醉愛番工🫡唯偶爾收工真係好晏,飢餓與體力透支之際好想搵朋友大快朵頤及小酌兩杯🥰不過真係好少餐廳會開到咁夜,好在比我係網上見到銅鑼灣有間主打川菜、串燒的主題酒吧,Gogogo~位置位於銅鑼灣酒吧街耀華街中心的Zing!,位置近時代廣場,好易搵;Shining Bar & Restaurant 就好似漆黑之中嘅螢火蟲,咁鮮明咁出眾🤩好少川菜串燒會營業至深宵,仲可以一邊同朋友摸摸酒杯底下慢慢嘆,酒吧飲酒都可以食好西又飽肚,確實難得環境樓上Bar環境與一般樓上Bar異曲同工,更引人入勝係佢地既霓虹燈設計別出心裁,一個又一個既打卡位,絕對唔係黑媽媽唔知自己食緊咩飲緊咩;更設有Beer Pong台、唱K大電視同其他飲酒Board Game;有格調之餘又玩味十足。仲有兩個廂房一大班朋友包房玩番晚就夠哂privacy食物以川菜、串燒作食物主打,酒鬼都可以飲飽食醉一條龍唔洗轉場😝絕對係一個深宵食堂懶人包。想食正餐又可以叫好多款麻辣香鍋、雞煲、小炒、串燒等,個感覺好欣慰,成日都係飲完野唔夠飽要番屋企食杯面🥺今次終於滿足到我空虛的黑洞胃,而飲品就有大量酒類同非酒類,選擇多不勝數我地叫左:麻辣香鍋(午餐肉粒,

位置

食物

我地叫左:

麻辣香鍋(午餐肉粒, 豬頸肉, 花椰菜)

份量頗大的足料麻辣香鍋,炒至乾身的辣椒🌶️、大蔥🥬興花椒八角🥨深入淺出,香鍋味道惹味刺激味蕾,好岩夏天食出番身汗。午餐肉粒炒至四邊金黃、豬頸肉燶邊,花椰菜全都吸收香鍋精華,一口接一口不能自拔

包漿豆腐

麻辣香油泡滑嫩豆腐,甫咬下去辣油四射,搭配切片大蔥及指天椒一同享用,十分過癮

羊肉串
孜然調味羊肉串,酥香惹味

五花腩
鹽及黑椒簡單調味下的五花腩不會太咸,腩位滋味甘香

法蘭克福腸
長長的法蘭克福腸分成三串,可以開心share;開花燒烤甫面再灑上芝麻,好香口

帆立貝
大大粒,燒得岩岩好,彈牙爽口;加埋孜然調味大滿足

由於想打卡影靚相,今日就唔飲酒住,轉飲mocktail

藍莓個杯上面放上一串藍莓粒,甜甜的
搞勻埋中層梳打飲會飲到莓果香甜又唔會似藥水味

而Crack Grap 就以西柚汁為主調,飲落仲好似有d橙汁做base ,甜中帶澀,解膩解渴

聽講佢地仲有不定期Live Music Show同Girls Night, 約定下次又黎食過嚕~

• 麻辣香鍋
2023-05-22 67 浏览
今晚想同個閨蜜傾下心事 揀咗喺銅鑼灣嘅Shining 貪佢夠就腳 喺時代廣場隔離 放工行過去都唔洗5分鐘 上到6樓餐廳 環境好舒服又乾淨 每個店員都好有禮貌 餐廳外仲有個小陽台 果然係傾計嘅好地方 餐廳主要食串燒同川菜 我哋order 咗個辣雞煲+幾款串燒 牛舌心 雞腎 龍蝦丸 重慶燒茄子 仲有我嘅最愛 麻辣雞煲串燒嘅材料非常新鮮 尤其係個燒茄子 又大條配料又多笑得好惹味 麻辣雞煲亦都好出色 不過我叫中辣都覺得唔夠辣下次可以試吓大辣 原來呢度8:00後係會有live show 氣氛相當好 歌手仲唱得唔錯 飲飽食醉後埋單都唔洗$500 仲有現場演唱 唔俾個讚都唔得 原來佢仲有lady’s night 下次約多幾個朋友嚟聽歌都好

