2023-01-19 22 浏览
今晚去咗一个好玩有趣的地方,铜锣湾嘅Shining Bar & Restaurant 系一间中菜酒吧,一般酒吧餐厅都系食西菜,啱胃口又有创意,里面仲有啤酒乒乓等酒吧游戏枱任用。中式菜式与酒吧的配合有咩食呢?餐牌都好丰厚,海鲜都有,我哋谂住饮 mocktail,所以点咗呢啲菜。先讲饮品,第一杯 Berries Party,成份有杂莓糖浆、新鲜青柠及梳打水。另一杯 Hea Ha,是椰子糖浆、新鲜青柠汁及新鲜菠萝汁混合。两杯都非常清甜可口。心水推荐必吃呢款「酒香威士忌鹅肝」,出场又有睇头,烟熏吹气波波,爆咗烟熏涌出,下面杯是威士忌,便充满烟熏味,然后倒落鹅肝上面吃,鹅肝配威士忌,入口充满烟熏香,舌头有辣辣地嘅酒味,加埋青瓜一齐食,极爽!真系超正。「金莎椒盐白饭鱼」好食又好玩,用而家好流行嘅 shake shake,自己混合烧烤粉或土匪粉调味,很惹味,食到不能停口。「沙拉骨」大大件,肉质很肥美,很嫩一啲都唔韧。「生啫马拉盏通菜」脆嫩。加两碗白饭两个人啱啱好。值得一提呢度有两间私人房,星期一至四最低消费分别只系$2800或$4800,可以容10至12人,相当抵玩。

「沙拉骨」大大件,肉质很肥美,很嫩一啲都唔韧。

「生啫马拉盏通菜」脆嫩。

加两碗白饭两个人啱啱好。