2023-10-30
又到星期一跳舞前到铜锣湾揾食朋友话呢头有间楼上铺既居酒屋主打高质海鲜~地点仲好近Sogo一上到去好似出左随意门嚟到日本咁铺面唔系好大,但好有家庭式居酒屋咁一坐低就有前菜缇鱼酱+蔬菜棒$34店员介绍缇鱼酱系由多春鱼+沙甸鱼酱混合而成比较咸,所以要用蔬菜棒点嚟食个酱好香鱼味唔算太咸,蔬菜棒有青瓜、沙葛、红萝卜。等紧野食果阵见到中间位置有张小型浜烧台,比店员即席处理海鲜~视觉嗅觉既享受。秋刀鱼刺身$328正值秋刀鱼当造期,食落好肥美,鱼味浓郁鲜甜,由佢嚟掀起序幕。店员仲话条骨会拎去煲汤😍接住系原只北寄贝刺身$208睇住佢新鲜切开,鲜味爽滑,有嚼劲,好厚肉切到好多片~正!日本活赤贝刺身$128口感无北寄贝咁爽,肉质柔软鲜甜,食得出好新鲜一d都唔腥(平时好怕食赤贝多数都腥)矶烧鲍鱼$98店员帮我地切开4件,食完肉仲有鲍鱼肝。酱汁甜甜地,肉质鲜嫰好啱配酒食。烧活帆立贝分别有清酒同埋黑松露牛油两款口味肉质肥美不在话下,饮埋清酒汤汁好满足(解议食左叫个先食黑松露)令我有惊喜既系黑松露牛油,居然几搭,令个鲜味提升去另一层次。两款D肉都系一梳梳,好嫰。汤嚟啦~~~~一款系用面豉汤$52,一款系加左昆布同蚬
朋友话呢头有间楼上铺既居酒屋
主打高质海鲜~地点仲好近Sogo
一上到去好似出左随意门嚟到日本咁
铺面唔系好大,但好有家庭式居酒屋咁
一坐低就有前菜
缇鱼酱+蔬菜棒$34
个酱好香鱼味唔算太咸,蔬菜棒有青瓜、沙葛、红萝卜。
秋刀鱼刺身$328
接住系原只北寄贝刺身$208
睇住佢新鲜切开,鲜味爽滑,有嚼劲,好厚肉切到好多片~正!
日本活赤贝刺身$128
矶烧鲍鱼$98
烧活帆立贝分别有清酒同埋黑松露牛油两款口味
两款D肉都系一梳梳,好嫰。
汤嚟啦~~~~
一款系用面豉汤$52,一款系加左昆布同蚬既白蚬汤$52,蚬有4只大只厚肉,仲肉到有d焦香味,条鱼骨应该有煎过先煲。
烧松叶蟹脚$128
唔好睇佢细细只d肉好实,清甜。
最后叫埋甜品~店员话可以写字~
老公就话今年结婚纪念无特别影相
不过今次补番~有意外惊喜
原个水蜜桃雪葩$78
我地食左个盖口感好得意
雪葩好香桃味~果种甜唔系糖浆味唔假好似真系食紧桃咁。
日本卷蛋$78
两款馅唔同每样同老一半太满足啦。
埋单先知有折,店员话下午12:00~1630有7折,要留意必须1630前结帐离座先有喔。