2022-04-16
𝗧𝗲𝗽𝗽𝗮𝗻𝗜𝗰𝗵𝗶 铁板•壹 🇯🇵上次试完位于𝘂𝗿𝗯𝗮𝗻 𝗵𝗼𝘂𝘀𝗲嘅割烹料理,今次试埋旁边嘅铁板烧餐厅 - 𝗧𝗲𝗽𝗽𝗮𝗻𝗜𝗰𝗵𝗶。餐厅面积唔算大,格局有啲似楼上嘅𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 𝗜𝗸𝗶,都系有两间私用厢房组成,每间房有𝟴-𝟭𝟬个位。如果人多包场,有绝对嘅私隐度👍🏻当日到达餐厅,刚好有一间厢房无人,去到好似包场咁🤣🤣 但座位安排有少少失望,被安排坐到去其中一边边。原本以为晏少少可能有大𝗽𝗮𝗿𝘁𝘆所以先无得坐中间🥲 点知食完都系多左两位客人😛然后到食物,食物十分有惊喜,同一般铁板烧好唔同😍😍😍 全部都超级精致‼️厨师会好细心设计好个摆盘再上枱。就算你叫一人份量,食物份量比较少,佢都会好用心咁设计🥰🥰 我哋分别都系点咗『𝗜𝗖𝗛𝗜精选午餐 𝗛𝗞$𝟰𝟵𝟴 🍴🍖』,另外再追加左其他食物。首先介绍𝗣𝗮𝗿𝘁 𝗢𝗻𝗲菜式俾大家🙆🏻♀️『𝗜𝗖𝗛𝗜精选午餐 𝗛𝗞$𝟰𝟵𝟴 🍴』沙律 + 是日前菜🥗银鳕鱼🐟大虎虾🦐𝗔𝟰和牛柳 🥩𝗔𝟰和牛肉眼 🥩🥩炒饭、渍物、味噌汤🍲日式雪糕🍨追加:烟熏吞拿鱼脑天 +𝗛𝗸$𝟴𝟴 🐡追加:鹅肝 +𝗛𝗸$𝟳𝟴 🦆前菜系肉质嫩滑嘅『鸭胸沙律🥗』,同层次丰富嘅『黑松露蒸蛋🥚』😋主菜方面
𝗧𝗲𝗽𝗽𝗮𝗻𝗜𝗰𝗵𝗶 铁板•壹 🇯🇵
『𝗜𝗖𝗛𝗜精选午餐 𝗛𝗞$𝟰𝟵𝟴 🍴』
沙律 + 是日前菜🥗
银鳕鱼🐟
大虎虾🦐
𝗔𝟰和牛柳 🥩
𝗔𝟰和牛肉眼 🥩🥩
炒饭、渍物、味噌汤🍲
日式雪糕🍨
追加:烟熏吞拿鱼脑天 +𝗛𝗸$𝟴𝟴 🐡
追加:鹅肝 +𝗛𝗸$𝟳𝟴 🦆
主菜方面,当日冇北海道帆立贝,转左『大虎虾🦐🦐』❗️睇图就知超级大只‼️见到厨师花咗好多心机,除咗整到个虾头脆卜卜之外,细炒虾膏,慢调酱汁,虾肉鲜嫩,超级好食😋😋😋 加埋个摆碟,系个𝟭𝟬𝟬分嘅佳作❣️
🐟『银鳕鱼』同样都系十分出色❗️摆盘同样精致,呈现出另一个主题。肉质嫩滑,插喺上面嘅鱼皮十分香脆。鱼同酱汁嘅配搭好夹,调味亦都啱啱好,突出到食材嘅鲜味🥰🥰🥰
🐡『烟熏吞拿鱼脑天』,不枉我有追加到🤩🤩🤩❣️ 见我拍咗咁多条短片,就知系一个表演黎😍每一个步骤做绝对唔马虎🤩🤩 烧吖烧吖~仙气啊仙气啊~~ 好香好好食🥰🥰 一啲都唔油腻,回味无穷🥰🥰🥰🥰
𝗢𝗿𝗱𝗲𝗿咗一份『鹅肝🦆』,𝗖𝗵𝗲𝗳好细心帮我哋分成两份,流心鹅肝加上精致摆盘😍😍 无得输💯
和牛方面,我哋同样都系𝗿𝗲𝗾𝘂𝗲𝘀𝘁咗𝗺𝗲𝗱𝗶𝘂𝗺 𝗿𝗮𝗿𝗲,不过介乎于𝗺𝗲𝗱𝗶𝘂𝗺 𝗿𝗮𝗿𝗲同𝗿𝗮𝗿𝗲就更好😜 𝗖𝗵𝗲𝗳无令我失望🤩 真系𝗺𝗲𝗱𝗶𝘂𝗺 𝗿𝗮𝗿𝗲再生少少🥰🥰🥰
🥩『𝗔𝟰和牛柳』十分鲜嫩,满满浓郁嘅牛味充斥于口腔🤩🤩❗️食到和牛其实已经𝟵成饱🥲但依个和牛柳一点油腻感都无🤩🤩 超正‼️
🥩🥩『𝗔𝟰和牛肉眼 』油份多少少,一样重牛味,入口好饱满好满足🥰🥰🥰 但由于已经食到好饱,所以有觉得有少少腻。但亦都系𝟭𝟬𝟬分嘅𝗔𝟰和牛肉眼🤩🤩
两种和牛皆配有岩盐、盐昆布作调味。个人好喜欢盐昆布,可以解油腻,同两种和牛都好夹❗️
最后有炒饭、汤、甜品。炒饭同其他铁板烧餐厅唔同,厨师用嘅系日本煎蛋🍳并非炒蛋。厨师👩🏻🍳首先会问下我哋食唔食煎蛋再准备,十分贴心🥰。而炒饭加入咗好多鱼仔,饭质偏黏身,系我个人钟意嘅𝘁𝗲𝘅𝘁𝘂𝗿𝗲😜
所有食材都极之新鲜。由鱼、虾、到牛肉,每一道菜式我都十分之满意,分唔到高低🤣🤣
已经计划紧几时再去食🤣🤣 𝗪𝗶𝗹𝗹 𝗱𝗲𝗳𝗶𝗻𝗶𝘁𝗲𝗹𝘆 v𝗶𝘀𝗶𝘁 𝗮𝗴𝗮𝗶𝗻 💯💯❣️