2023-12-05 60 浏览
初尝串扬omakase,朋友带我黎到九龙城"北斗"食好西🤭门面较低调,内里却有眼前一亮嘅感觉,虽然座位不算多,但胜在够安静舒服。餐厅全部料理都系由日籍厨师主理,而食材刺身鱼类都系来自日本当日进口香港,相当新鲜。晚食分别有 北 $980 同埋 斗 $1380,同朋友都拣左斗,可以食埋刺身同埋烧物😋✨先付 // 牛蒡渍 & 蒜头渍✨前菜 // 青森县 大间鲔鱼赤身 & 北海道海胆摆盘有心思,赤身砌成玫瑰花,好睇又好食,味道好鲜甜✨清汤 // 蚬汤用茶壸装住好别致,味道鲜味清甜,内里仲有大大只蚬🤭✨刺身// 北寄贝 、深海池鱼、鲭鱼、北海道生蚝、炙烧大拖罗最钟意深海池鱼同埋大拖罗,非常肥美,炙烧后鱼油香气扑鼻。北海道生蚝大大只好满足,入口爽滑。鲭鱼完全无鱼腥味,好鲜味。北寄贝加左啲柚子汁入口清新爽脆。✨串扬 // 京都茄子、鱿鱼&三文鱼子、白鳗鱼、沙锤鱼、秋刀鱼串扬上嘅粉浆好薄,咬落好酥脆而食材亦保留肉汁和鲜味,每一道都好出色。鱼肉肉质好嫩滑,唔舍得食晒🙈✨烧物 // 神户和牛厚切和牛粒烧得好香,肉质软腍,加左黑椒粒好惹味。✨食事 // 明太子茶渍饭前面已经食到饱晒,但有我最钟意嘅明太子一

✨先付 // 牛蒡渍 & 蒜头渍

✨前菜 // 青森县 大间鲔鱼赤身 & 北海道海胆
摆盘有心思,赤身砌成玫瑰花,好睇又好食,味道好鲜甜
青森县 大间鲔鱼赤身 & 北海道海胆

✨清汤 // 蚬汤
用茶壸装住好别致,味道鲜味清甜,内里仲有大大只蚬🤭
蚬汤

刺身// 北寄贝 、深海池鱼、鲭鱼、北海道生蚝、炙烧大拖罗
上(北寄贝)下(深海池鱼)
上(北海道生蚝)左下(鲭鱼)右下(炙烧大拖罗)

左上(沙锤鱼)右上(鱿鱼&三文鱼子)左下(白鳗鱼)右下(京都茄子)
上(秋刀鱼)下(神户和牛)

✨烧物 // 神户和牛
厚切和牛粒烧得好香,肉质软腍,加左黑椒粒好惹味。

✨食事 // 明太子茶渍饭
前面已经食到饱晒,但有我最钟意嘅明太子一定会清晒🤭明太子咸香微辣配茶渍饭好夹,味道层次丰富
明太子茶渍饭

甜品 // 静冈 冠蜜瓜