2020-06-06
美食临立嘅登笼街中有唔少传统面店,无论系港中日式面店一应俱全,呢次特登试下中国北方传统嘅刀削面店。面馆皇嘅餐牌主打药膳罐汤,结合杞子、玉竹、当归、沙参、龙眼等药材煮成,亦强调水饺云吞及面条等全手工自家制,相当有噱头!砂锅罐汤水饺(10只)水饺系净猪肉饺,卖相感觉一般未有太大惊喜,而上碟时都轻轻可以闻到药材味道。整体药材汤底未有餐牌中嘅描述咁突出,反而猪肉水饺味道系出色的,不过饺皮比较厚,令到整体口感有点失色。上海狮子头罐汤手擀面讲到中国北方美食,又点少得上海狮子头,狮子头入口几香口,但可能有少少过咸,如果味道再淡少少其实十分唔错的。反而手擀面就无太大特别,可能呢种北方面条都系要食拌面先会比较出色。整体评价中规中矩,如果以同区美食比较的确较一般,但佢嘅菜式较独特亦系其中一个站得住脚嘅原因,经过登笼街嘅朋友一试亦无妨。味道 ⭐️⭐️⭐️服务 ⭐️⭐️⭐️环境 ⭐️⭐️⭐️性价比 ⭐️⭐️⭐️
砂锅罐汤水饺(10只)
上海狮子头罐汤手擀面
味道 ⭐️⭐️⭐️