2024-05-15
上次食左「渡边屋」今次就黎到佢既姐妹店😆 日本既「串扬」 系香港真系少之有少🍢 而呢间同样位于九龙城既「北斗」🇯🇵 就系其一!! 初尝串扬 的确有惊喜🤩店舖位置全Bar枱设计 只有10个座位 令食客同师傅可以交流更多😌 而menus有omakase或自选均可!!薯仔沙律 $58沙律酱酸酸甜甜既味道 加上薯仔🥔 冰凉软滑 层次丰富梅水晶鲨鱼软骨 $57第一次食鲨鱼软骨😂 用上梅子果肉mix埋鲨鱼软骨 爽脆既口感 加埋梅子既酸味 一食就上瘾了😍三色刺身盛 $138有三文鱼 帆立贝 同深海池鱼 ; 三款刺身都系厚切 而且肉质紧实而爽口 非常新鲜🤤地蛤清汤 $78用上地蛤 杂菇 萝卜烹煮而成🐚 虽然只系清汤 但非常鲜甜 喝到既全部都系地蛤既精华😋北斗八品盛盒 (厨师发办) $438串扬既种类实在太多啦 多到我地有选择困难😳 所以最后厨师发办🧑🏻🍳 有茄子 ; 矶煮鲍鱼鱼子酱 ; 希灵鱼籽樱花虾 ; 沙锥鱼 ; 神户牛 ; 牛舌 ; 烟鸭胸 同帆立贝三文鱼籽🍢 每一款串扬既炸衣酥香薄脆 而且保留到食材最纯粹既味道同本质 不油不腻 非常高质👍🏻松叶蟹肉蟹膏海胆杯 $298一见到呢个即刻心心眼😍
薯仔沙律 $58
沙律酱酸酸甜甜既味道 加上薯仔🥔 冰凉软滑 层次丰富
梅水晶鲨鱼软骨 $57
三色刺身盛 $138
地蛤清汤 $78
北斗八品盛盒 (厨师发办) $438
松叶蟹肉蟹膏海胆杯 $298
一见到呢个即刻心心眼😍 劲中意既组合!! 饭上面都系满满既松叶蟹肉蟹膏 入口香浓滑溜 甘香鲜甜🦀 再舖满北海道马粪海胆 浓厚甘甜 极其鲜美🤤
三文鱼籽杯 $98
试埋呢款杯饭😆 超级无敌多既三文鱼籽 鱼籽一咬即破 满满既鱼油渗进口中 非常浓郁鲜甜😋
日本水果蕃茄 $48
蕃茄特别鲜甜多汁 有别于普通蕃茄🍅 而甜味同清新既酸味同步 完美平衡