2021-09-01 92 浏览
中环精致中菜😋杏汁白肺汤浓郁杏汁味道,有打碎左嘅南北杏,除咗猪肺仲有粉肠,煲到非常之淋身,材料加左鸡脚同瘦肉粒。成日听猪肺好多功夫,食材并不名贵,但可以睇到对制作食物认真的心窝贴金蚝对我黎讲系几新颖嘅配搭,有脆有软嘅口感一次过食哂,窝贴金蚝底层放咗香味扑鼻的咸蛋黄米通。上层就放上左主角来自流浮山的金蚝以及墨鱼滑,沾上脆浆一齐炸。2层夹著一齐食,金蚝同咸蛋黄2种香味互相辉映。豉油皇虎虾煎肠粉好值得赞师傅一早将虾头的内脏除去,剪走虾须同虾脚。而整只虾连壳炸得透彻,令我尼d懒人唔洗花功夫就可以成只食。肠粉方面,除左豉油皇的酱汁味道外,仲加添咗份虾嘅鲜味。所以一d都唔普通。流浮山三宝蒸海斑球三宝包括有银鱼仔,虾干同鲜鱿。我将三宝同斑球都分拆开细细份,然后一口吃哂4样,感觉将成个海洋放入口中,鲜味散发。麻辣鲍鱼掌翼煲以往都只觉得鲍鱼除左清蒸炆焗外,呢个煲又一次打破固有的思维。麻嘅感觉,辣嘅香味,的确令人谂起都流口水。鲍鱼一d都韧,仲可用弹牙黎形容,我应为辣都可以为海产提鲜,但为咗唔会抢走主角,所以呢个煲都只系得少少辣啫。当然我地唔可以忽略掌翼啦,掌翼分开两段,事前炆得好淋,一啜就食晒成旧。我对呢
中环精致中菜😋
杏汁白肺汤

窝贴金蚝

豉油皇虎虾煎肠粉

流浮山三宝蒸海斑球

麻辣鲍鱼掌翼煲
以往都只觉得鲍鱼除左清蒸炆焗外,呢个煲又一次打破固有的思维。麻嘅感觉,辣嘅香味,的确令人谂起都流口水。鲍鱼一d都韧,仲可用弹牙黎形容,我应为辣都可以为海产提鲜,但为咗唔会抢走主角,所以呢个煲都只系得少少辣啫。当然我地唔可以忽略掌翼啦,掌翼分开两段,事前炆得好淋,一啜就食晒成旧。我对呢个组合有好高评价。

龙哥招牌炒饭
话明招牌炒饭当然无得输啦,有d与别不同就系呢个饭无蛋,味道唔会偏咸而且带些少甜味。材料配有叉烧粒,松子,虾仁,同冬菇粒。炒饭一定系粒粒分明,爽口而不油腻。

伯爵茶奶冻
餐厅讲求创新同迎合大众市场,所以都提供番一款西式甜品让大家选择。千祈唔好觉得中餐厅整西式甜品会唔好食呀。呢个奶冻质感好Q弹,而且伯爵茶味浓厚,值得一试。

冰凝小企鹅
小企鹅其实系一个红豆包,造型非常之精致,抢眼。旁边仲有两只小海豹,十分可爱。盛载的盘有干冰嘅烟雾营造冰冷的效果,仿似置身于北极。