2024-01-15 56 浏览
话说呀妈一月生日,终于夹到时间同家人一齐庆祝生日,经友人介绍黎上环食。真心好小黎呢头浦,根本无乜几可会过到黎呢头食饭。今次过黎呢头食饭,发现附近都几多餐厅,环境都唔错。黎度UmaNota,入到去环境都唔错,干净企理。同家人睇左餐牌后,叫左:Scallop Cevich 柠檬汁腌带子配木薯腌红洋葱:带子新鲜大只,配埋个柠檬汁,酸酸甜甜,连埋d洋葱都好鬼好食。前菜打开个胃,迎接d主菜,确系唔错。主菜方面叫左四个:Moqueca De Frutos Do Mar 巴西汁慢煮杂锦海鲜:虎虾、鱿鱼、扇贝、青口虎虾新鲜爽口弹牙,鱿鱼出奇地好食,唔会太un,但又够口感。扇背都够大只。青口我不嬲都麻麻,但配呢个汁又几ok。Peixe No Dashi 伊比利亚香肠煮海鲈鱼呢个算系四个之中最欣赏既一个,其实望埋去,对比其他主菜,个外貌有d平淡,简单。但食落呢个真心最好食。鱼皮香脆,鱼肉嫩滑,一d都唔鞋,唔会比酱汁抢左d,鱼味。File De Costela炭烧肉眼扒配青紫酱、烤蕃薯、木薯七成肉眼,唔系就老人家既话应该五成更好。配埋个酱食都唔错。另外佢配左蒜粉可以点黎食,但试左,个人觉得会好咸。Frail

今次过黎呢头食饭,发现附近都几多餐厅,环境都唔错。

主菜方面叫左四个:
Moqueca De Frutos Do Mar
巴西汁慢煮杂锦海鲜:虎虾、鱿鱼、扇贝、青口

Peixe No Dashi 伊比利亚香肠煮海鲈鱼

File De Costela
炭烧肉眼扒配青紫酱、烤蕃薯、木薯

Fraildinha 牛腹扒配日式酱油蛋黄
牛味重,酱油有蛋黄,mix埋之后点黎食,食落会滑d。

饮品方面叫左汽水Yellow bird
Maracuja (Passionfruit, Cachaca, Lime, Sugar)
cocktail算唔错,酸酸甜甜,唔重酒味,容易入口。

甜品方面
Abacaxi Assado
炭烧菠萝、椰子雪糕、杏仁椰子金宝碎配日本威士忌焦糖酱:杏仁椰子金宝碎几好食,雪糕重椰子味,菠萝烧过之后带有更多甜味。

Chocolate De Ouro 金箔坚果朱古力球 :外表系个脆既外壳,中间用左黑朱古力,扑碎后食,点埋d黑朱古力粉,唔会太甜。

Uma Nota Pavlova
甜品盒子:红莓忌廉蛋白脆饼
呢个黎个时,三个盒仔,分开三层。
有一层系酱黎既红莓酱、乳酪口味既忌廉、吉士酱。另一层系蓝莓、士多啤梨、好似白朱古力粒咁,最后一层就系蛋白脆饼。其实系将块饼加自己既料。本身个饼好甜下,试过加d,酸既野系最夹,中和番个甜味,最好系红莓酱。
2024-01-10
  • 甜品拼盘