星期日夜晚book咗間係中環既法國餐廳A Lux,環境氣氛好,餐廳仲好有心係餐枱做咗好多擺設,有真花瓣佈置,每道菜都有心機擺碟,猶如置身於黑白大廚。頭盤好特別,三文魚軟心芝士伴魚子醬,然後有布拉塔起司(Burrata Cheese)圓球形外殼和半流質的內餡組成,配合Parma Ham、無花果同合桃醋(Walnut Vinegar)、龍蝦濃湯、龍蝦餛飩(Lobster Bisque, Lobster Ravioli), 龍下湯非常香濃,口感綿滑。鴨腿醬野菌小菠蘿短捲麵(Strozzapreti, Braised Duck Ragout, Wild Mushrooms, Baby Spinach). 即磨新鮮黑松露帕瑪森起司(Spaghetti, 24 Months Parmesan Cheese, Black truffle),廚師喺我哋面前即場表演,用火槍燒溶芝士表層,香氣十足,混合埋意粉風味十足。主菜係USDA Ribeye,4成熟,肉質有炭香味又Juicy。齒魚配小茴香辣根奶油(Miso Toothfish, Baby Fennel,Horseradish Cream),魚肉勁細滑

。齒魚配小茴香辣根奶油(Miso Toothfish, Baby Fennel,Horseradish Cream),魚肉勁細滑,口感甜甜地帶點微辣,成件事好有驚喜好夾。

甜品都有四款,有榛子泡芙,黑松露朱古力,杏仁布丁配雪耳,仲有檸檬小蛋糕好夾杯咖啡!

註:埋單每位大約Hk$1,000,經open rice訂位有全單八折優惠。平日Dinner 有無酒精特色飲品及極優惠的wine pairing可追加。
2024-11-24
2024-11-03 2012 浏览
朋友的推介訂了這間「A Lux」,位於中環爹核士街內,一條西式古老樓梯和街橙走進去,簡約溫暖設計感,以色彩格調加上油畫及植物,金色的裝飾及酒櫃提高了豪華感,整體舒適闊落。💯Amuse Bouche法式精緻小點心,烤香橙肉伴入鴨胸肉及香脆餅皮,刺激味蕾。餐前的麵包籃,牛角色沾上橄欖油與黑醋,提升了麵包口感及層次,芝士片及法包各有特色。Asparagus Salad (Slow Cooked Egg, Truffle Dressing)蘆筍切片後,配上慢煮溫泉蛋及黑松露醬,掛上汁醬,醒胃非常。Strozzapred, Braised Duck Ragout, Wild Mushrooms, Baby Spinach鴨肉粒及鴨醬,野菇及小菠菜加入手工製麵,煙韌有口感,很有法式田園感。USDA Ribeye, Shalots, Jus ⭐️五成熟的高品質牛肉,淡淡粉紅色,色澤均勻,入口軟腍,肉汁滿滿,油脂感平均,伴碟小豆角爽脆,必點菜式。Cheese Platter& DESERT小品三款芝士中的藍芝士口味最香濃,伴甜品有特色。Pedit Four主要以咖啡味道,巧克力及黑松露口感主要帶脆口,甜

Asparagus Salad
蘆筍切片後,配上慢煮溫泉蛋及黑松露醬,掛上汁醬,醒胃非常。

USDA Ribeye, Shalots, Jus ⭐️

Cheese Platter& DESERT
小品三款芝士中的藍芝士口味最香濃,伴甜品有特色。

Pedit Four
主要以咖啡味道,巧克力及黑松露口感主要帶脆口,甜度剛好。

整體來說,食物有水準,環境優美舒適有格調,擺盤吸引,店員很有熱誠,氣氛不錯,值得推介!🌹🌹
  • Cheese Platter
2024-10-28 2541 浏览
為左同好閨蜜👭慶祝生日,就俾我揀咗呢一間位於中環都爹利街的煤氣路既高級餐廳「A Lux」 ,步入餐廳,充滿浪漫氛圍,環境古典優雅。呢度嘅廚師團隊都好勁,曾任職米芝蓮餐廳大廚,出品有保證!而家仲係週年慶特別優惠,午市,晚市全單有八折😍同埋會送上三款不同款嘅包,有牛角包、芝士脆片、香草法式麵包等,另外配上橄欖油加黑醋👍🏻特別一讚係香酥既牛角包🥐牛油香氣濃郁😋前菜係蟹肉撻,鮮味蟹肉先打開味雷😋Burrata Cheese, Parma Ham, Fig, Walnut Vinegar鍾意Burrata Cheese,入口creamy軟滑,裏面奶香十足,加上Parma Ham十分好食,再加上無花果、合桃醋層次,味道更豐富Spanish Pork Pluma, fresh chorizo, Romesco SauceIberico pork pluma 係黑毛豬豬肋眼,中間肉色帶粉嫩,外面已變褐色,常被稱為豬中和牛,味道香濃,口感柔軟,Pork Pluma 加上西班牙Romesco Sauce 紅椒醬味道更上一層樓,旁邊加上幾塊Chorizo 西班牙臘腸風味十足Strozzapreti, Bra