雞腎 龍蝦丸
重慶燒茄子 仲有我嘅最愛 麻辣雞煲

原來呢度8:00後係會有live show
2023-05-20 49 浏览
好久不見的朋友終於回港、立即book定枱食晚飯! 朋友介紹位於銅鑼灣Zing! 的shining bar, 裝潢跟一般酒吧無異、想不到竟然有中菜吃。平日晚上6pm-8pm 有happy hour, $68可選紅白酒,酒吧主打串燒、配酒真係好夾~店主推介的cocktail 以紅莓和荔枝調配、淡淡地好清新、杯子打卡一流。避風塘魷魚鬚辣辣地幾惹味串燒款式眾多、雞翼、豬肉串、冬菇都燒得啱啱好、仲係好juicy.燒金菇鋪上勁多蒜好好味!估唔到酒吧仲有川菜,酸菜魚魚片鮮嫩無骨、賣相吸引、水準也不錯哦。炸鮮奶香脆可口紅糖糍粑煙煙韌韌、唔會太甜。這間應該是我到過最fusion的酒吧,約朋友飲野唔係淨係叫小食、仲可以食川菜串燒,店主都好nice,下次可以再去~

避風塘魷魚鬚辣辣地幾惹味

燒金菇鋪上勁多蒜好好味!

炸鮮奶香脆可口

紅糖糍粑煙煙韌韌、唔會太甜。

2023-05-20 35 浏览
識我嘅朋友,都知我無辣不歡 的而且確唔食啦,真係冇人生樂趣今日同朋友去到Zing! 平時喺耀華街越夜越多人 越夜越精彩 由於啱啱收工,想睇吓附近有咩好食 樓上酒吧,都係一個好選擇佢哋用電子菜牌 見到呢度最出名嘅係川菜叫咗個酸菜魚 真係大大碗 兩人份量啱啱好呢度嘅酸菜魚幾好食 有大量嘅芽菜酸菜湯底都仲有薯粉喺裏面 魚肉冇腥味同夠白滑串燒同樣係呢度主打菜叫左幾串分別係香脆魚肉燒賣 魷魚鬚 雞軟骨同生猛龍蝦丸 魚肉燒賣燒過之後加上燒烤粉 比較特別 好像去左BBQ燒烤😍份外惹味 此時此刻加埋杯啤酒就贏晒最後甜品紅糖糍粑要解解辣 無諗過酒吧整呢個甜品咁出色糍粑炸得外脆內軟 麻糬都爆出來了加上黑糖醬 熱烘烘的口感 滿口盡是幸福感
識我嘅朋友,都知我無辣不歡
的而且確唔食啦,真係冇人生樂趣
今日同朋友去到Zing! 平時喺耀華街
越夜越多人 越夜越精彩

