Dp book咗主打海鲜既意大利餐厅 Osteria Marzia ,今次咩research 都冇做,见到咩啱就嗌咩😋-餐厅嘅卖点系精致海鲜料理,同非常浓烈既南意海岸既特色 🇮🇹 我地Starters 主菜各叫左两样-🐚 *TARTARE DI CAPPESANTE*Hokkaido scallop, asparagus, chives, wild fennel, chervil, Sorrento lemon ($288)作为海鲜#1 fan 既我,当然要嗌带子刺身啦😋😋 有别于平时食到嘅香煎带子,带子刺身应该要系最新鲜嘅食材,配简单嘅调味 (阿妈话斋,野食浓味通常都系因为急冻/唔新鲜). 呢碟带子top with薄切芦笋片,加橄榄油,几款香草(chervil aka french parsley),配菜简单,但恰好全部都系我钟意食既,亦衬托到主角带子嘅鲜味。赞呀!👍🏻-Polpo 🐙($268)一打开Menu就比呢个烧八爪鱼吸引. 上菜既时候经理有介绍,食材来自south coast,八爪鱼烧得好香,用打成糊状嘅翠玉瓜衬托,加埋羊奶芝士,味道唔浓但非常绵滑。一浓一淡,谂返起都舔舔脷
🐚 *TARTARE DI CAPPESANTE*

Polpo 🐙($268)
一打开Menu就比呢个烧八爪鱼吸引. 上菜既时候经理有介绍,食材来自south coast,八爪鱼烧得好香,用打成糊状嘅翠玉瓜衬托,加埋羊奶芝士,味道唔浓但非常绵滑。一浓一淡,谂返起都舔舔脷😋

🦞*CHITARRA* Boston lobster with cherry tomatoes ($338)
dp已经由龙虾仔进化为另一种动物☺️ chitarra 源于意大利中南部Abruzzo,同spaghetti 相似,不过切角方形,唔系圆辘辘 pasta,系我钟意嘅口感(但我相信有人会觉得比spaghetti rough)见系龙虾意粉所以冇谂咁多就order,味道中上,但卖相就一般。龙虾肉切粒(冇虾头亦都唔系原只上),sauce 好好味😋应该系海鲜加白酒,加埋有意大利厨师触觉先识拣嘅香草。餐厅用嘅唔系一般意大利餐厅嘅摆碟,而系充满渔村色彩嘅碗碟,真系有置身意大利南部小餐馆嘅感觉😚😚 但性价比一般

🥦*GNOCCHI* tiger prawn, broccoli, Almond ($288)
仲记得第一次喺意大利食gnocchi, 就知呢种食物一定唔系个个都钟意😂 口感烟银,似pasta但其实系用薯仔造既,并唔系pasta类。以往食gnocchi都好似系go with cheese/vege,今次竟然系配虾?🍤老实讲呢碟有少少失望😅 虾嘅味道唔突出,西兰花碎作点缀,三样嘢都钟意食,但夹埋又唔系好啱口味,冇话好好食。不过呢个都系意大利南部菜式既特点,富有地中海风情。而且南部主要食材系海鲜(留意menu上系冇牛扒选择嘅😂)、橄榄油、蕃茄 etc. 所以见到厨师花心思用唔同嘅蔬菜衬托。

另一样好深刻嘅食物系 anchovies 鳀鱼😂 原来靓嘅anchovies 好多都系Amalfi既出品!(amalfi 呢个地方听过好多次,因为我妈妈成日都😍心心眼,话好靓好靓推荐我一定要去) 前菜系四片烘得偏㶶嘅面包+牛油+鳀鱼😂 一开始我麻麻哋想食,但食咗一条又接受到,反而dp扁嘴话好咸😂😂 其实由前菜开始就好感受到osteria marzia唔系一般香港人口味既意大利餐厅,系好specific 主打南部菜式既餐厅😆

比较可惜嘅系我唔好鱼,所以dp都只能眼甘甘咁望住其他人食烧鱼(pescato del giorno, “catch of the day”既意思),我同意𠮶条鱼系几吸睛既😉
餐厅service不错,侍应好热心咁介绍有咩daily special,亦好熟习每一道菜嘅ingredients系边度嚟/有咩特色,仲好用心帮我哋影相😂
有机会都想试吓佢其他pasta!总括而言系几好嘅体验☺️☺️☺️ 多谢dp 🥰
  • Polpo