2024-12-21
最近去左九龙城呢间蒸气火锅嘅餐厅-蟹仙🤩🤩🤩🤩🤩真系值得推介!佢哋嘅概念用蒸气将食材原汁原味锁住👍无油无烟,食得好健康!睇返佢哋嘅餐牌,主打海鲜,真系超级吸引,乜都有,由鲍鱼、龙虾到扇贝、虾蟹,仲有啲鲜甜野菜配搭🤗🤗我拣咗 呢个$419 嘅套餐,价钱都算合理,食材真系够新鲜,啲海鲜啲肉质鲜甜弹牙,首先系普通海鲜## 台湾九孔饱鲍鱼这九孔鲍鱼真系超正,肉质滑溜,咬下去好juicy,还有那种淡淡的海味,简直好像在吃海洋的味道,完全停唔落口!### 大西洋野生青口这些青口又大又肥,肉质超紧实,吃的时候有种海鲜的鲜甜味,简直好好味,越吃越想再来一碟!### 斧山珍珠蚝这珍珠蚝好滑好嫩,咬下去有种清新的感觉,配上柠檬汁,哇,真系爽到爆,完全唔会腻!### 纽西兰刀贝蚌刀贝蚌的肉质真系好嫩,带点海味,吃的时候好清新,像是在沙滩上享受海风,心情都跟著好起来!蒸完之后嘅鲜味真系爆晒出嚟,完全唔需要任何酱料,已经非常足够!馒头蟹**,它真的超级大只!蟹肉鲜嫩多汁,甜味十足,一口咬下去,感觉好像直接在海边。而且蟹膏更加丰富得不得了,**野生膏仔蟹**,这款蟹的蟹膏真系多到令人惊讶!真系超浓郁,简直每一口都
真系值得推介!佢哋嘅概念用蒸气将食材原汁原味锁住👍
无油无烟,食得好健康!
睇返佢哋嘅餐牌,主打海鲜,
## 台湾九孔饱鲍鱼
### 大西洋野生青口
### 斧山珍珠蚝
### 纽西兰刀贝蚌
**野生膏仔蟹**,这款蟹的蟹膏真系多到令人惊讶!真系超浓郁,简直每一口都充满了浓郁的海味。
再来**澳洲年青龙虾**,每一啖都满满都是肉,肉质弹牙,口感滑顺😍
还有**野生海虎虾**,这些虾子非常鲜甜又大只,咬落去既时候个种鲜甜味,让我忍不住想食多几只
蒸完海鲜,底下仲有啲精华汤底,啲汤系由蒸海鲜嘅汁渗出嚟,不仅吸收了所有海鲜的精华,更加提升了整体的味道。拎嚟煮粥或者配菜真系一流,食到最后暖住个胃,舒服到不得了!
环境亦都唔错,干净企理,座位唔算太迫,适合一家大细或者朋友聚会。服务员态度好好,会耐心介绍每种食材嘅特色同煮法,真系加分!如果你钟意食海鲜,又想试啲健康啲嘅煮法,呢间蒸气火锅真系要试下!