餐厅: 小曼谷海鮮燒烤屋
资讯:

2016-11-13 281 浏览
晌九龙城小曼谷食泰国菜,好多嘢都想试,但朋友唔太食得辣,都系拣啲唔辣嘅菜式,所以冇叫到冬阴公呢!泰式拼盘,由虾饼,鱼饼,春卷,云吞组合而成,我哋拣咗各三件嘅大size,以为会好似其他泰菜馆咁精致,但拎到嚟时我哋被佢吓咗跳,虾饼同鱼饼嘅体积至少系其他地方嘅两倍,同埋堆到好似小山丘咁.冬甩形嘅虾饼弹牙,鱼饼入面有豆角同辣椒等等,几香口,春卷包住粉丝,胡萝卜同冬菇,云吞就系虾肉猪肉馅,外皮几香脆.配上餐厅自家品牌泰式酸辣汁,单张介绍系由泰国原装入口,同埋用咗新鲜青柠,再加辣椒,鱼露,蒜蓉同糖调制而成,酸香微辣,就算食唔到辣嘅同行朋友都食到,甚至几钟意.泰皇咖哩炒海鲜,咖哩汁加咗葱同辣椒等等,食起嚟偏甜唔辣,仲加咗蛋花令佢增加浓稠感,感觉惹味.海鲜有大虾两只,以及青口,大蚬,鱿鱼等,整体肉质爽弹,份量唔少.鲜菠萝鸡肉炒饭,配料分别系鲜菠萝,鸡肉,蛋丝,杂豆,洋葱,提子干同肉松,睇落丰富,可惜炒饭调味略淡,相对起嚟较为失色.青柠菠萝沙冰(后),沙冰打得非常绵密细碎,菠萝同青柠味都突出,饮咗之后几消滞.
泰式拼盘
泰式酸辣汁