而家仲係週年慶特別優惠,午市,晚市全單有八折😍

前菜係蟹肉撻,鮮味蟹肉先打開味雷😋

家鄉燜鴨野菌手卷意粉意粉,用上香港較少見的手捲意粉,簡單地與新鮮番茄醬同野菌煮成,加上手卷意粉彈牙口感,整體味道酸甜好開胃

栗子提拉米蘇
入口充滿幼滑香濃的栗子忌廉,入口滿滿忌廉香,加上脆脆外層為整個Tiramisu 增加口感,甜品絕對可以媲美高級酒店質素!

後後小食Petit Four有Hazelnut macaroon 、松露朱古力、Madeleines

最後一杯earl grey tea 劃上完美句號
庆祝纪念
生日
2024-10-17 2835 浏览
跟閨蜜一起慶祝生日,早於兩星期前已訂了這間在中環爹核士街的 A Lux,經過一條長長打卡熱點的樓梯,很有有外國餐廳的感覺,步入大門口更具隱世西餐的格調,餐廳內富色彩的油畫掛在牆壁上修飾散發著藝術的氣氛,環境安靜有情調!首先上菜是 Amuse Bouche,是法式的精緻小點,鴨胸肉加上微燒的橙肉,醒一醒了味蕾。餐前提供麵包籃,三種麵包很高質,分別是牛角包,法包片,脆芝士片,法包片有口感,芝士片很夠香脆,如愛吃麵包,伴上橄欖油和黑醋。Burrata Cheese, Parma Ham, Fig, Walnut Vinegar - 芝士跟帶油脂的巴拿馬火腿味道十分匹配,加上無花果、核桃醋,顏色鮮豔,帶微酸非常醒胃,層次豐富!Pasta 是Spaghetti, 24 Months Parmesan Cheese, Black Truffle - 廚師會在餐車前為我們即席表演現煮的一道菜,在巨大芝士上先用火槍溶化芝士再加入意粉,盡掛上融化了的帕爾馬干酪芝士汁,不會感到肥膩感,加上薄片的黑松露,散發出獨有的幽香,層次感滿分。Miso Toochfish, Baby Fennel,Horseradi

Miso Toochfish, Baby Fennel,Horseradish Cream - 盤賣相絕對是吸引打卡拍照!好像藝術品一樣的法式餐廳出品,牙魚份量大件,鱈魚肉質口感滑溜,魚皮略略煎得香脆,外脆內滑熟道剛好,煎封保留了肉汁在入面,配上小茴香以及山葵奶油醬一起吃口感更豐富。

Pedit Four - 花色小蛋糕是可咖啡及黑松露的可麗餅,十分特別,兩者意外地夾,青提子味那道甜品十分清新。

生日蛋糕餅底十分出色,酥化得出神,加上大量的吉士,甜品控大愛!

Latte咖啡,賣相精緻有心思,口感順滑,味道挺香,泡沫有厚度,不錯!

