2009-12-18 857 浏览
间唔中上半山帮老细办事时, 坐巴士时常经过一间叫Coffee Book的书店. 门面好旧, 若果唔知自己身处香江, 感觉十足十一间antique book shop. 呢间野叫得做Coffee Book, 直觉上, 应该不只是书店咁简单. 上一次经过时特登"装"入去, 咦....好似有个Coffee Bar既物体. 这令我非常之好奇, 找一日, 一定要来这一间书店, 寻一寻宝. 若果没宝, 总有旁边既面档同半山既蛇窦. 是日, 被差遣到中环办事. 事成刚好lunch time, 就系中环, 坐车黎到呢头, 探一探险. 入到Coffee Book, 果然似足一间Antique book shop, 但唔同的是, 这里可以让你边食边看书. 中午时间, 是日menu有A、B两个餐. 我选了 B餐, 葡汁火腿扒意粉. 包埋一杯普通既咖啡, 只是$28的学生价钱.别以为呢篇食评会著重写咖啡, 因为跟餐既咖啡实在太普通, 所以不入沙龙. 意粉是即叫即制, 可能我是是日中午饭的第一个客, 店内姐姐要少少时间黎ready. 之后学生一窝蜂地杀入, 店内姐姐的手脚顿时加快. 葡汁薄薄的意粉, 说味道佳

葡汁薄薄的意粉, 说味道佳就一定不是了, 反而火腿扒既味道更好. 成个餐, 简简单单. 若没有学生哥系度 (圣士提反学生例外
), 环境清静, 又可以睇下书, 不求什么高级享受, 一个清静既地方, 食个简单的午餐. 其实唔错.

其实佢仲有 Tea Set. 蛋糕set. (Coffee & Cake), 不过, 留待下次有食家再来时发掘吧....
午餐