2014-03-25
一早知道星期五无住家饭食,一早就睇下open rice找下有咩好食,系排行磅找到呢间cafe,因为都近公司所以就拣咗呢间。间cafe位于文武庙附近,所以过咗6点附近好静,结果造就咗间餐厅环境清优。间餐厅仲有个特色,佢都系一间art garelly,入面的画除咗装饰仲有标价,啱的可以买番屋企。呢个idea唔错。讲番佢的环境,晚市唔订枱真系无位食的,唔知系咪因为个老板系法国人,所以特别多外国人来食,同声同气挂。间餐厅比人好大的空间感,唔会好似港式餐厅啲枱咁迫。佢的菜式好特别,系好fushion,小笼包系用鹅肝正的,一咬开个皮,鹅肝的香味已经四溢,啲鹅肝的油同个小笼包夹起来好好味。叉烧餐包的皮又比一般的茶酒脆,而且佢的汁好特别,系千岛酱,而且系你先将个包咬开,跟住自己想放几多汁就几多汁入去。我系汁人,所以咁的设计好啱我。讲完头盘就到主菜,肉丸面同意大利饭。肉丸面的肉丸系用人手将啲牛肉正碎再正成丸,所以好有口感;而且佢系有煎过,表面更加香口。一讲到意大利饭,大家就会谂到好多汁同好多cheese,但系呢到系好似中式炒饭咁,用蛋炒,真系估唔到咁样炒个意大利饭都唔会硬,有炒饭的味道,劲!到甜品啦,有
佢的菜式好特别,系好fushion,小笼包系用鹅肝正的,一咬开个皮,鹅肝的香味已经四溢,啲鹅肝的油同个小笼包夹起来好好味。叉烧餐包的皮又比一般的茶酒脆,而且佢的汁好特别,系千岛酱,而且系你先将个包咬开,跟住自己想放几多汁就几多汁入去。我系汁人,所以咁的设计好啱我。 讲完头盘就到主菜,肉丸面同意大利饭。肉丸面的肉丸系用人手将啲牛肉正碎再正成丸,所以好有口感;而且佢系有煎过,表面更加香口。一讲到意大利饭,大家就会谂到好多汁同好多cheese,但系呢到系好似中式炒饭咁,用蛋炒,真系估唔到咁样炒个意大利饭都唔会硬,有炒饭的味道,劲! 到 甜品啦,有柠檬馅饼同功夫焦糖布丁,柠檬馅饼未食已经嗅到佢的柠檬味,佢系啲cream到放上咗柠檬皮,令到柠檬味更特出。功夫焦糖布丁系用中国茶正的,佢唔单止用茶来正,你仲会食到切到好碎的茶叶,所以茶味好浓但系唔会苦涩,而面层的焦糖好厚,减低咗个茶的涩,正体配合得好好。 啲 服务员会好贴心咁话比你知每道菜的食法,所以每一道菜都会更加好味。
有一点不可不提,由上环地铁站到cafe有好多斜路,著高跟鞋的女士们就要小心啦。