整體來說,食物品質有水準,賣相及環境氣氛吸引,好像在外國當地的氣氛,打卡一流,店員服務十分好,很有禮貌,每道菜也熟悉地介紹給客人知道食材,而且交通方便,環境十分優雅,是一個很好的約會地點,值得一試!
  • 24 Months Parmesan Cheese
  • Black Truffle
  • Miso Toochfish
  • Baby Fennel
  • Horseradish Cream
  • Pedit Four
๛𝑨𝒎𝒖𝒔𝒆 𝑩𝒐𝒖𝒄𝒉𝒆前菜有麵包籃,牛角包,芝士片和法包,特別愛牛角包,小小一個很有口感,芝士片很香脆,味道濃,重點是!可以𝒓𝒆𝒇𝒊𝒍𝒍 ‼️好吃的可以吃多一兩次😳𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓 & 𝑺𝒐𝒖𝒑๛ 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑺𝒂𝒍𝒎𝒐𝒏 𝑻𝒂𝒓𝒕𝒂𝒓𝒆. 𝑺𝒂𝒍𝒎𝒐𝒏 𝑹𝒐𝒆𝒔,𝑯𝒐𝒏𝒆𝒚 𝑴𝒖𝒔𝒄𝒂𝒓𝒅 𝑫𝒊𝒍很精緻的一道,有芝士球和三文魚片,建議配法包一起吃,很𝒎𝒂𝒕𝒄𝒉很好吃😊๛ 𝑳𝒐𝒃𝒔𝒕𝒆𝒓 𝑩𝒊𝒔𝒒𝒖𝒆, 𝑳𝒐𝒃𝒔𝒕𝒆𝒓 𝑹𝒂𝒗𝒊𝒐𝒍𝒊味道超級濃郁的龍蝦湯,有一個雲吞放碗中,會現場倒熱湯給你,儀式感滿滿𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂๛ 𝑷𝒂𝒑𝒑𝒂𝒓𝒅𝒆𝒍𝒍𝒆, 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑺𝒂𝒖𝒔𝒂𝒈𝒆,𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕 𝑶𝒏𝒊𝒐𝒏, 𝑻𝒐𝒎𝒂𝒕𝒐 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎大愛這道,味道酸酸甜甜超開胃,還有加了豬肉球,小小一個很方便吃用,意粉是寬條面,很掛汁๛ 𝑺𝒑𝒂𝒈𝒉𝒆𝒕𝒕𝒊, 24 𝑴𝒐𝒏𝒕𝒉𝒔 𝑷𝒂𝒓𝒎𝒆𝒔𝒂𝒏 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 ,𝑩𝒍𝒂𝒄𝒌 𝒕𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆想看表演一定要點,有廚師會現場推車放在芝士上炒意粉,最後再加上黑松露片,很𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎𝒚,富芝士香𝑴𝒂𝒊𝒏๛ 𝑴𝒊𝒔𝒐 𝑻𝒐𝒐𝒄𝒉𝒇𝒊𝒔𝒉, 𝑩𝒂𝒃𝒚 𝑭𝒆𝒏𝒏𝒆𝒍,𝑯𝒐𝒓𝒔𝒆𝒓𝒂𝒅
๛𝑨𝒎𝒖𝒔𝒆 𝑩𝒐𝒖𝒄𝒉𝒆

𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓 & 𝑺𝒐𝒖𝒑

𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂

𝑴𝒂𝒊𝒏

๛ 𝑴𝒊𝒔𝒐 𝑻𝒐𝒐𝒄𝒉𝒇𝒊𝒔𝒉, 𝑩𝒂𝒃𝒚 𝑭𝒆𝒏𝒏𝒆𝒍,𝑯𝒐𝒓𝒔𝒆𝒓𝒂𝒅𝒊𝒔𝒉 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎
超級嫩,要點,切開魚肉是會滑起來,魚肉鮮嫩

๛ 𝑼𝑺𝑫𝑨 𝑹𝒊𝒃𝒆𝒚𝒆, 𝑺𝒉𝒂𝒍𝒐𝒕𝒔 𝑱𝒖𝒔
必點‼️一入口即有濃郁的牛肉香,份量也很大,有兩件厚切的,油脂不會太膩,剛剛好,大家要試這個😳

๛ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖 富酒香,質地𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎𝒚,賣相也很精緻

๛ 𝑷𝒆𝒕𝒊𝒕 𝑭𝒐𝒖𝒓
有巧克力,香辣果仁和馬德蘭蛋糕,每件都是一口份量,最愛巧克力,巧克力味道香濃

💰人均: $401-800
🌟推薦: 𝑷𝒂𝒑𝒑𝒂𝒓𝒅𝒆𝒍𝒍𝒆, 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑺𝒂𝒖𝒔𝒂𝒈𝒆,𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕 𝑶𝒏𝒊𝒐𝒏, 𝑻𝒐𝒎𝒂𝒕𝒐 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎
𝑼𝑺𝑫𝑨 𝑹𝒊𝒃𝒆𝒚𝒆, 𝑺𝒉𝒂𝒍𝒐𝒕𝒔 𝑱𝒖𝒔

