2020-07-20
1928 浏览
首先我被「料理农务」(香港脏话的谐音)呢个名吸引哈哈,而且它推崇健康家常中菜,主打有机食材。位置就喺PMQ元创方的地下,吃完饭可以喺元创方行吓,环境装修完全系酒吧嘅感觉,空间宽敞舒适。有部分员工系外国人,基本上外国客比较多。服务我哋嘅外国员工十分热情、主动,仲主动帮我哋影相(虽然本身冇谂住影相),不过整体上食物味道不过不失,试吓一次无妨嘅,当系食环境气氛比较好,另外比较适合素食或一向健康饮食嘅朋友。今次点咗set lunch B,每位108蚊。📍 怪味鸡(7/10)酱汁十分开胃,虽然员工声称’very spicy’,但系连我呢啲唔太食得辣嘅人都觉得系微辣同甜。正宗嘅味道应该系麻辣、带点甜同酸味。📍炒本地菜(7/10)始终系有机菜,味道会比市面上所卖嘅蔬菜新鲜一点。📍鸡骨草瘦肉猪横脷汤(8.5/10)我觉得最出色嘅系汤,汤唔含味精,非常鲜甜。以前唔钟意饮汤,因为出面添加太多味精和油,饮到成嘴都系油,之后会好口渴。冇味精嘅汤系唔会愈饮愈口渴。📍有机面豉茄子(7/10)可以转素,和外面食嘅冇太大分别,味道中等以上。📍咕噜肉(6.5/10)我唔太钟意食咕噜肉,咕噜肉都系易学难精嘅菜。外面整得好
📍 怪味鸡(7/10)
📍炒本地菜(7/10)
始终系有机菜,味道会比市面上所卖嘅蔬菜新鲜一点。
📍鸡骨草瘦肉猪横脷汤(8.5/10)
📍有机面豉茄子(7/10)
可以转素,和外面食嘅冇太大分别,味道中等以上。
📍咕噜肉(6.5/10)
我唔太钟意食咕噜肉,咕噜肉都系易学难精嘅菜。外面整得好难食。难吃嘅咕噜肉只会食到「一团粉」嘅口感,反而唔太食到肉。呢碟咕噜肉合格以上,尚算食到肉。