荔枝中和咗猪肉嘅油份,猪肉唔干之余带有焦香味。烧日本蚝,大大粒加上少少调味,juicy又好肉。白鳝,鱼皮烧到好脆好香,鱼肉弹牙。茄
鸡肝,加上酱汁,既有肝香味又唔会太腻。
烧日本蚝,大大粒加上少少调味,juicy又好肉。
白鳝,鱼皮烧到好脆好香,鱼肉弹牙。
茄子,加上烧汁同木鱼,健康又好味。
另外叫咗一支sake,君之井山废纯米吟酿,爽口得嚟少少甜,好配合食串烧。
最后叫咗菠萝口味嘅日本原只水果雪葩做甜品,唔单止外观精致味道仲好出色,清清甜甜配合菠萝嘅微酸,为今晚晚餐画上完美嘅句号。