2019-02-14 506 浏览
第一次嚟南山邨,谂住揾吓隐世餐馆,行过见门外有餐牌写住港式铁板餐,睇落似老店,几吸引㖞!黄昏六点松啲,入面都有几枱食客,就入咗试吓啦!左右两边都系卡位,中间都有放枱。卡位仍未满,便随意坐下。见晚餐有汤及包,头盘"鸡亦鸭胸",蒜茸牛扒意粉/饭都系$54,好经济咁,就好期待咁叫咗,见有柠乐饮,又叫埋,期间侍应好细心提示要加$7。等待期间发现门口附近有电视睇,暗地加分!登登登凳,先嚟原罐可乐同柠冰杯分开上,牛油方包,之后汤,鸡亦鸭胸,最后牛扒意。一见汤就怪怪咁,点解红汤咁嘅(橙)色?味道并不是预期(creamy又带甜嘅?!),同期望嘅红汤有大出入,但蔬菜系丰富嘅。鸡亦同鸭胸太油,只食了鸭胸。牛扒意嚟埋,卖相完全失望,点解个汁同汤嘅色咁似嘅?意粉明显太'林'。食落口-意粉坚系'林'(大概煮耐咗),汁同汤不但色似,味道都相近,牛扒够'林',易切,要赞吓蒜香够浓。用餐时见到客人多数食中式,我估谜底解开了。亦留意到侍应态度好好,可能街坊客多,见她们同客人都有倾计。而牛扒意传来时都有问要唔要刀,够细心(因为薄身同'林',其实用叉匙都可以切开)。