🧚🏻‍♂️祝各位食極唔肥 nevergetfat ~
𝑼𝑺𝑫𝑨 𝑹𝒊𝒃𝒆𝒚𝒆
𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑺𝒂𝒍𝒎𝒐𝒏 𝑻𝒂𝒓𝒕𝒂𝒓𝒆
𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖
𝑴𝒊𝒔𝒐 𝑻𝒐𝒐𝒄𝒉𝒇𝒊𝒔𝒉
𝑷𝒆𝒕𝒊𝒕 𝑭𝒐𝒖𝒓
𝑼𝑺𝑫𝑨 𝑹𝒊𝒃𝒆𝒚𝒆
中環精緻浪漫法式fine dining🍽🍷🍾 別錯過喔..中環法國菜選擇十分之多,呢晚就黎左位於都爹利街樂成行地庫一間高級fine dining 餐廳吃個晚飯🍽。以簡單溫暖既設計風格,掛上色彩豐富既油畫以及綠色植物,再配以一系列以金色打造既酒櫃增添奢華感,整體感覺舒服也帶點瑰麗。急不及待來開始用餐吧!先來一款餐前小食【鵝肝多士】,肝油香配上香脆多士十分惹味。再來一道濃郁【龍蝦湯🦞】,以熱壺即席倒入雲吞湯碗中滿滿儀式感🖤,帶點奶香。接著意大利麵食,有招牌 【黑松露芝士意粉】 由廚師👨🏻‍🍳 即席在餐車上烹飪既24mths 巴馬臣芝士盤上炒意粉,香味撲鼻十分吸睛😍,最後刨上新鮮黑松露,整體化學作用好香好香,光滑細膩中富有芝士香。另一款【鴨肉蘑菇手捲粉】 麵條新鮮煙韌,是我喜歡既口感。主菜USDA Ribeye 4成熟,外皮焦香而帶粉嫩💕。而Spanish Pork Pluma 更有驚喜😍,肉質腍滑帶脂香滑。最後甜品滿有奶香,大滿足。最後埋單 $2,xxx 而家Openrice 仲有discount🥳! 【 A LUX 6 Courses Dinner Menu🍽 】🔸Amuse Bouch
中環精緻浪漫法式fine dining🍽🍷🍾 別錯過喔

以簡單溫暖既設計風格,掛上色彩豐富既油畫以及綠色植物,

另一款【鴨肉蘑菇手捲粉】 麵條新鮮煙韌,是我喜歡既口感。

最後甜品滿有奶香,大滿足。

🔸Amuse Bouche
🔸Lobster Bisque, Lobster Ravioli
🔸Strozzapreti, Braised Duck Ragout, Wild Mushrooms, Baby Spinach
🔸Spaghetti, 24mths Parmesan Cheese,
Black truffle
🔸 Spanish Pork Pluma, Fresh Chorizo,
Romesco Sauce
🔸USDA Ribeye, Shallots Jus
🔸Dessert Cream Brûlée
🔸Petit Four
🔸Coffee or Tea or Me❓
×××[A Lux]×××
©中環都爹利街13號樂成行地庫M2號舖
2024-11-14 463 浏览
位於中環雪廠街的 A LUX 餐廳,絕對是當地美食愛好者的秘密寶地。這裡的環境融合了现代设计与古典艺术,温暖的灯光和精致的装潢让人一走进来就感受到优雅而惬意的氛围。餐厅的设计不仅吸引眼球,还提供了一个舒适的用餐空间。服务人员的热情和专业更为这里增添了不少分数。他们对菜单的介绍详尽而亲切,让人一开始就感受到贵宾般的待遇。餐前小食的选择丰富多样,特别是新鲜出炉的各式面包。松软的牛角包和香脆的芝士脆片,让人一试成主顾。尤其是那款香草法式面包,外酥内软,搭配橄榄油与黑醋,简直是味蕾的享受。主菜方面,黑松露芝士意粉无疑是星级菜品。厨师当场现煮,意粉上浇淋着24个月的巴马臣芝士,香气四溢。每一口都带来意粉的Q弹与芝士的丝滑,黑松露的独特风味更是令人惊艳。这道菜不仅味道丰富,还让人感受到厨师的用心。接着,USDA Ribeye牛排更是让人赞不绝口。选择三成熟的烹调方式,外层焦香,內里粉嫩,肉质细嫩多汁,搭配的酱汁则提升了整体口感,散发出浓郁的牛肉香气,无论是口感还是味道都令人难以忘怀。而另一羊架也是非常出色。好软熟。再配那个Balsamico sauce 简直是绝配。餐后的 Tiramisu 为整顿

