2022-09-19 162 浏览
九龙城一向多美食 除咗泰国菜 最近见到呢间新开嘅潮州菜😍 作为家己人嘅我 当然要试吓 潮州嘢真系好正🤓 呢间餐厅新开张 装修富有中国山水风 啲餐具都好有心思 全部印有山水画佢有好多款式嘅潮州菜 有必有蚝饼、冻乌头、卤水等 仲有生腌👏🏻卤水墨鱼 $108潮式卤水海鲜嘅卤水墨鱼 份量多🦑 佢有独特卤水香味加埋爽口弹牙嘅口感😋而且仲有卤水豆腐配搭 加埋酸汁 永远都系最受欢迎嘅传统卤味之一☺️芋蓉香酥鸭 $118食潮州要嗌香酥鸭😛 外层酥皮做得好好 好松脆 芋蓉唔会太甜太咸 有绵绵嘅感觉😚 底下就有腐皮包鸭片 鸭片带皮 格外香口 又唔会太肥腻😎 香酥鸭香脆嘅外皮 加埋软绵绵嘅芋泥 层次感丰富 好味🙆🏻‍♀️潮州糖醋面 $118糖醋面都系我喺潮州嘢必叫😆 糖醋面当然系即叫即整 配合陈醋同埋白糖 真系好正🥰 觉得醋汁除咗带酸 亦都带有啲甜味 同平时食大闸蟹嘅醋差唔多☺️ 糖醋面整得薄身 炸得好香脆 配合糖同醋 酸酸甜甜 几开胃😙汕头蚝仔洛 $108蚝饼热辣辣 蚝饼系多蛋浆个只 每一啖都有蚝仔🦪 满满嘅蚝仔 好足料😘 蚝仔唔算好大只 但系饱满又多 整体嚟讲 成个蚝饼炸至酥脆 特别系边位 点埋鱼露提鲜更佳

卤水墨鱼 $108

芋蓉香酥鸭 $118

潮州糖醋面 $118

汕头蚝仔洛 $108
蚝饼热辣辣 蚝饼系多蛋浆个只 每一啖都有蚝仔🦪 满满嘅蚝仔 好足料😘 蚝仔唔算好大只 但系饱满又多 整体嚟讲 成个蚝饼炸至酥脆 特别系边位 点埋鱼露提鲜更佳😋