由於啱啱收工,想睇吓附近有咩好食
樓上酒吧,都係一個好選擇

佢哋用電子菜牌 見到呢度最出名嘅係川菜

糍粑炸得外脆內軟 麻糬都爆出來了
加上黑糖醬 熱烘烘的口感 滿口盡是幸福感
2023-05-19
2023-04-01 282 浏览
銅鑼灣樓上粤菜酒吧🫶🏻-👀沒有立場資訊-🍸GG ($88)呢杯有青蘋果糖漿、新鮮青檸汁同綠茶,飲落好清新,味道都幾夾😋-🍹Berries Party ($88)有佢地自家製嘅雜莓糖漿、新鮮青檸汁同梳打水,莓味濃得嚟好自然☺️🐟流沙炸魚皮 ($88)店員話呢道菜係佢哋嘅招牌小食,所以叫咗嚟試吓🥰佢哋真係新鮮整出嚟,食落暖笠笠又夠脆,加上充滿鹹香嘅鹹蛋黃,送酒一流,份量都超多👀🥩沙嗲金菇粉絲牛魔王煲 ($128)入面有金菇、芽菜、粉絲同嫩牛肉,食材全部都夠入味,而且沙嗲汁好濃,粉絲甜味都好夠😚🍚客家佬炒飯 ($128)見到個名好得意,所以叫咗嚟試吓🤓好大份好足料,有大大隻爽口嘅蝦同菜脯,口感同味道都幾有層次👍🏼🥬九龍醬園面醬炒什菜 ($88)味道幾特別,有微微嘅酸味,提鮮得嚟幾開胃,鑊氣都夠,不過略嫌有少少重味🧐真係幾特別,比較少見有酒吧可以食粤菜,而且選擇多味道好上菜又夠快,又意外地幾夾🥰餐廳仲可以唱K或者包廂,想食中菜又想飲下酒就啱晒同一班朋友嚟😉味道 8.5/10服務 8/10環境 8.5/10回頭率8/10總評 8.25/10🥰🤍人均消費 $334💰(我地叫咗四人份😅)-📍 Shin
銅鑼灣樓上粤菜酒吧🫶🏻
👀沒有立場資訊
🍸GG ($88)
🍹Berries Party ($88)

🐟流沙炸魚皮 ($88)
店員話呢道菜係佢哋嘅招牌小食,所以叫咗嚟試吓🥰

🥩沙嗲金菇粉絲牛魔王煲 ($128)

🍚客家佬炒飯 ($128)
見到個名好得意,所以叫咗嚟試吓🤓

🥬九龍醬園面醬炒什菜 ($88)

味道 8.5/10
服務 8/10
環境 8.5/10
回頭率8/10
總評 8.25/10🥰🤍
人均消費 $334💰(我地叫咗四人份😅)
📍 Shining Bar & Restaurant
銅鑼灣耀華街38號Zing!6樓

#米食銅鑼灣 #米食中菜 #米食粤菜 #米飲酒 #米飲嘢 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup
2023-03-29 25 浏览
Shining Bar 《驚喜小菜》今日去到銅鑼灣耀華街呢個美食集中地。上咗一間酒吧@shiningcwb.restaurant食晚飯。冇睇錯,係酒吧食晚飯而且係港式小菜😆。餐牌上選擇好多,我哋叫咗:~流沙炸魚皮冇諗過$88咁大碟,仲要勁好食,好多咸蛋黃,魚皮好脆。~金沙椒鹽肉排$128又係一味好啱送啤酒嘅惹味小菜,豬扒炸得好乾身,唔油,豬扒厚肉,好食。~沙嗲金菇粉絲牛魔王煲$128份量好大,好多牛肉同粉絲,開頭諗住一定食唔晒,點知食吓食吓又清咗。~淸炒芥蘭$88炒完都仲係好翠綠,味道啱啱好。飲品方面,叫咗兩杯mocktail~BMW $88類似一杯藍莓梳打,幾襯今日嘅菜式。~Hea Ha $88有啲似冇酒精版piña colada ,係椰子同菠蘿嘅組合。同行友人之前嚟過呢間酒吧飲嘢,覺得氣氛好好,又有啲機玩,好熱鬧。今次嚟試下佢嘅晚飯,小菜好有驚喜,廚房食物供應至夜晚9:30。
Shining Bar 《驚喜小菜》

~流沙炸魚皮
冇諗過$88咁大碟,仲要勁好食,好多咸蛋黃,魚皮好脆。

~金沙椒鹽肉排$128

~沙嗲金菇粉絲牛魔王煲$128

~淸炒芥蘭$88
炒完都仲係好翠綠,味道啱啱好。

飲品方面,叫咗兩杯mocktail
~BMW $88
類似一杯藍莓梳打,幾襯今日嘅菜式。
~Hea Ha $88
2023-03-25 189 浏览
有無諗過係酒吧可以食住家飯🤪真係冇諗過,原來銅鑼灣有間樓上bar唔止環境chill,幾好feel,仲有得食多款中式小菜,好特別😎😎嚟到可以同朋友happy hour一下,飲下酒🍻想食正餐又可以叫好多款小菜,粉麵飯等,個感覺都幾特別,就好似係酒吧尋開心嘅時候有啲住家感覺😆😆電視機播住廣東歌mv,令人好想唱吓k🪩呢度真係有間k房可以book呢。流沙炸魚皮非常大盤,多人都可以share👍🏻👍🏻魚皮每塊都好厚,而且非常鬆脆,放耐咗都好脆口。鹹蛋粒好多😍可以就咁夾嚟食都得,好香卻唔會過鹹😗😗沙爹金菇粉絲牛魔王煲份量超大,牛肉好腍,底下有超多粉絲、金菇、芽菜,好惹味,餸飯一流😏😏沙拉肉排另一道邪惡菜式😈😈滿滿沙拉醬包裹住肉排,啖啖肉幾正。清炒芥蘭食咗啲邪惡菜式,最後食返個清清地嘅菜中和一下。芥蘭非常爽口😛Berries Party、Crack Grap兩款mocktail賣相都幾靚😻berries個款有唔少藍莓粒,好清新;另外個款則以西柚汁為主調,澀得嚟好refreshing,正好中和菜式嘅邪惡感覺。人均消費:$330推介指數(10分為滿分):7.5分Shining Bar & Restauran

流沙炸魚皮

沙爹金菇粉絲牛魔王煲

沙拉肉排
另一道邪惡菜式😈😈滿滿沙拉醬包裹住肉排,啖啖肉幾正。

清炒芥蘭

Berries Party、Crack Grap

人均消費:$330
推介指數(10分為滿分):7.5分

Shining Bar & Restaurant
銅鑼灣耀華街38號Zing!6樓

2023-03-23
2023-03-22 160 浏览
今晚朋友帶我嚟咗一間超有特色嘅酒吧呢間酒吧係以食中菜為主, 對酒鬼嚟講真係好特別好有新鮮感!!黎過之後就覺得係酒吧食中菜飲酒同朋友吹水gathering都係一個唔會既選擇~~呢道與一般酒吧無異, 有多部電視一路播放MV音樂, 又有不少娛樂設施餐牌方面就有多款小食及菜式選擇, 主要以中菜為主....而飲品就有大量酒類同非酒類我地每人叫左杯飲品.....Pineapple & Coconut 椰子菠蘿味道好夾喎~菠蘿味特別香....甜度適中....Syrup/Lemon juice柚子檸檬味道超fresh!酸酸甜甜! 成杯都充滿氣, 啖啖飲落口都好爽流沙炸魚皮 $88上枱熱辣辣~~好好味丫!!! 咸蛋黃好多好澎湃, 每塊魚皮都沾上滿滿既咸蛋黃魚皮新鮮脆口酒香威士忌鵝肝 $188呢個菜色好吸睛好O岩打卡職員將杯內既威士忌打氣, 形成一個汽球~~~過一陣個汽球就會自動爆, 飄出一陣陣酒香味鵝肝質地細膩, 酒香味濃, 口感入口即溶西蘭花炒龍躉球 $188餐廳用左個好靚既籠上菜, 打卡一流呢~~龍躉球份量都幾多呀, 件件都厚切肉質新鮮結實, 魚皮爽口彈牙沙嗲金菇粉絲牛魔王煲 $128呢個菜式真係不
今晚朋友帶我嚟咗一間超有特色嘅酒吧

餐牌方面就有多款小食及菜式選擇, 主要以中菜為主....
而飲品就有大量酒類同非酒類

我地每人叫左杯飲品.....
Pineapple & Coconut
椰子菠蘿味道好夾喎~菠蘿味特別香....甜度適中....

Syrup/Lemon juice
柚子檸檬味道超fresh!酸酸甜甜!
成杯都充滿氣, 啖啖飲落口都好爽
流沙炸魚皮 $88
上枱熱辣辣~~好好味丫!!!
咸蛋黃好多好澎湃, 每塊魚皮都沾上滿滿既咸蛋黃

魚皮新鮮脆口
酒香威士忌鵝肝 $188
呢個菜色好吸睛好O岩打卡

職員將杯內既威士忌打氣, 形成一個汽球~~~
過一陣個汽球就會自動爆, 飄出一陣陣酒香味

鵝肝質地細膩, 酒香味濃, 口感入口即溶
西蘭花炒龍躉球 $188
餐廳用左個好靚既籠上菜, 打卡一流呢~~
龍躉球份量都幾多呀, 件件都厚切

肉質新鮮結實, 魚皮爽口彈牙
沙嗲金菇粉絲牛魔王煲 $128
呢個菜式真係不愧稱之為牛魔王, 事關成煲真係超多多牛肉呀!! 好似食極都唔完咁呀

牛肉好新鮮冇乜那過, 食到牛肉既原汁原味!!
沙嗲味道非常濃郁, 送飯就最岩喇~~ 金菇同粉絲索晒汁就更加正丫

• 流沙炸魚皮
  • 西蘭花炒龍躉球
2023-03-20 23 浏览
◾️◾️ 【 ✨銅鑼灣高尚企理西式酒吧✨ 】 ◾️◾️▎提供中式菜式 休閒好去處👍銅鑼灣近呢幾年開咗唔少樓上餐廳前幾日有機會嚟到呢一間西式酒吧✨裝修華麗企理而提供嘅菜式亦都好特別主要以中菜為主🧫中西合璧咁特別嘅餐廳當然要為大家介紹一下✨◾️◾️◾️◾️◾️ 【 General Info 】 ◾️◾️◾️◾️◾️▎Overall rating:7 out of 10▎菜式分類:#mayfoodie_中菜▎人均消費:Ard HKD 350▎地區分類:#mayfoodie_causewaybay ▎前往方法:銅鑼灣地鐵站A出口行4分鐘▎餐廳位置:📍 Shining Bar & Restaurant (銅鑼灣)📍銅鑼灣耀華街38號Zing!6樓◾️◾️◾️◾️◾️【 環境方面 】 ◾️◾️◾️◾️◾️👉Rating:7 out of 10餐廳位於一間銅鑼灣高尚商場嘅6樓位置近時代廣場 尚算方便而餐廳嘅嘅環境亦都好大裝修華麗高尚係一個適合同朋友高談闊論嘅好地方除咗可以聚餐之外呢間餐廳亦都提供唔少娛樂設施亦都有唱K房啱晒同朋友一齊聽住歌食嘢🤓◾️◾️◾️◾️◾️【 精選菜式 】 ◾️◾️◾️◾️◾️ (1) ✨流沙炸魚皮✨👉Rating:8 out of 10呢個
◾️◾️ 【 ✨銅鑼灣高尚企理西式酒吧✨ 】 ◾️◾️

(3) ✨沙嗲金菇粉絲牛魔王煲✨

👉Rating: 8 out of 10

呢個金菇牛肉煲聞落去已經香氣十足😋
而份量亦都非常足料
包括金菇,牛肉,粉絲等
牛肉食落去爽口滑嫰

係一杯冇酒精嘅Cocktail
飲落去味道清新
好開胃👍👍
2023-03-20 21 浏览
想去飲杯cocktail 又突然想食中式小菜平時應該會去大排檔炒一炒再落番酒吧飲野但依家銅鑼灣依間shining bar就可以一次過滿足哂,唔洗走兩轉一入去完全系酒吧既格局無油煙味首先叫cocktail 黎飲下先一杯whisky sour,幾香幾綿一杯berries party,酸酸甜甜,幾開胃之後就試下啲小菜啦前菜-青瓜皮蛋上面啲配料醬汁相當出色,小小辣,刺激味蕾-麻辣雞煲熱辣辣,即叫即做,好夠香辣-金沙椒鹽骨外層脆身,椒鹽野味-啫啫馬拉盞通菜好夠鑊氣小菜水準一啲都唔差

想去飲杯cocktail
又突然想食中式小菜
平時應該會去大排檔炒一炒
再落番酒吧飲野

但依家銅鑼灣依間shining bar
就可以一次過滿足哂,唔洗走兩轉
一入去完全系酒吧既格局
無油煙味

首先叫cocktail 黎飲下先
一杯whisky sour,幾香幾綿
一杯berries party,酸酸甜甜,幾開胃

之後就試下啲小菜啦
前菜
-青瓜皮蛋
上面啲配料醬汁相當出色,小小辣,刺激味蕾
-麻辣雞煲
熱辣辣,即叫即做,好夠香辣
-金沙椒鹽骨
外層脆身,椒鹽野味
-啫啫馬拉盞通菜
好夠鑊氣

小菜水準一啲都唔差
  • 啫啫馬拉盞通菜
2023-03-17 25 浏览
Happy Friday!收工就好想搵個地方chill下可以食埋晚訓飯就perfect ❤️銅鑼灣呢間bar 晚餐係中菜為主 真係可以食埋飯直落飲野!特色小食必試醉香鮑魚$68、威士忌鵝肝$188同流沙炸魚皮$88 呢個餸酒同打卡一流XD面醬炒雜菜略為咸少少 $88沙拉肉排🥩配埋白飯 $128 真係冇藉口話未食野唔飲得酒🤪我揀左兩杯mock tail 好似係berry party 同gg 其實我覺得配搭幾和諧 酸甜適中👍🏻以下menu
Happy Friday!
收工就好想搵個地方chill下
可以食埋晚訓飯就perfect ❤️

銅鑼灣呢間bar 晚餐係中菜為主 真係可以食埋飯直落飲野!

呢個餸酒同打卡一流XD

好似係berry party 同gg
其實我覺得配搭幾和諧 酸甜適中👍🏻
以下menu

2023-03-16 125 浏览
搵下有咩食碌到有間酒吧但係有中菜食覺得好得意所以就黎左試!!因為好早的關係冇咩人, 餐廳感覺整體唔錯..由於職員話之後有人包埸所以我地都有盡量快D叫野食而野食上菜速度都算快!我地兩個人食左4樣野=]好Fushion=]酒香威士忌鵝肝 ($188) - 口感特別; 好CREAMY!!首先等個波波爆左就將酒倒落去然後食!!加埋個酒香又唔會話好勁!!我覺得呢個價錢有呢個份量係值得一試~ENCORE指數高!!金沙椒鹽新鮮白飯魚 ($138) - 份量唔少, 全條食得, 唔覺有骨 !! 外脆內軟~佢有埋個SHAKESHAKE袋可以比你SHAKE, 亦可以就咁沾D香粉食(有辣椒粉同孜然粉)!我好鐘意呢個!!因為唔洗好似食九肚魚感覺咁易有骨~沙嗲金菇粉絲牛魔王煲 ($128) - 牛嫩滑好食; 金菇同粉絲勁香吸晒味!!不過芽菜會好多如果唔食芽菜的朋友記得走芽菜~撈飯一流HAHAA清炒芥蘭 ($88) - 炒得幾好, 將D有機會老的位見到都切左; 食落冇草青味, 唔會好油!Hea Ha & Crack Grap - Hea Ha (有Homemade Coconut Syrup; 鮮檸檬汁同菠蘿汁)
因為好早的關係冇咩人, 餐廳感覺整體唔錯..
我地兩個人食左4樣野=]好Fushion=]