餐后的 Tiramisu 为整顿晚餐画上了完美的句号。轻柔的芝士搭配浓郁的咖啡,口感层次分明,每一口都充满甜蜜的滋味,让人想要再来一份。另一度甜品就是panna cotta 配以pineapple and orange soup. 个soup 有啲似fruit punch. 好开胃。
  • Tiramisu
2024-11-12 413 浏览
在中環這片繁華地帶,A LUX 餐廳以其獨特的魅力吸引了眾多食客。踏入餐廳的那一刻,溫暖的燈光和精緻的裝潢讓人彷彿置身於一個別緻的藝術空間,這裡的設計融合了現代與古典,為用餐者提供了一個舒適而愜意的環境。環境與服務A LUX 的環境設計以柔和色調和優雅的藝術畫作為主,讓人感受到一種放鬆而高貴的氛圍。服務人員則一如既往地熱情,對菜單的介紹深入淺出,讓人毫無壓力地探索每一道菜。開胃小菜餐前小食的各種選擇非常豐富,各式麵包如牛角包和芝士脆片皆新鮮出爐,口感絕佳。特別是那款香草法式麵包,酥脆外皮包裹著柔軟的內餡,搭配橄欖油和黑醋,瞬間讓人感受到地中海的風情。精選主菜主菜中,黑松露芝士意粉絕對是明星菜品。廚師現場為我們親自烹調,新鮮的意粉上澆淋著溶化的巴馬臣芝士,並撒上新鮮的黑松露,香氣撲鼻,令人垂涎。每一口都讓人感受到意粉的Q彈與芝士的絲滑,無疑是對味蕾的一次極致挑戰。另一選擇了蕃茄汁Fettuccine鮮蝦意粉。鮮蝦爽脆鮮甜。而USDA Ribeye牛排同樣令人驚艷,三成熟的烹調方式保留了牛肉的鮮嫩,外層焦香的口感與內裡的豐富肉汁完美結合,搭配的醬汁則提升了整體風味,真是肉食者的天堂。此外,

環境與服務

開胃小菜

精選主菜

此外,烤羊架也不容錯過,肉質鮮嫩,配上特製的Balsamico醬汁,讓羊肉的風味更加突出。每一口都令人感受到羊肉的鮮美,充分展現了廚師的精湛技藝

甜品的完美結尾
最後,Tiramisu 作為餐後甜品,輕柔的芝士與濃郁的咖啡交織,口感層次分明,甜而不膩,為整頓晚餐劃上了完美的句號。每一口都讓人感受到甜蜜的回憶,讓人不禁想再來一次。

而橙味菠蘿 Panna Cotta 則是一道清新的選擇,細膩的奶香與橙子的果香交融,口感滑順,每一口都讓人感受到夏日的清新。

總結
總的來說,A LUX 餐廳在食物的質量、服務的專業及環境的舒適上,都展現了其高水準。這裡不僅是一個用餐的場所,更是一段美好回憶的開始。
  • 24 months parmesan cheese
  • black truffle
平時去到中環比較少嚟到都爹利街🌙今晚行到嚟呢度嘅煤氣燈覺得好有浪漫嘅感覺💡走入呢間餐廳嘅裝潢精緻又優雅✨四周掛滿唔同嘅藝術品好有格調既感覺🎨菜式有意大利菜同埋法國菜嘅元素🇫🇷係經典同Modern中間有個好好既平衡係個約會既好地方🤩⭐️ Amuse Bouche 🍳意大利式嘅煎蛋配上Caviar 🩶名貴嘅配搭但係簡單又開胃⭐️ Lobster Bisque, Lobster Ravioli 🦞傳統嘅龍蝦湯鮮味十足🌊飲得出淡淡龍蝦嘅精華😋 配上意大利雲吞造型細緻保留了肉質既鮮嫩😊⭐️ Asparagus Salad, Slow Cooked Egg, Truffle Dressing 🥗蘆筍有種好鮮嫩春日嘅感覺💚配上松露同埋溫泉蛋嘅調味增加了鹹香既層次🍄‍🟫⭐️ Spaghetti, 24 Months Parmesan Cheese, Black Truffle 🍝廚師喺Table Side用上Cheese Wheel加上Bacardi炮製視覺效果好震撼📷 材料不複雜但係松露同芝士既口味平衡的好好🤩唔會太膩而且口味好豐富🖤⭐️ Strozzapreti, Braised Duck Ragout,
⭐️ Amuse Bouche 🍳
意大利式嘅煎蛋配上Caviar 🩶名貴嘅配搭但係簡單又開胃
⭐️ Strozzapreti, Braised Duck Ragout, Wild Mushrooms, Baby Spinach 🦆
鴨肉配上野菇同埋菠菜嘅口就比較Rustic有種秋日嘅感覺🍂肉味香濃而且Strozzapreti較有口感而且掛汁味道好道地🇮🇹
USDA Ribeye, Shallot Jus
⭐️ USDA Ribeye, Shallot Jus 🥩
肉眼嘅火候控制得岩岩好既Medium Rare🔥 經典既配搭簡單用肉汁調味已經保留了嫩度同風味🤪
⭐️ Miso Toothfish, Baby Fennel, Horeradish Cream 🐟
煎香過嘅Toothfish保留了絲滑嘅肉質🐠而且帶出油分嘅甘香🥹 味增既味道更昇華了魚肉既感覺
Pumpkin Basque Cheesecake
⭐️ Pumpkin Basque Cheesecake 🍰
芝士蛋糕口感好幼滑🍮濃郁嘅南瓜口味同Texture有一種比較日式既感覺🎃整體比較細膩
Cheese Platter
⭐️ Cheese Platter 🧀
三種芝士各有亮點🧡特別喜歡Blue Cheese 既濃郁終結返法式的一晚🌜
Petit Four
⭐️ Petit Four 🍬
終結嘅小點心好有誠意❤️ 特別喜歡泡芙配上栗子Cream好有秋日既感覺🌰 朱古力亦有種松露嘅香氣好有驚喜🍫
USDA Ribeye, Shallot Jus
  • Miso Toothfish
  • Baby Fennel
  • Horeradish Cream
2024-11-06 301 浏览
在繁華的中環,A Lux以其優雅的氛圍和精緻的菜品吸引著食客。從進門的那一刻起,濃厚的歐陸風情便撲面而來。今晚與朋友點了Tasting Menu品嚐不同的菜色前菜方面,清新脆口的蘆筍搭配香醇的醬汁,令人耳目一新。濃郁而絲滑的龍蝦湯,散發著海洋的鮮美。嘗了兩道意粉鴨肉肉醬意粉,醬汁香濃,讓人回味無窮。獨特的松露香氣與意粉完美融合,帶來奢華的感覺主菜方面外焦內嫩的牛扒,肉汁四溢。鮮嫩的比目魚被味增醬烤至完美,呈現出獨特的鮮甜風味。外焦內軟的巴斯克蛋糕,濃郁的南瓜口味和幼滑感很有特色。多樣化的芝士拼盤,口感和味道層次分明,搭配果乾和堅果更添風味。

