2017-09-29
好耐之前同朋友嚟过呢间工厦的串烧小店,估唔到隔咗一段时间,另一批朋友又约我再来一次。今次我冇迟到,可以好认真咁睇下呢度有乜好嘢食。今次比较特别,我哋尝试左半打生蚝。厨师推介左两款时令品种,我比较钟意右边法国𠮶款,质感比较软滑。另一样几特别嘅系前菜三小碟,分别有枝豆、鲍鱼同芥辣八爪鱼。我最钟意食芥辣八爪鱼,而朋友仔就最钟意食枝豆,都算系一次过满足晒我哋三个愿望。串烧方面,大致上都几好食,当中亦有几款印象比较深刻。首先系烧牛舌,估唔到小小的串烧店都有咁厚切的牛舌食。跟住系呢个烟肉青椒卷,芦笋卷就食得多,烟肉包青椒真系第一次食。好欣赏佢个烟肉冇烧焦的感觉,仲保留左唔少油份,配合青椒特别的清蔬味,balance得好好。烧猪颈肉最特别就系佢个酱汁,介乎泰式海鲜酱同中式酸辣酱中间,令人几难忘。鸡泡鱼干亦同我哋食开的日式有点点唔同,少咗啲啲甜甜酱料,多咗少少香脆的感觉。烟肉芝士大啡菇唔使多介绍啦!一直都系我的最爱,呢度亦做到份量足,入口满足感爆棚。各款烧蔬菜亦算新鲜,而且火候控制唔错,唔会太干身。最后绝对值得我哋一赞的就系炸香蕉,令我哋眼前一亮!估唔到香蕉都可以炸,仲要咁好食。薄薄的炸粉被炸得香脆,
今次我冇迟到,可以好认真咁睇下呢度有乜好嘢食。
串烧方面,大致上都几好食,当中亦有几款印象比较深刻。
首先系烧牛舌,估唔到小小的串烧店都有咁厚切的牛舌食。
各款烧蔬菜亦算新鲜,而且火候控制唔错,唔会太干身。
最后绝对值得我哋一赞的就系炸香蕉,令我哋眼前一亮!估唔到香蕉都可以炸,仲要咁好食。薄薄的炸粉被炸得香脆,咬开系热烫软滑的香蕉,香蕉的甜味经加热后浓度更高,有一种食紧零食又食紧甜品的感觉。
小店整体环境唔错,食物选择多而且质素中上,但价钱亦不贵,系一个倾计聚会唔错的选择。