2024-02-08 69 浏览
今次同朋友试咗系IG 好红嘅A Lux,真系唔错,环境又优雅,食物又精致。餐前包点,又香又酥软,尤其系个牛角包,绝对值得推荐。仲可以点黑醋同橄榄油。未上前菜之前,嚟咗个开胃菜烟三文鱼,配sour cream同鱼子酱,感觉fancy得嚟又开胃。前菜叫咗Oyster Tartare,生蚝加咗鲣鱼汤啫哩,另有lime sauce同鱼子酱作点缀,鲜味又特别,仲加咗啲鲜花系上面,打卡一流。朋友就饮咗Lobster Bisque,香浓嘅龙虾汤用酒煮过,加上干邑嘅泡沫同埋basil oil,令人回味无穷!Pasta我拣咗牛尾Ravioli配鹅肝,两种食材入口都好香,尤其系煎香咗嘅鹅肝,虽然邪恶带令人好满足!朋友叫咗大虾意大利粉,有啲微微香辣,茄汁有新鲜蕃茄味道,酸酸甜甜。主菜我哋叫咗鲈鱼同美国肉眼扒。肉眼扒煎到啱啱好,外面有少少焦香,入面仲系好粉嫩。配菜有椰菜烟肉千层酥,加咗士多啤梨酱,味道甜中带辣,另外薯仔煮到好腍。鲈鱼鱼皮煎到香脆,非常惹味。配菜有翠嫩嘅菠菜同甜美嘅蚬肉。甜品我拣咗Cheese Platter,有多款唔同嘅芝士,配apricot同埋核桃。而朋友就拣咗Chestnut Tirami

甜品我拣咗Cheese Platter,有多款唔同嘅芝士,配apricot同埋核桃。而朋友就拣咗Chestnut Tiramisu。Tiramisu嘅cream好香滑,上面仲有朱古力脆,一齐食口感好特别。

套餐最后一道甜品叫Petit Four,有带左尝花香嘅啫哩、Madeline同朱古力慕丝,非常完美嘅结束。

佢哋仲有wine pairing,不过第二日要返工,所以我哋冇试到。本来以为一间咁高水准嘅餐厅应该好贵,不过而家open rice订位全单八折,即刻为2024带嚟一个抵食嘅好开始。
开胃菜烟三文鱼
  • Petit four
  • Lobster bisque
  • tortellini
  • US prime ribeye cap
  • root vegetable and shallot jus