2023-01-29
串烧omakase 试匀各款刁钻鸡部位之前去咗旅行再过埋个新年,终于有时间出下post,趁今日happy fri 要介绍返月头去湾仔既呢间炭火串烧店—炭火Dining 炎,由日藉主厨山口裕太师傅主理,之前喺日本餐厅田舍家做过好多年,经验老到~店内坐位唔算多,一路食既时候,店员仲会好chill咁同大家打成一片,感觉就好似去咗居酒屋咁~~气氛一流!Omakase Menu $1188/位📍前菜有雪菜鸡肉软糕 、鱿鱼酿三文鱼、虾、用西京汁腌制嘅提子串、蜜饯嘅黑豆串、甘荀沙律、深海池鱼卷配秘制梅酒酱。📍椀物年糕面豉汤入面既七彩年糕粒粒令到成件事精美咗,唔会觉得自已饮紧既只系面豉汤📍刺身五点分别系鲭鱼、油甘鱼、海胆带子、拖罗同埋牡丹虾,款款都好新鲜📍串烧五本•阿波美熟成鸡翼:呢款日本阿波美嘅鸡翼系经过2日嘅熟成,令肉入面嘅水份稍微抽干,令鸡肉嘅风味更融入于肉中,食落会更有鸡味。•北海道粟米:烧完之后依然脆甜多汁•厚扬豆腐:系用先炸后烧嘅方法所处理,做到外脆内嫩嘅口感,经过炭火嘅烧烤,令豆腐嘅油腻感锐减不少。•青提猪肉卷:猪肉入面包住青提,可以有效减少猪肉嘅油腻感。•牛肉韮菜卷:牛肉烧得好香口,加
Omakase Menu $1188/位
📍前菜
📍椀物
📍刺身五点
分别系鲭鱼、油甘鱼、海胆带子、拖罗同埋牡丹虾,款款都好新鲜
📍串烧五本
•北海道粟米:烧完之后依然脆甜多汁
•青提猪肉卷:猪肉入面包住青提,可以有效减少猪肉嘅油腻感。
•牛肉韮菜卷:牛肉烧得好香口,加埋佢哋秘制酱汁,令其加更惹味,而牛肉入面嘅韮菜喺烧完之后增添咗一份甘香。
📍油物
芝士蟹肉松叶蟹盖,表面灸烧过蟹肉有微微焦香,配埋伴碟既红菜头薯蓉,味道配搭得刚好
📍蒸物
百合根煮:系一款传统嘅京都菜,用类似汤圆皮包住经已煮熟嘅鳗鱼、金目鲷、银杏等配料,所以口感好黏糯上面仲有少少嘅日式芥末可以带出鱼肉嘅鲜味。
📍食事
鲍鱼糯米饭团:糯米饭用咗秘制酱汁所煮,味道香甜口感软糯,鲍鱼鲜嫩弹牙,口感十足。
📍甘味
系豆腐芝士蛋糕,黑豆布朗尼蛋糕同南瓜班兰蛋糕。我就最钟意豆腐芝士蛋糕
除咗omakase set,我地再叫咗几样店家signature /有特色既串烧黎试试~ 主力试左好多鸡既唔同部位
📍提灯:喺呢度嘅招牌菜,提灯即系鸡嘅输卵管、卵巢同埋未成壳嘅蛋黄,拎起嘅时候未成壳号蛋黄巢似灯笼,所以就有呢个名~至于味道始终都系内脏,可能会有啲肉腥味,但口感好丰富,蛋黄因半生熟,所以有爆浆口感。但卵巢就仲有未成长嘅卵子所以比较脆口,而连住嘅输卵管就较为弹牙。
📍鸡肝酱配威化:威化饼做到鸡嘅形状,将绵滑嘅鸡肝酱搽上威化,口感味道都好特别。
📍鸡冠:之前都有喺其他串烧店食过,但呢个鸡冠因为比较大,口感更而且又无烧到好干柴
📍鸡肠:呢个一定要趁热食,啱啱烧出嚟嘅鸡肠好爽脆,仲有好浓嘅炭烧香味,完全无啲内脏味!
📍鸡皮虾:用香脆嘅鸡皮包住爽弹嘅大虾嚟烧,食到有两种不同嘅口感,虾肉亦吸收鸡皮嘅油香,令虾肉更为鲜味。
📍鸡肉免治棒:系师傅亲自手打,入面仲加咗牛蒡粒同埋香菇粒,令鸡肉棒食落更有口感。
📍紫苏猪肉卷:用猪肉包住紫苏叶,猪肉烧得好香口,而入面嘅紫苏叶嘅味道融入猪肉,为猪肉增添一份紫苏叶独特嘅香味。
📍酢白子:系刚好时令嘅食材,配埋师传秘制嘅香醋汁,令白子食落更清爽,更开胃。
📍盐烧鳗鱼:鳗鱼用上厚切,再配以盐烧,保留咗鳗鱼原本嘅风味,亦可以突出鳗鱼本身嘅鲜甜。
#大口在湾仔#湾仔美食#打卡餐厅#打卡美食#湾仔omakase#厨师发办#湾仔串烧
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#like4like#followme#photooftheday#foodoftheday#ufoodphoto