說到fine dining, 這間位於中環經典法式 fine dining 這間必定列入必食之選!餐廳裝修帶有歐式風格的設計,跟朋友聚會打卡一流👍🏼一坐下來店員就會奉上熱辣辣的麵包🥖分別有牛角包、芝士脆脆及香草包,全部都很鬆軟,貼心的店員見我們吃的津津有味還再refill了🪄4-courses Dinner Menu $828/人蕃茄蟹肉撻配三文魚子份量剛剛好,一口就品嘗到鮮甜的蟹肉味,入面有小清新的蕃茄,令蟹味更突出👍🏼加上面上有三文魚子非常有口感❗️Burrata Cheese, Parma Ham, Fig, Walnut Vinegar很開胃的前菜,新鮮的蕃茄微微帶酸,還有清甜的無花果及合桃醋,很fresh的感覺。Spaghetti, 24 Months Parmesan Cheese, Black Truffle重頭戲到了🪄席前會有廚師即時製作意粉,先把意粉加入經過24個月熟成的車輪芝士中烹調,再放上一片片法國黑松露Parmesan 車🧀已聞到陣陣芝士的香氣🔥味道濃郁卻不膩!芝士配黑松露永遠都是最佳組合💕加上松露分量豪爽,每條意粉除了掛汁還掛著滿滿的黑松露🖤Strozzapr

4-courses Dinner Menu $828/人

蕃茄蟹肉撻配三文魚子

比較少見的一款意粉,原來是手捲意粉。燜鴨肉質柔軟,與番茄醬、野菌煮成。加上手卷意粉口感爽口彈牙,整體味道惹味得來很開胃👍🏼推薦!

