2017-11-08
相对于放题/任食而言,个人系比较倾向于单点。都有一段时间冇食过放题喇,讲到韩烧嘅放题,点能够少得几家始祖,不过老实讲,个人认为价钱又唔系平,质素又一般般;今次一行四人拣左佐敦呢家新新地(?)嘅韩家庄,同朋友们来一次久遗的韩烧放题,估唔到质素都ok㖞,始终系新开,而且价钱唔贵㖞,食厌左汉字头,可以一试嘅韩家庄位于佐敦荟,都几近地铁站,平日晚上时间,入座都有四成,以新餐厅黎计,都算几好生意,而且餐厅位置挺多的。装潢方面普普通通,地方阔落,有大枱,有卡位,抽风系统不错,食完都冇一大阵味服务方面都可以,虽然人手唔算好多,但店员都落力,最重要都系唔会扮见我唔到。价钱相宜,晚市放题,连埋饮品、啤酒任饮,定价$188/位(星期五六日+$10),7pm前离座/10pm后入座仲有8折,呢个价钱我冇投诉了,始终而家出去食韩烧都唔平,偶然黎一次平价放题感觉新鲜。食物方面选择都几多,一律自取,摆放整齐,列明边样打边样,都食得好放心。基本款式同一般任食韩烧一样,例如都有寿司、刺身等,不过我平时比较少食;另外有沙律吧、水果,生菜都系任食,我食韩烧必定要包生菜,因为冇咁油腻,而且剪碎啲肉食,我觉得可以食得更多,哈哈
食物方面选择都几多,一律自取,摆放整齐,列明边样打边样,都食得好放心。基本款式同一般任食韩烧一样,例如都有寿司、刺身等,不过我平时比较少食;另外有沙律吧、水果,生菜都系任食,我食韩烧必定要包生菜,因为冇咁油腻,而且剪碎啲肉食,我觉得可以食得更多,哈哈。
前菜方面有超过十款,辣泡菜、白菜仔、咸鱼仔、泰式凤爪、芽菜、青瓜等,一应俱全。泡菜嘅味道都ok,唔会太酸太辣,任食黎讲算质素唔错,我都包左唔少生菜、肉食。白菜仔同芽菜我都食左唔少,略嫌青瓜唔够辣,唔够过瘾,可能想迁就番大众口味。
烧肉前已经有好多食物选择,花多眼乱,咖喱蟹虽然肉唔多,但味道唔错,仲有泡菜饼、韩式牛尾、炸鸡翼、炒蚬、薯饼、炒菜、春卷等等,整体都ok,比我想像中好多了(毕竟我都好耐时间冇食呢类型韩烧放题)
其中有冬荫公汤同人参鸡汤,不过我觉得呢两款味道一般前者太油,后者好重味精感,建议先倒少少试试啱唔啱口味先,以免浪费。
肉类方面选择不少,好干净企理,有虾、牛肉、牛肋骨、牛柳粒、猪五花、猪肉、猪扒、鸡扒、午餐肉、脆皮肠、鱿鱼、多春鱼、红肠、烟肉金菇等。蔬菜方面都有冬菇、鸡脾菇、翠玉瓜、茄子、南瓜、洋葱等,望落都好新鲜,唔会话摆放左好耐
其中我地觉得猪扒、牛肋骨、虾、鸡扒、鱿鱼嘅味道都唔错,食左好多转
牛肋骨几腍身;虾肉大只,虽然系冰镇住,但食落都唔霉;鱿鱼系几弹牙爽口,仲分开脚同身;鸡扒同猪扒包生菜一流。
食完韩烧不得不食啲雪糕,解解腻解解渴,都系维记,有曲奇、芒果、云呢拿、芝麻口味。雪柜够冻系我唯一要求,合格。
甜品柜有啲啫喱、豆腐花等。
仲可以自制棉花糖。
饮品方面选择多,除左一般汽水,仲有韩式饮品,纸包嘅道地乌龙茶、解茶等。
啤酒任饮:如果你饮啤酒嘅话,轻松回本,因为呢度有罐装啤酒之外,连hoegaarden都系任饮呢。
餐牌: