2019-08-20
鱻呢个字真系好特别,系咪有一班鱼一齐生活好开心,所以佢哋就特别新鲜?我唔知所以今晚我们就去位于乐富商场嘅海鱻城揾答案太耐无去乐富所以方向都有啲乱,个人经验由地铁站B出口出,会较容易揾到。话明海鱻酒楼门口一定有个无敌大鱼矼吸引顾客,林林种种嘅游水海班,生猛嘅龙虾。而酒楼天花亦挂满鱼型吊饰,应该就系想同'鱻'作个贴题喺餐前,我们点左滋补靓汤,姫松菌炖向螺(话系四人用,但我们四人,每人都饮到俩碗)单睇汤料就知用料十足,所以汤色清,但味道浓,鲜味满分,俩碗都唔够餐牌中有俩个套餐都十分优惠,但我们就点左$488,文昌鸡半只,清蒸海班(足一斤),上汤蒜子泡时菜。先讲文昌鸡,虽然眼见细小,但肉质嫩滑,而且鸡味重,其实唔驶加任何姜蓉,酱油已经好好味。清蒸海班,大小适中,肉厚,鱼肚部位亦油脂丰富,这个也不错。上汤蒜子泡菜苗,本来味道几好清清哋,但菜苗变奶白,当然有少许失望。除套餐外我们都点左啲小菜,草莓意大利黑醋骨,草莓竟然只指用黎伴碟呢几块,其实同度菜无乜关系所以有啲取巧,但肉骨尚算炸得酥脆,而汁料就有啲似妈蜜,唔系好食到黑醋味。香芒鲜虾球,虾球相当大,只系炸皮亦略为厚,但整体也算不错,因为芒果汁嘅味
而酒楼天花亦挂满鱼型吊饰,应该就系想同'鱻'作个贴题
清蒸海班,大小适中,肉厚,鱼肚部位亦油脂丰富,这个也不错。
香芒鲜虾球,虾球相当大,只系炸皮亦略为厚,但整体也算不错,因为芒果汁嘅味道同虾球配合也算出色。
最后淮山秋葵炒花胶件,也是我心中推介,整度菜十分惹味,花胶有Q口感,淮山嘅爽口,层次感高