「家嫂」最出名就梗系佢架刺身船,我地成班同事今晚一行12人就去咗佐敦家嫂一家大小打边炉,一去到店员先先上小食,之后就食刺身船,再食追加嘅象拔蚌刺身,跟住就鸡煲,打边炉汤底我地拣咗冬瓜盅,汤底鲜甜,我地个个都饮咗碗汤先开始打边炉,火锅海鲜仲要系无限refill,白酒红酒sake都系任饮,虽然比之前加咗价,不过以佢嘅质素都系抵食嘅😌小食虾多士、螺肉、牛肚、花甲、炸茄子、红糖糍粑所有小食都可以无限追加,虾多士炸得金黄酥脆,上面加上沙律酱同黑松露更加能突显佢嘅香味。螺肉系最受欢迎,encore咗三次😂QQ弹弹嘅螺肉沙律菜加上芝麻酱,真系令人食唔停口,个人觉得炸茄子最好食,外面香脆内里软稔,再加上芝麻酱,芝麻酱配搭任何香口嘅食物都系冇得输🤭刺身船成张枱咁大嘅刺身船,有鲍鱼、海胆、三文鱼、冻蟹、北寄贝、带子等等,全部都好新鲜,最适合用黎打卡😆象拔蚌刺身只需$268/条,冰、爽、脆、新鲜,虽然唔算得上好大条,我地12人食每人都食到几片,早知就加多条😆鸡煲我觉得鸡煲就真系麻麻地,啲酱汁一啲都唔够味,鸡又唔入味,开头以为系因为点咗小辣嘅原故,之后加鸡就加咗中辣,一样冇分别,鸡煲可以skip唔食,留返个肚

小食
虾多士、螺肉、牛肚、花甲、炸茄子、红糖糍粑

刺身

象拔蚌刺身

鸡煲
我觉得鸡煲就真系麻麻地,啲酱汁一啲都唔够味,鸡又唔入味,开头以为系因为点咗小辣嘅原故,之后加鸡就加咗中辣,一样冇分别,鸡煲可以skip唔食,留返个肚因为之后嘅海鲜全部都好正😋

火锅
店员会上一大盘海鲜、牛肉、猪肉、手打丸、水饺、腐竹、蔬菜篮,以任食黎讲牛肉质素算不错,有牛味多肉汁。
啲海鲜真系超级新鲜,鲍鱼、蛏子、蟹、花甲、鱿鱼、鳝、生蚝、贵妃蚌、珊瑚蚌,全部都可以无限追加,鲍鱼上枱时仲识郁架,最好食嘅系蟹同贵妃蚌,蟹肉味道鲜甜仲带有蟹膏,贵妃蚌大大只,冇沙,最后饮返碗汤,啲汤先系精华,劲鲜甜,再渌个乌冬,好满足嘅一餐👍🏻

📍家嫂一家大小 (佐敦)
佐敦弥敦道223号盛乐中心M楼

人均消费:$400-500