2024-06-04 553 浏览
今日同朋友嚟咗一间旧式扒房食晚餐,餐厅喺BU附近,我都系睇咗其他人推介就想过嚟试试~ 百味阁餐厅系一间老式扒房,气氛怀旧,播住轻柔嘅音乐。店员同客人关系都非常好,服务态度都好好,会不时过嚟问吓客人食物味道如何、质素如何,推荐唔同嘅食法等等,非常有人情味。今次我哋就嗌咗两款扒试试。封门牛柳 $140封门牛柳系是日精选,餐牌上边冇嘅。客人可以喺餐厅门口附近嘅雪柜睇吓今日有几多安士供应,每安士$20。我就order咗条七安士嘅,三成熟。店员都有建议我哋食三成熟或者五成熟,因为封门牛柳系铁板上的。一嚟到铁板渣渣声,好香喷喷。除咗牛柳外,配菜仲有蕃茄、翠玉瓜、炸薯仔、茄子等等。封门牛柳食落好软腍腍,而且肉味好香。本身铁板上就有少许酱汁,已经好够味。店员再推荐我哋可以点芥末酱~法国鹅肝并肉眼牛扒套餐 $230另外,我哋再叫咗个晚市套餐。套餐已经包含餐汤、主菜、甜品、饮品。餐汤可以拣是日餐汤同罗宋汤。我哋拣咗罗宋汤,汤头甜甜地,充满蕃茄味,内里食到洋葱、牛肉粒等配料,好足料,美味。蒜蓉包餐包系法式蒜蓉包。蒜蓉包烘得好香脆,充满牛油同蒜蓉嘅香味。法国鹅肝并肉眼牛扒伴炸薯、青菜及蘑菇汁 主菜方面就系肉眼

封门牛柳 $140

法国鹅肝并肉眼牛扒套餐 $230

蒜蓉包
餐包系法式蒜蓉包。蒜蓉包烘得好香脆,充满牛油同蒜蓉嘅香味。

法国鹅肝并肉眼牛扒伴炸薯、青菜及蘑菇汁
主菜方面就系肉眼扒,肉眼扒好大块,我哋都系叫咗三成熟。味道方面,食得出肉眼扒肉味比较浓,油脂感会少啲,比较实在。面头有一大块鹅肝,表面煎得非常香脆,内里油脂感十足,可以同肉眼扒相辅相成。旁边仲配炸薯仔同翠玉瓜等等配料。

咖啡炖蛋杯
甜品方面,咖啡炖蛋杯细细杯,好的骰,面头有唔少水果。甜品咖啡味好浓郁,而且食落好滑。

热朱古力
饮品选择都丰富,我哋拣咗热朱古力,饮落都好浓郁。