USDA Ribeye, shallots jus

厚切的肉眼7分熟口感剛好,肉質軟熟得來亦沒有油膩口感❤️ 配上濃郁的芥未燒汁,令牛味更突出👍🏼配菜亦用心製作,中和牛扒的濃味。

橙肉菠蘿汁奶凍

很清新的甜品❗️奶凍口感幼滑得來奶味亦非常濃郁。配上酸酸甜甜的橙肉跟菠蘿,很fresh🍃推薦👍🏼

松露朱古力可麗露泡芙

三款都很精緻💕味道亦很有驚喜🤩特別是可麗露,多重口感!外層帶有脆口,裡面則煙煙韌韌,蛋味濃厚。松露朱古力亦很幼滑,朱古力不會過甜,令人要慢慢細味的甜品🧁

• 餐包
  • Dessert
位於中環都爹利街嘅呢間高級西餐廳,以拉丁文「Lux」命名,中文即係「光」嘅意思。餐廳喻意將意法菜嘅傳統味道發光發亮,查實我覺得更有延續街上媒氣路燈醉人情懷嘅意思。呢度由曾為五星酒店餐廳嘅廚師主理,主打精緻意法料理;店內裝修古典優雅,處處浸透住濃濃嘅浪漫氣氛,所以好啱跟情人知己嚟慶祝食飯。今次佢哋為慶祝開業2週年,特別喺 OpenRice 推出多項週年慶優惠,最吸引阿叔莫過於晚市全單8折,即係最低可以以 $662 嘆到4道菜,真心好吸引!🍴4-course Tasting Menu ($662)全個餐4道菜式,包沙律或湯、意粉、主菜同甜品,除沙律或湯外,每款都有2至3款選擇,跟朋友每人叫一款開心 share 就最好不過喇!🦞Lobster Bisque, Lobster Ravioli 加上白蘭地同豆油嘅龍蝦湯,口感香滑濃稠,味道濃郁,配上一小粒以龍蝦肉做成嘅意大利雲吞,更添飽感,好有誠意,絕對係阿叔嘅真心推介!🧀Spaghetti, 24 Months Parmesan Cheese, Black truffle 店內嘅招牌菜式之一!用上24個月嘅巴馬臣芝士煮出嚟嘅意粉,唔單止好香芝士

🍴4-course Tasting Menu ($662)

店內嘅招牌菜式之一!用上24個月嘅巴馬臣芝士煮出嚟嘅意粉,唔單止好香芝士,口感亦好creamy,即使加上大量原片黑松露都唔會蓋過。

🦆Strozzapreti, Braised Duck Ragout, Wild Mushrooms, Baby Spinach
另一味道較濃味嘅意粉,用上口感彈牙嘅短捲麵,再加上野菇、鴨肉,豐富口感,夠晒惹味。

🥩USDA Ribeye, Shallots Jus
煎至三成熟嘅美國肉眼,肉質幼嫩之餘,肉味濃郁又多汁,細細地兩件都已經好足夠。

🐟Miso Toothfish, Baby Fennel, Horseradish Cream
食完意粉,其實阿叔都飽咗7成,如果怕太膩,建議可食呢道以味噌調味嘅魚柳,配上特製醬汁,感覺無咁heavy。

🍧Dessert
甜品可揀芝士拼盤或者呢款賣相咁靚嘅甜品,佢以青提子跟青檸啫喱作底,配埋用上白朱古力同接骨木花製成嘅忌廉,酸酸地嘅味道,好refreshing!

👨🏾阿叔食後感:自己都有好一段時間無食 fine dining (可能平時多數揀食日本菜先),論呢度嘅食物質素、餐廳環境,再加埋員工貼心嘅服務,能夠以 8折食到佢哋 4道菜式,我又真心覺得幾抵食,認真都好飽添!👍🏽👍🏽👍🏽
2024-10-27 1119 浏览
紀念日想食餐好,上到openrice 見到A Lux 午市、晚市全單八折優惠,餐廳位於中環都爹利街,經過煤氣燈街上樓,餐廳環境優雅,寧靜有情調,廚師有型有款仲做過米芝蓮餐廳,食物質素非常好侍應送麵包藍,三款focaccia、牛角包、芝士薄片,配上橄欖油和黑醋非常可口,食完可以添加餐前小食係蟹肉撻,鮮味蟹肉為晚餐揭開序幕Lobster Bisque侍應倒出龍蝦湯鮮味十足,creamy 入口鮮味久久不散,湯內有一粒意大利餛飩Spaghetti, 24 Months Parmesan Cheese, Black Truffle 店員推餐車即場煮Spaghetti,先放意粉芝士輪再加酒,每條麵掛上Parmesan Cheese,最後即刨黑松露薄片。香濃creamy Parmesan配上黑松露幽香,一試難忘USDA Ribeye, Shallots JusMedium Ribeye 肉質粉嫩,入口肉質細嫩多汁而帶有油香,加上Shallots Jus 的深厚醬汁完美展現出牛扒香味栗子提拉米蘇甜品近排流行烹飪比賽節目《黑白大廚》其中一道栗子提拉米蘇甜品成為今晚其中一個驚喜!幼滑香濃栗子忌廉,入口滿滿

餐前小食係蟹肉撻,鮮味蟹肉為晚餐揭開序幕

Lobster Bisque

USDA Ribeye, Shallots Jus

栗子提拉米蘇甜品
近排流行烹飪比賽節目《黑白大廚》其中一道栗子提拉米蘇甜品成為今晚其中一個驚喜!幼滑香濃栗子忌廉,入口滿滿忌廉的奶香,外層脆脆為整個Tiramisu 增加口感,絕對係一個完美閉幕!

