2024-08-07 164 浏览
话说放假去咗中环街市 过一日文青生活发现嚟咁多次活动 都好似未喺度食过嘢自从台北之旅完结 就患咗旅行后遗症呢难得有时间 继续食番最爱嘅台湾嘢先得-Tea Set-Traditional Braised Pork Rice家传卤肉饭-Popcorn Chicken w/ Braised Pork Rice ($58)盐酥鸡卤肉饭 ($58)单睇卖相已经无得弹 盐酥鸡炸得好香脆可口卤肉又唔会太咸 而且饭嘅软硬度真系啱啱好配埋我最爱食嘅溏心蛋 食落口感特别丰富啊-Honey Glazed Ribs w/ Braised Pork Rice ($58)蜜汁卤排骨卤肉饭 ($58)依块排骨真系不得了 大块到超乎我嘅想像呢外皮炸得好香脆 配埋甜甜嘅蜜汁食落够惹味当然加埋卤肉拌饭同溏心蛋 成个感觉好满足-Chew Snacks久久地道小食-Traditional Egg Pancake Roll w/ Pork Floss & Taro Mash ($46)古早榨菜肉松蛋饼 ($46)呢款有四件卷饼 饼皮薄脆仲有好香嘅蛋味配埋满满嘅榨菜同肉松 估唔到食落系咁夹-Chew Noodle久久古早手工面-
话说放假去咗中环街市 过一日文青生活

发现嚟咁多次活动 都好似未喺度食过嘢
自从台北之旅完结 就患咗旅行后遗症呢
难得有时间 继续食番最爱嘅台湾嘢先得
Tea Set
Traditional Braised Pork Rice
家传卤肉饭
盐酥鸡卤肉饭 ($58)
单睇卖相已经无得弹 盐酥鸡炸得好香脆可口
卤肉又唔会太咸 而且饭嘅软硬度真系啱啱好
配埋我最爱食嘅溏心蛋 食落口感特别丰富啊
蜜汁卤排骨卤肉饭 ($58)
依块排骨真系不得了 大块到超乎我嘅想像呢
外皮炸得好香脆 配埋甜甜嘅蜜汁食落够惹味
当然加埋卤肉拌饭同溏心蛋 成个感觉好满足
Chew Snacks
久久地道小食
古早榨菜肉松蛋饼 ($46)
呢款有四件卷饼 饼皮薄脆仲有好香嘅蛋味
配埋满满嘅榨菜同肉松 估唔到食落系咁夹
Chew Noodle
久久古早手工面
Chew Braised Beef Noodle Soup ($58)
久久红烧牛肉面 ($58)
汤底浓郁且牛肉鲜嫩 面质嘅软硬度适中
Drinks
饮品
Taro Bubble Milk Tea (Set + $16)
芋香珍珠奶茶 (Set + $16)
浓浓嘅芋香味 配埋最爱嘅奶茶 饮落好幼滑
加埋珍珠 食落烟烟韧韧 整体嘅甜度啱啱好