2014-08-27
久仰胜手大名, 不过始终无缘一试,最近听朋友讲系百德新街开番间胜手,衬星期日同女友去试试。最怕食饭等位的我,一早就订左位,个舖虽然系百德新街但都有d难揾,好彩打番俾店员教我黎仲马上send 左个whatapp黎教我点行入黎,认真细心。舖头几有特色,全部都系bar 枱黎一人一锅,加埋d音乐几有新派的日本居酒屋feel, d坐位都尚算舒式。第一次黎紧系要试下招牌菜啦,听店员讲一定要试下个和牛set加立鱼汤底,仲加多串牛舌。女友减肥点左个sukiyiki 汤加杂菜。立鱼汤底非常鲜味,食得出无落味精,而且听店员介绍系师傅用日本立鱼烹足12小时,果然有诚意!点左个150g 和牛大概有7片左右,照指示大概烹左8秒,个鲜汤底加埋lee 片入口即溶嘅A5牛真系食到停唔到口,非常感动可以系香港食到个gum正嘅shabu shabu.个牛舌都个然系招牌菜,唔like 食lee d 内脏嘅我都觉得无'声'味,值得一赞。同女友约好下个月周年记念日再黎过,店员话可以预订菜式tim, 订左个special 海鲜set, 下次再同大家分享!