Pedit Four
餐後有幾款點心,有充滿Hazelnut 香Macaron 、有松露香朱古力、瑪德蓮貝殼蛋糕 Madeleines 鬆軟可口,味道香甜,每款都獨當一面

整體食物超高水準,食物賣相、店員服務同環境一流,值得一試再試!
  • 24 months parmesan cheese
  • black truffle
  • 餐前小食
  • Petit four
  • lobster Bisque
  • Chestnut Tiramisu
  • 麵包
  • 餐包
今日同朋友來慶生🤩因為發現起Openrice訂位有8️⃣折😱勁抵❗️重點系我地訂左週末brunch仲有得任食頭盤❗️任食主菜‼️任食燒肉眼‼️😍首先要選擇Welcome drink🥂我地揀左Sparkling Tea🤩以及迎來麵包籃🧺三款都好味😋最特別系脆片🙂‍↔️1️⃣頭盤(任食😆想知我食邊款多就留言問我)鵝肝多士魚肉芝士撻水牛芝士沙律🥗三文魚忌廉芝士巴馬火腿配哈密瓜2️⃣意粉專區(都系任食)自選環節🤣但我有選擇困難症,所以交俾廚師發辦🤩🔹黑松露忌廉闊條面廚師即場刨左好多黑松露😋👍🏻🔸 蟹肉蘑菇蘆筍貓耳朵🔹蕃茄大蝦煙肉3️⃣主菜🌟USDA燒肉眼扒(❗️都系任食‼️大癲❗️)職員建議四成熟😗我都聽從建議😆大廚燒肉眼燒得食靚!完全冇血水,rest得好好🤤完全冇腥味,肉味香濃,肉質鬆軟🥰我最愛就是肉眼扒😙好後悔冇食多一碟‼️大家記得要encore‼️🌟西式吉列豬扒我朋友覺得豬扒好味d,唔食牛的朋友可以考慮👍🏻4️⃣甜品自家制Tiramisu酒味濃郁很贊👍🏻意大利奶凍很綿滑,用上菠蘿及橙味道酸酸甜甜很解膩😻最後飲埋飯後飲品就吃飽飽😽很滿足😸

1️⃣頭盤(任食😆想知我食邊款多就留言問我)
鵝肝多士
魚肉芝士撻
水牛芝士沙律🥗
三文魚忌廉芝士
巴馬火腿配哈密瓜

2️⃣意粉專區(都系任食)
自選環節🤣但我有選擇困難症,所以交俾廚師發辦🤩

🔹黑松露忌廉闊條面
廚師即場刨左好多黑松露😋👍🏻

🔸 蟹肉蘑菇蘆筍貓耳朵

🔹蕃茄大蝦煙肉

3️⃣主菜
🌟USDA燒肉眼扒(❗️都系任食‼️大癲❗️)

🌟西式吉列豬扒
我朋友覺得豬扒好味d,唔食牛的朋友可以考慮👍🏻

4️⃣甜品

最後飲埋飯後飲品就吃飽飽😽很滿足😸
2024-10-22 733 浏览
餐廳位於都爹利街,提供精緻既fine dinning 菜式。裡面環境寛闊,裝修一絲不苟,坐唔同既位置仲可以欣賞到唔同既藝術畫作,令人賞心悅目。一坐底店員就會送上麵包籃裡面有芝士片、牛角包同香草包,全部都熱焫焫,非常貼心4 Course Dinner Menu($828)🦀蕃茄蟹肉撻配三文魚子細細件但係充滿鮮甜既蟹肉,清新既蕃茄同蟹肉嘅味道好夾,再加埋帶鹹味既三文魚子、脆卜卜既撻樣同濃郁既牛油果醬,好有層次🦞龍蝦湯配龍蝦雲吞龍蝦湯會係席前倒出黎,味道好濃郁。龍蝦雲吞鮮味十足🍝24個月巴馬臣芝士黑松露意粉淨係睇上面既黑松露片已經知道貴氣十足。廚師都係會面前整,巴馬臣芝士味好濃郁,兩仲有淡淡既酒香味,意粉煮得啱啱好,口感完美🍧橙肉菠蘿汁奶凍食完咁多重口味嘅嘢,奶凍既奶味非常濃郁。橙肉同菠蘿味道酸酸甜甜。夾埋一齊食好清新🍫松露朱古力 可麗露 泡芙三款都好出色,特別係可麗露,外層脆卜卜,裡面仲充滿彈性同蛋香

4 Course Dinner Menu($828)

🦀蕃茄蟹肉撻配三文魚子

🦞龍蝦湯配龍蝦雲吞
龍蝦湯會係席前倒出黎,味道好濃郁。龍蝦雲吞鮮味十足

🍝24個月巴馬臣芝士黑松露意粉

🍧橙肉菠蘿汁奶凍