2021-03-01
网上经常见到关bakehouse 老板既报道 佢系前酒店总厨 又中意香港既味道今日终于有机会去呢间人气饼店朝圣一去到门口见唔到长长既人龙 好兴奋咁走埋去。店员就话大约要等60-90分钟 可以留低电话 有枱通知我地 一个钟过啲就有得入装修系rustic既工业风 仲可以见到小小入面厨房既运作分左堂食位同埋bakery位 如果堂食想叫pastries要去bakery果边点叫完主菜无几耐 店员就同我地讲蛋挞新鲜出炉 问我地要唔要招牌菜蛋挞唔系唔试呀嘛 叫左三件虽然佢系新鲜出炉 但因为呢类挞出完炉要rest下 所以唔会去到辣口既程度咬落去其实似葡挞多过蛋挞 甜甜的挞皮唔似平时既曲奇或者酥皮 反而似面包皮 仲有小小焦糖味 小小硬笔者同朋友都食左一个半😝Cold Brew Coffee: 唔涩 加埋橙 几清新 中和下蛋挞啲甜感图上:cubano sandwich 图下:scrambled eggs on toast初次认识哩款三文治系从 Chef (2014) 哩套戏 入面讲个爸爸放弃左系高级餐厅做厨师 同个仔做food truck卖cubano sandwich! cubano sandwich
佢系前酒店总厨 又中意香港既味道
今日终于有机会去呢间人气饼店朝圣
一去到门口见唔到长长既人龙 好兴奋咁走埋去。
店员就话大约要等60-90分钟 可以留低电话 有枱通知我地
笔者同朋友都食左一个半😝
图上:cubano sandwich
图下:scrambled eggs on toast
初次认识哩款三文治系从 Chef (2014) 哩套戏
cubano sandwich 入面有酸瓜 碎猪肉 芝士 火腿等等 再夹扁佢一齐烘
个酸瓜唔似快餐店果种死酸又无口感 加埋pulled pork 口感一流 个面包又烘到脆 好好食呀!
佢仲有芥末另上 不过我无点到 就咁食都已经好滋味😋 上面个辣椒都无食😂
朋友点既 就相对普通左啲
个蕃茄仔煎到好juicy 啲汁点埋个面包食唔错
ps. 朋友分小小佢份餐比我 另我谂起五星级大鼠个早餐scene 😂