2022-07-30
呢間鐵板燒位於佐敦同柯士甸交界, 座位唔多, 有劃分吧枱同普通位. 吧枱位只有六個, 想近距離欣賞師傅手勢可能嚟之前book枱會好啲📞 嚟緊下個月仲會裝修延長吧枱位🥰 而家晚巿做緊八折, 鍾意食龍蝦同海膽嘅朋友記得唔好錯過✨今日食咗十八層海膽杯一人前omakase, 加$150轉全隻活龍蝦, 再加個甲羅燒咁樣. 師傅準備緊嘅時候叫我哋飲住個解膩嘅青檸花旗蔘茶先💆🏻♂️.🦪前菜 + 沙律有玉子燒, 䄂子沙葛, 生蠔 同埋薯仔沙律,. 玉子燒唔會好甜, 沙律蛋黃醬比例適中, 沙葛爽脆開胃, 蠔就味道正常無腥味🏢十八層海膽杯杯入面有燒白飯魚脆片, 黑魚籽, 北海道紫海膽, 沖繩海葡萄, 帆立貝, 明太子沙律, 牡丹蝦, 北海道紫海膽, 櫻花魷魚, 凍磯煮鮑魚, 花膠, 藍鯨吞拿魚拖羅蓉, 北海道貝, 三文魚籽, 北海道松葉蟹肉, 北海道鮮海膽同埋鮮海帶碎燒白飯等十八種食材✨ 首先白飯魚脆片加海膽一齊食, 餘下嘅再倒出嚟撈埋一齊食✨我哋揀呢個set都係為咗試吓呢個招牌, 見到實物都無失望🥰 賣相同味道都唔錯✨🦞活龍蝦兩食 (半隻轉原隻+$150)無論用海膽芝士醬定係用龍蝦膏加海膽牛油嚟整都一樣
🦪前菜 + 沙律
🏢十八層海膽杯
🦞活龍蝦兩食 (半隻轉原隻+$150)
無論用海膽芝士醬定係用龍蝦膏加海膽牛油嚟整都一樣咁好味, 龍蝦嘅肉質鮮嫩彈牙✨ 個人偏好海膽芝士醬多啲, 同龍蝦肉好夾✨
🦪蟶子
用咗XO醬嚟整, 加埋櫻花蝦同煙肉一齊食幾香✨
🐟香燒鰻魚
個皮厚身同脆, 鰻魚厚肉, 呢個食法都特別✨
🍠燒野菜
有七種蔬菜, 鹽嘅份量適中✨ 個人比較鍾意木魚茄子, 南瓜同埋蕃薯綿花糖
🔥#火焰海膽甲羅燒 (+$298)
上菜嘅時候充滿儀式感🔥足料, 除咗海膽仲有大量三文魚子, 黑魚子, 蟹肉, 蟹膏, 撈勻食好滿足✨ 北海道紫海膽嘅份量甚至比海膽杯更加多✨雖然係另外加錢, 但個人認為值得
🐮A5和牛
今次食嘅係橫膈膜部位, 肉質彈牙. 無論同鹽/海膽醬汁一齊食都一樣好食✨
🍚煎蘭王蛋配炒飯
每次食鐵板燒我都好期待個炒飯, 鍾意有啲飯粒脆脆地但又未去到乾哂嗰種口感, 今次都唔例外. 成個飯充滿黑松露嘅香味, 椰菜粒增加口感. 記得撈埋蛋汁一齊食✨
🥘紙包花膠羊肚菌蜆湯
本身以為係麵豉湯, 最後嚟咗呢個用咗北歐花膠, 蜆, 冬茹, 冬瓜, 海帶熬成嘅湯, 飲落幾鮮甜✨
🍨甜品
自家製海膽雪糕用咗嚟自加州嘅海膽. 食落除咗牛奶味, 仲有微微嘅清酒味同埋咸咸哋咁, 幾特別嘅ending
💛個人必食推介: 十八層海膽杯, 活龍蝦, 甲羅燒
返食指數: 🥑🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)
#十八層海膽杯omakase (一人前) ($1388+$150升級原隻活龍蝦)
#火焰海膽甲羅燒 ($298)
@rakuteppanyaki