我覺得呢個價錢有呢個份量係值得一試~ENCORE指數高!!
酒香威士忌鵝肝
因為唔洗好似食九肚魚感覺咁易有骨~
金沙椒鹽新鮮白飯魚

Hea Ha & Crack Grap -
Hea Ha (有Homemade Coconut Syrup; 鮮檸檬汁同菠蘿汁) 飲完好開胃!!
我就鐘意Crack Grap (感覺好似唔肥HAHA, 有Grapefruit的Syrup; 再有檸檬汁同西柚汁) 好Fresh又酸酸地!!
Hea Ha
Crack Grap
2023-03-11
金沙椒鹽新鮮白飯魚
Hea Ha
Crack Grap
2023-03-10 22 浏览
經朋友介紹銅鑼灣有一間樓上酒吧好特別,係因為佢哋食嘅係中菜,但又有酒吧嘅氣氛,都真係幾驚喜。餐廳入邊嘅位置好闊落,佢哋仲會有桌球、beer pong同埋卡拉OK提供,間唔時仲會有live Band添,好適合小情侶,同埋一大班朋友黎玩。🎈 酒香威士忌鵝肝 $188上碟之前,店員會用水煙吹個大泡泡放喺威士忌杯,然之後再將走淋上鵝肝上面。鵝肝肉質厚身,口感軟腍,味道同威士忌好夾,夾埋爽脆嘅青瓜一齊食,食落去好有層次又有酒香,必點!!🎈 金沙椒鹽新鮮白飯魚 $138配有兩款調味粉,孜然粉同燒烤味粉,佢哋都會附上兩個shake shake袋,調味粉加埋大大條嘅白飯魚,真係好滋味!🎈沙嗲金菇粉絲牛魔王煲 $128沙嗲醬夠哂香濃美味,牛既肉質也不錯,粉絲份量十足,送飯一流!🎈 九龍醬園面醬炒什菜 $88面醬香味濃郁,而什菜亦十分新鮮,炒得好香。🎈Berries Party $88🎈Hea Ha $88兩杯都係不含酒精飲品,個人較中意Hea ha ,味道主要係檸檬汁同菠蘿汁嘅結合,飲落去酸酸甜甜好開胃。

🎈 酒香威士忌鵝肝 $188

🎈 金沙椒鹽新鮮白飯魚 $138

🎈沙嗲金菇粉絲牛魔王煲 $128

🎈 九龍醬園面醬炒什菜 $88
面醬香味濃郁,而什菜亦十分新鮮,炒得好香。

🎈Berries Party $88
🎈Hea Ha $88
和朋友到了這間位於銅鑼灣的樓上bar & restaurant 吹吓水飲下酒。呢度好近銅鑼灣Times Square,過嚟好方便!搭電梯上到去,一開門已經見到係裝修得好有格調嘅bar。唔好以為呢到同普通bar 一樣,淨係做西餐或者炸魚薯條呢一類型嘅小食,呢度仲主打提供中式菜式,認真有噱頭,所以我哋就試吓!🥢醉香鮑魚上菜個陣連乾冰咁樣上菜,好特別!而鮑魚真係好有酒味,好爽口彈牙!🥢青瓜尖椒皮蛋侍應推介,連青瓜片、蕃紅花、榨菜莆同皮蛋一啖食晒,味道最特別。加埋麻辣汁,咁樣食好刺激好正!🥢黃金潮州蝦棗大堆!非常好食!粒粒蝦肉、加埋豬肉同馬蹄粒,識落唔單止好夠味,而且口感好特別!加埋花瓣乾點綴, Remix出嚟食得又睇得,效果好好!🥢沙嗲金菇粉絲牛魔王煲原本好擔心會好鹹,太濃味,但食落覺得調味啱啱好!而且份量好夠,有好多塊肥牛, CP值高!🥢乾炒海鮮麵平時中式餐館,我都係好鍾意食佢脆卜卜炸麵,估唔到呢度可以食到!而且賣相非常特別,夠晒搶眼。而鮮魷、蝦球、三色椒等等份量好足,非常滿足!當然上得酒吧都係要飲番杯:🍸Old Fashioned(Bourbon Whisky, Brown Sugar,

🥢醉香鮑魚

🥢青瓜尖椒皮蛋

🥢黃金潮州蝦棗

🥢沙嗲金菇粉絲牛魔王煲

🥢乾炒海鮮麵

當然上得酒吧都係要飲番杯:
🍸Old Fashioned
(Bourbon Whisky, Brown Sugar, Bitters Whiskey Sour)
調酒師專登過嚟同我哋講解,佢哋唔同一般酒吧做法,冇落過多嘅砂糖或者黃糖,+適合我哋唔鍾意太甜嘅口味。

🍸Long Island Iced Tea
(Vodka, Rum, Gin, Tequila, Cointreau, Cokes)
呢度用咗Cointreau取代triple sec ,做法特別,飲落非常夾!

除咗食物同飲品質素好高,最令我哋開心嘅係最緊要咁啱遇到有live busking! 真係冇得輸!
📌 Shining Restaurant and Lounge📍 銅鑼灣耀華街38號Zing!6樓 Causeway Bay ˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗餐廳位於銅鑼灣鬧市中心Zing! 🌙裡面有多張高凳卡位, 對上就有多部電視播流行廣東話歌🥰 一路聽住歌一路嘆🍸 旁邊有桌球檯可以隨時去玩, 裡面更有party room可以隨時book.ᐟ.ᐟ ˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗員工收拾速度好快👍🏻 親切有禮☺️˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗平時去lounge大多西餐為主, 這個最特別是這裡可以中菜配紅酒白酒🍷, 或者不同酒類~重點是每款中菜非常有鑊氣.ᐟ.ᐟ 其中幾款混入了西方元素 ·͜·˖˗ˏˋ 菜色 ˎˊ˗▪️ 酒香威士忌鵝肝 $188▫️ 流沙炸魚皮 $88▪️ 沙嗲金菇粉絲牛魔王煲 $128▫️ 西蘭花炒龍躉球 $188▪️ Berries Party $88▫️ Hea Ha $88˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗❥ 酒香威士忌鵝肝 Whisky淋上片片鵝肝.ᐟ 🫶🏻鵝肝帶有淡淡酒香~🍸店員會點火在裝有威士忌的杯🥃, 然後形成一個波波隨著波波爆開,會飄過陣陣威士忌香味賣相非常吸引~❥ 沙嗲金菇粉絲牛魔王煲牛肉迷記得不要錯過 *⸜(

˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗
餐廳位於銅鑼灣鬧市中心Zing! 🌙
裡面有多張高凳卡位,
對上就有多部電視播流行廣東話歌🥰
一路聽住歌一路嘆🍸
旁邊有桌球檯可以隨時去玩,
裡面更有party room可以隨時book.ᐟ.ᐟ

˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗
員工收拾速度好快👍🏻
親切有禮☺️

˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗
平時去lounge大多西餐為主,
這個最特別是這裡可以中菜配紅酒白酒🍷,
或者不同酒類~

˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗
❥ 酒香威士忌鵝肝
Whisky淋上片片鵝肝.ᐟ 🫶🏻
鵝肝帶有淡淡酒香~🍸
店員會點火在裝有威士忌的杯🥃, 然後形成一個波波
隨著波波爆開,會飄過陣陣威士忌香味
賣相非常吸引~

❥ 沙嗲金菇粉絲牛魔王煲
牛肉迷記得不要錯過 *⸜( •ᴗ• )⸝*
店員遞上檯食鍋煲還是熱騰騰~
裡面充滿牛肉🐂
下面更有大量金菇粉絲, 非常掛汁😍
整體味道不錯✨

❥ 西蘭花炒龍躉球
這個非常有鍋氣

龍躉球大大片, 炒得非常香口😋
周圍圍住西蘭花🥦
整碟菜色材料豐富, 是健康之選!

❥ Berries Party
這是Mocktail ~🥰
包括berries, Fresh lime juice跟soda water
比起Hea Ha更好喝🥂

🔍 味道:8.8/10
🔍 賣相:9/10
🔍 環境:8.5/10
🔍 價錢:8/10
🔍 服務:8.5/10
🔍 Overall: 9/10

˗ˏˋ 𝗠𝗼𝗿𝗲 𝗶𝗻𝗳𝗼 𝗼𝗻 ˎˊ˗
📌 #CY_銅鑼灣 #CY_中菜 #CY_lounge #CY_bar
📌 #shiningrestaurantandbar #中菜 #銅鑼灣 #hk #cwb #causewaybay #cwbfood #銅鑼灣美食 #hkfood #hk #hongkongfood #hongkong#lounge #hkbar #hklounge #cwbbar #cwblounge #銅鑼灣bar #中菜餐廳 #mocktail #酒